MÜSNED-İ HANBEL

ORUÇ

 

DEVAM: 24- Nefsine Hakim Olabilen Oruçlu Kişinin Eşini Okşaması ve Öpmesine Ruhsat

 

2. Hz. Aişe (r.anha)

 

10151 (1) Süfyan der ki: Abdurrahman b. el-Kasım'a: "Babanın, Hz. Aişe'den naklen Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in oruçlu iken kendisini öptüğünden bahsettiğini işittin mi?" diye sorduğumda bir süre sustu, sonra: "Evet, işittim" dedi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, savm 4/152 (1928), Müslim, savm 2/776 (1106), Ebu Davud, savm 2/311 (282) ve Tirmizi, savm 3/97 (727, "hasen sahih") rivayet ettiler.

 

 

 

10152 (2)- Alkame der ki: Bir grupla birlikte hac için yola çıktık. İçlerinden bazıları oruçlunun karısını okşayıp öpebileceğini söyleyince iki yılının gecelerini ibadetle, gündüzlerini oruçla geçiren biri kalkıp ona: "Yayımı alıp sana vurasım var!" diye çıkıştı. Adam da: "Aişe'nin yanına gidene kadar bekle" dedi. Aişe'nin yanına geldiğimizde bu konuyu ona sorduk. Aişe: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) oruçluyken eşlerini okşayıp öperdi, ancak nefsine hepinizden çok hakim birisiydi" dedi. Öncesinde bana: "Ey Ebu Şibl! Bu konuyu ona sorsana!" dediklerinde, ben: "Böylesi bir günde onun yanında çirkin bir söz söyleyemem!" karşılığını vermiştım. Kendileri ona sorduklarında da Aişe: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) oruçluyken eşlerini okşayıp öperdi, ancak nefsine hepinizden çok hakim birisiydi" dedi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, savm 4/149 (1927), Müslim, savm 2/777 (1106), İbn Huzeyrrıe 3/245 (2000) ve Humeydi 1/100 (196) rivayet ettiler.

 

 

 

10153 (3)- Hz. Aişe der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) oruçluyken eşlerini okşayıp öperdi, ancak nefsine hepinizden çok hakim birisiydi."

 

Sahih]

 

 

 

 

10154 (4)- Hz. Aişe der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) oruçluyken eşlerini veya beni öperdi. Ancak içinizde nefsine ondan daha fazla hakim olan kim var ki?"

 

[Sahih]

 

 

 

 

10155 (5)- Hz. Aişe bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) oruçlu iken eşlerini okşardı, ancak eşinin avret yeriyle arasına bir giysi koyardı."

 

[Sahih]

 

 

 

10156 (6)- Hz. Aişe bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) oruçlu iken bizleri yanağımızdan sevip öperdi."

 

[Sahih]

 

 

 

10157 (7)- Hz. Aişe der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) oruçluyken eşlerini öperdi. Ancak içinizde nefsine ondan daha fazla hakim olan kim var ki?"

 

[Sahih]

 

 

 

10158 (8)- Hz. Aişe der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) oruçluyken iftar vaktine kadar istediği kadar yanağımdan beni öperdi."

 

[Sahih]

 

 

 

10159 (9)- Hz. Aişe der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) oruçluyken beni öper, dilimi emerdi." Affan der ki: Bunu bana rivayet eden Muhammed b. Dinar'a: "Sen bunu Sa'd b. Evs'ten mi işittin?" diye sorduğumda: "Evet!" dedi.

 

[Hasen]

 

 

 

10160 (10)- İbrahim der ki: Alkame ile Şurayh b. Ertat, Hz. Aişe'nin yanına girdiler. Biri diğerine: "Ona oruçlunun öpmesini sor" deyince: "Mu'minlerin annesinin yanında açık seçik laflar edemem" karşılığını aldı. Ancak Aişe: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) oruçlu iken eşlerini öper ve onları okşardı. Ancak nefsine hepinizden çok hakim birisiydi" dedi.

 

[Sahih]

 

 

 

10161 (11)- Esved b. Yezid der ki: Hz. Aişe'ye: "Oruçlu kişi eşini okşayabilir mi?" diye sorduğumda: "Hayır" dedi. Ona: "Ama Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) oruçlu iken eşlerini okşamıyor muydu?" dediğimde, Aişe: "Öyle, ama Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) nefsine hepinizden çok hakim birisiydi" dedi.

