MÜSNED-İ HANBEL

ORUÇ

 

31- Yolculukta Oruç Tutmamanın Daha Faziletli Olması

 

1. Cabir b. Abdullah (r.a.)

 

10416 (1) Cabir b. Abdillah der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yolculuk esnasında insanların bir adamın etrafında toplandıklarını ve adama gölge yaptıklarını gördü. "Bu adam oruçlu" dediklerinde, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Yolculuk esnasında oruç tutmanız sizden istenen bir ibadet değildir'' buyurdu.

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Buhari, savm 4/183 (1946) rivayet etti.

 

 

 

10417 (2)- Cabir b. Abdillah der ki: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile bir yolculuğa çıkmıştık. Bu yolculuk sırasında kimizi oruçluyken kimizi oruç tutmuyordu. Ancak her iki taraf da yaptığından dolayı birbirini kınamamıştı."

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Müslim (1117) ve Nesai (4/189) rivayet ettiler.

 

 

 

10418 (3)- Cabir b. Abdillah der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yolculuk esnasında insanların bir adamın etrafında toplandıklarını ve ona gölge yaptıklarını gördü. Adamın durumunu sorunca: "Bu adam oruçlu" dediler. Bunun üzerine Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Yolculuk esnasında oruç tutmanız sizden istenen bir ibadet değildir'' buyurdu.

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Nesai (4/177) ve İbnu'l-Carud (399) rivayet ettiler.

 

 

 

10419 (4)- Cabir b. Abdillah der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yolculuk esnasında insanların bir adamın etrafında toplandıklarını ve ona gölge yaptıklarım gördü. ''Neyi var?'' diye sorunca: "Oruçlu" dediler. Bunun üzerine Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Yolculuk esnasında oruç tutmanız sizden istenen bir ibadet değildir'' buyurdu.

 

[-Sahih-]

 

 

SONRAKİ