MÜSNED-İ HANBEL

ORUÇ

 

21- Oruçlunun Kusması

 

1. Sevban ile Ebu'd-Derda (r.a.)

 

10124 (1) -Kostantiniyye'de halka kıssa anlatan- Ebu Şeybe el-Mehri der ki: Sevban'a: "Bize Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den bir şeyler anlat" denilince: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kustuktan sonra oruca devam etmeyip bozdu" dedi.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Ebu Davud 2/77 (2381) ve Hakim (1/426) rivayet ettiler.

 

 

 

10125 (2)- Ma'dan der ki: Ebu'd-Derda, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in kustuktan sonra orucuna devam etmeyip bozduğunu bana bildirdi. Sevban ile Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in Mescid'inde karşılaştığımda ona bunu sordum. Sevban: "(Doğru!) Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e abdest suyunu da ben dökmüştüm" dedi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud 2/321 (2381) ve Darimi, savm (2/14) rivayet ettiler.

 

 

 

10126 (3)- -Kostantiniyye'de halka kıssa anlatan- Ebu Şeybe el-Mehri der ki: Sevban'a: "Bize Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den bir şeyler anlat" denilince: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kustuktan sonra oruca devam etmeyip bozdu" dedi. "Kontantiniyye" lafzı, Haccac rivayetinde geçmektedir.

 

[Hasen]

 

 

 

10127 (4)- Ma'dan der ki: Ebu'd-Derda, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in kustuktan sonra orucuna devam etmeyip bozduğunu bana bildirdi. Sevban ile Dimaşk mescidinde karşılaştığımda ona bunu sordum. Sevban: "(Doğru!) Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e abdest suyunu da ben dökmüştüm" dedi.

 

[-Sahih-]

 

 

 

10128 (5)- Ma'dan b. Talha der ki: Ebu'd-Derda, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in kustuktan sonra orucuna devam etmeyip bozduğunu bana bildirdi. Sevban ile Dimaşk mescidinde karşılaştığımda: "Ebu'd-Derda, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in kustuktan sonra orucuna devam etmeyip bozduğunu söyledi" dedim. Sevban: "Doğrudur, abdest suyunu da kendisine ben dökmüştüm" dedi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Huzeyme (1956) rivayet etti.

2079 (l)'de tekrar etmiştir.

 

 

 

10129 (6)- Ebu'd-Derda der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kustuktan sonra oruca devam etmeyip bozdu. Sonrasında su getirilerek abdest aldı."

 

Diğer tahric: Abdurrezzak (525, 7548) ve Nesai, es-Sünenü'l-Kübra.'da (3129) rivayet ettiler.

2080 (2)'de tekrar etmiştir.

 

 

SONRAKİ