 

[Sahih]

 

 

 

10162 (12)- Hz. Aişe bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Ramazan ayında oruçluyken öpüşürdü."

 

[Sahih]

 

 

 

10163 (13)- Hz. Aişe der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) beni öpmeye davranınca: "Oruçluyum" dedim. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ben de oruçluyum'' dedi ve beni öptü.

 

[-Sahih-]

 

 

 

10164 (14)- Hz. Aişe bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) oruçluyken eşlerini okşardı."

 

[Hasen]

 

 

 

10165 (15)- Hz. Aişe der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) oruçluyken öperdi, ancak nefsine hepinizden çok hakim birisiydi."

 

[Zayıf]

 

 

 

10166 (16)- Hz. Aişe der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bana sarılınca:

"Oruçluyum" dedim. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ben de oruçluyum'' dedi.

 

[-Sahih-]

 

 

 

10167 (17)- Mu'minlerin annesi Aişe der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) oruçlu iken beni yüzümden öpmekten geri durmazdı."

 

[-Sahih-]

 

 

 

10168 (18)- Ahmed başka bir kanalla Aişe'den bir öncekinin aynısını bildiriyor.

 

[-Sahih-]

 

 

 

10169 (19)- Hz. Aişe bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) oruçluyken eşlerini okşardı."

 

[-Sahih-]

 

 

 

10170 (20)- Hz. Aişe der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) beni öpmeye davranınca: "Oruçluyum" dedim. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ben de oruçluyum'' dedi ve beni öptü.

 

[-Sahih-]

 

Haccac der ki: Şu'be'nin bana bildirdiğine göre Sa'd kendisine: "Talha, Ebu Sa'd'ın amcasıdır" demiştir.

 

 

 

10171 (21)- Hz. Aişe der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), her ikimiz de oruçluyken beni öperdi."

 

[-Sahih-]

 

 

 

10172 (22)- Hz. Aişe der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) oruçluyken eşlerinden bazılarını öperdi."

 

[-Sahih-]

 

 

 

10173 (23)- Hz. Aişe der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) oruçlu iken öperdi. Allah Resulü de (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sizler için bir örnektir."

 

[-Sahih-]

 

 

 

10174 (24)- Hz. Aişe bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) oruçlu olduğu halde beni öptü."

 

[-Sahih-]

 

 

 

10175 (25)- Ahmed aynı isnadla mana olarak bir öncekinin aynısını bildiriyor.

 

[-Sahih-]

 

 

 

10176 (26)- Hz. Aişe der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) oruçluyken eşlerinden bazılarını öperdi."

 

[-Sahih-]

 

 

 

10177 (27)- Hz. Aişe der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) oruçluyken beni öper, dilimi emerdi."

 

[-Sahih-]

 

 

 

10178 (28)- Hz. Aişe bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) oruçluyken beni öperdi."

 

[-Sahih-]

 

 

 

10179 (29)- Hz. Aişe bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) oruçlu iken bizleri yanağımızdan sevip öperdi."

 

[-Sahih-]

 

 

 

10180 (30)- Hz. Aişe der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) iftarını yapana kadar yüzümden beni öper, oruçlu olduğuna aldırmazdı."

 

[-Sahih-]

 

 

 

10181 (31)- Hz. Aişe bildiriyor: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) oruçlu iken öperdi." Ebu'l-Münzir rivayet ederken: "Ramazan ayında" lafzını da kullanır.

 

[Sahih]

 

 

 

10182 (32)- Hz. Aişe der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) oruçlu iken öpüşürdü."

 

[Sahih]

 

 

 

10183 (33)- Amr b. Meymün der ki: Hz. Aişe'ye oruçlu kişinin karısını öpmesi konusunu sorduğumda: "Resulullah da (Sallallahu aleyhi ve Sellem) oruçlu iken öperdi" dedi.

 

[Sahih]

 

 

 

10184 (34)- Hz. Aişe der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) oruçluyken iftar vaktine kadar istediği kadar yanağımdan beni öperdi."

 

[Sahih]

 

 

 

10185 (35)- Hz. Aişe bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) oruçlu iken öpüşürdü."

 

[Sahih]

 

 

 

10186 (36)- Hz. Aişe bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) oruçlu iken başlardan öperdi." Haffaf bunu rivayet ederken bir defasında İbn Abbas vasıtasıyla Aişe'den bildiriyor.

