MÜSNED-İ HANBEL

ORUÇ

 

25- Unutarak veya Güneşin Batfığını Zannederek Yiyip içmek

 

1. Ebu Hureyre (r.a.)

 

10218 (1) Ebu Hureyre ile Hasan'ın bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Biriniz oruçluyken unutarak bir şey yediği veya içtiği zaman orucuna devam etsin. Zira Allah ona yedirmiş ve içirmiştir'' buyurmuştur.

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Buhari (8/170), Tirmizi (721) ve İbn Mace (1673) rivayet ettiler.

 

 

 

10219 (2)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Oruçlu kişi unutarak bir şey yediği veya içtiği zaman orucuna devam etsin. Zira Allah ona yedirmiş ve içirmiştir. buyurmuştur.

 

[-Sahih-]

 

 

 

10220 (3)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Oruçlu kişi unutarak bir şey yediği veya içtiği zaman orucuna devam etsin. Zira Allah ona yedirmiş ve içirmiştir'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

 

10221 (4)- Ebu Hureyre der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)" veya:

"Ebu'l-Kasım (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Biriniz oruçluyken unutarak bir şey yediği veya içtiği zaman orucuna devam etsin. Zira Allah ona yedirmiş ve içirmiştir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Sırın kanalıyla Buhari (1933), Müslim (2886), Ebu Davud (2398), Tirmizi (721) ve Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (3263) rivayet ettiler.

 

 

 

10222 (5)- Hasan der ki: Bana bildirilene göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Biriniz oruçluyken unutarak bir şey yediği veya içtiği zaman orucuna devam etsin. Zira Allah ona yedirmiş ve içirmiştir'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

 

10223 (6)- Başka bir kanalla yukarıdaki hadisin aynısı nakledilmiştir.

 

[Sahih]

 

 

 

10224 (7)- Ebu Hureyre ile Hasan'ın bildirdiğine göre Resulullah (sallAllahu al8yhi vmI18m): "Biriniz omçluyken unutarak bir şey yediği veya içtiği zaman orueuna devam etsin, Zira Allah ona yedil'miş ve içirmiştir.'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

 

2. Ümmü İshak

 

10225- Ümmü Hakim, azatlısı Ümmü İshak'tan bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanındaydım. Bir ara bir kase tirit getirilince yemeye başladık. Zul-Yedeyn de Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanındaydı. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) etli bir kemik parçasını bana uzatıp: ''Ey Ümmü İshak! Bundan da ye!'' buyurdu. O esnada oruçlu olduğum aklıma gelince ellerim dona kaldı, ne geri ne de ileri uzatabiliyordum. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Neyin var?'' diye sorunca: "Oruçlu olduğumu hatırladım" dedim. Zul-Yedeyn bana: "Doyduktan sonra mı hatırladın!" diye çıkışınca, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Orucuna devam et. Zira bu yediğin, Allah'ın sana gönderdiği bir rızıktı'' buyurdu. 

 

[Zayıf]

 

Diğer tahric: Abd b. Humeyd (s. 460, no: 1590) ve Taberani, M. el-Kebir'de 25/169 (411) rivayet ettiler.

Heysemi (4897) der ki: "Ahmed ve Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de rivayet etmiştir. İsnadında yer alan Ümmü Hakim'in biyografisini yapana rastlayamadım."

 

 

SONRAKİ