 

[Sahih]

 

 

 

10187 (37)- Alkame der ki: Birimiz: "Bu adam senin, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) oruçlu iken de eşlerini okşardı, dediğini işittiğini söylüyor" deyince, Hz. Aişe: "Doğru, ancak Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) nefsine hepinizden çok hakim birisiydi" dedi.

 

[Sahih]

 

 

 

10188 (38)- Sa'd et- Teymi der ki: Hz. Aişe'nin şöyle dediğini işittim: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) beni öpmek isteyince: "Oruçluyum" dedim. Ancak: ''Ben de oruç/uyum '' dedi ve beni öptü."

 

Sahih]

 

 

 

10189 (39)- Talha b. Abdillah b. Osman b. Ubeydillah b. Ma'mer der ki: Hz. Aişe'nin şöyle dediğini işittim: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) beni öpmek isteyince: "Ey Allah'ın Resulü! Oruçluyum" dedim. Ancak Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ben de oruç/uyum'' dedi ve beni öptü."

 

[Sahih]

 

 

 

10190 (40)- Ahmed başka bir kanalla Aişe'den bir öncekinin aynısını bildiriyor.

 

[Sahih]

 

 

 

10191 (41)- Mu'minlerin annesi Aişe bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) oruçlu iken beni öperdi."

 

[Sahih]

 

 

 

10192 (42)- Hz. Aişe bildiriyor: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) oruçlu iken öperdi."

 

[Sahih]

 

 

 

10193 (43)- Hz. Aişe bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) oruçluyken eşlerini okşayıp öperdi, ancak nefsine hepinizden çok hakim birisiydi."

 

[Sahih]

 

 

 

10194 (44)- Hişam, babasından bildiriyor: Hz. Aişe: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) oruçluyken eşlerinden birini öptü" dedi ve gülmeye başladı.

 

[Sahih]

 

 

 

10195 (45)- Hz. Aişe bildiriyor: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) oruçluyken öperdi."

 

[Sahih]

 

 

 

10106 (46)- Hz. Aişe der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) oruçluyken öperdi."

 

[Hasen]

 

 

 

10197 (47)- Hz. Aişe bildiriyor: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) oruçluyken öperdi."

 

[Hasen]

 

Esved b. Amir bunu Amr b. Meymun vasıtasıyla da Aişe'den rivayet etti. Başka bir defasında rivayet ederken de Süddl'den veya Ziyad b. İlaka'dan rivayet etmiştir. Zira bir defasında evindeyken oğlu Abdurrahman ona: "Süddl'den naklen senin şunu rivayet ettiğini söylüyorlar" deyince, Esved: "Süddi'den veya Ziyad'dan naklen" karşılığını vermiştir.

 

 

 

10198 (48)- İbrahim, Esved ile Mesruk'tan bildiriyor: Oruçlu kişinin eşini okşaması konusunu sormak için Hz. Aişe'nin yanına geldik. Ancak utancımızdan soramadan yanından kalktık. Bir süre gittikten sonra kendi kendimize: "Bir şeyi sormak için yanına gelmiştik, ama soramadan kalktık" dedik ve geriye dönüp: "Sana bir şeyi sormak için gelmiştik, ama utancımızdan soramadan kalkıp gittik" dedik. Aişe: "Nedir? Bana istediğinizi sorabilirsiniz" karşılığını verince: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) oruçlu iken eşlerini okşar mıydı?" diye sorduk. Aişe: "Bunu yapardı, ama hepinizden fazla nefsine hakimdi" dedi.

 

[-Sahih-]

 

 

 

10199 (49)- Hz. Aişe bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) oruçluyken öperdi."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Nesai, es-Sünenü'l-Kübra'da (3077) rivayet etti.

 

 

 

10200 (50)- Hz. Aişe der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) oruçlu iken beni yüzümden öpmekten geri durmazdı."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Abdurrezzak (7441), Müslim (1106) ve Nesai, es-Sünenü'l-Kübra'da (3085, 3095) rivayet ettiler.

1173 (13)'de tekrar etmiştir.

 

 

 

10201 (51)- Başka bir kanalla yukarıdaki hadisin aynısı nakledilmiştir.

 

[Sahih]

 

Abdullah der ki: "Muhammed b, el-Eş'as, İbn Kays'tır."

 

 

SONRAKİ