MÜSNED-İ HANBEL

ORUÇ

 

19- Oruçlunun Kan Aldırması (Hacamat)

 

1. Şeddad b. Evs (r.a.)

 

10078 (1) Şeddad b. Evs der ki: Mekke'nin fethedildiği yıl, Ramazan ayının onsekizinde, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kolumdan tutmuş Baki'de yürürken kan aldıran bir adamla karşılaştık. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kan alanın da, aldıranın da orucu bozulmuştur'' buyurdu.

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric. Şafii (1/255), Abdurrezzak (7521), Nesai, es-Sünenü'l-Kübra'da (3138, 3150-3), Tahavi, Şerh Meani'l-Asar'da (2/99) ve İbn Hibban (3534) rivayet ettiler.

 

 

 

10079 (2)- Şeddad b. Evs'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kan alanın da, aldıranın da orucu bozulmuştur'' buyurdu.

 

[-Sahih-]

 

 

 

10080 (3)- Şeddad b. Evs der ki: Ramazan ayının onsekizinde Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte yürüyorduk. O sırada kan aldıran bir adam görünce: ''Kan alanın da, aldıranın da orucu bozulmuştur'' buyurdu.

 

[-Sahih-]

 

 

 

10081 (4)- Şeddad b. Evs der ki: Ramazan ayının onsekizinde, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kolumdan tutmuş Medine yollarında yürürken kan aldıran bir adamla karşılaştık. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kan alanın da, aldıranın da orucu bozulmuştur'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

10082 (5)- Şeddad b. Evs der ki: Ramazan ayının onsekizinde Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte Medine'de dolaşırken kan aldıran bir adam gördü. Bunun üzerine: ''Kan alanın da, aldıranın da orucu bozulmuştur'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

10083 (6)- Şeddad b. Evs der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Ramazan ayında kan aldıran bir adamla karşılaşınca: ''Kan alanın da, aldıranın da orucu bozulmuştur'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

10084 (7)- Şeddad b. Evs'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kan alanın da, aldıranın da orucu bozulmuştur'' buyurmuştur.

 

[-Sahih-]

 

 

 

10085 (8)- Şeddad b. Evs der ki: Ramazan ayının onsekizinci gününde kan aldırdığım sırada Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanımıza uğradı ve: ''Kan alanın da, aldıranın da orucu bozulmuştur'' buyurdu.

 

[-Sahih-]

 

 

 

10086 (9)- Şeddad b. Evs der ki: Ramazan ayının onsekizinde Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Baki'de kan aldıran bir adamla karşılaşınca: ''Kan alanın da, aldıranın da orucu bozulmuştur'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

 

 

10087 (10)- Şeddid b. Evs der ki: Ramazan ayının onsekizinci gününde Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte Bakl'de yürürken kan aldıran bir adamla karşılaştı. Bunun üzerine: ''Kan alanın da, aldıranın da orucu bozulmuştur'' buyurdu.

 

[-Sahih-]

 

 

 

2. Sevban (r.a.)

 

10088 (1) Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in azatlısı Sevban'ın bildirdiğine göre Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Kan alanın da, aldıranın da orucu bozulmuştur" buyurmuştur.

 

[Hasen]

 

 

 

10089 (2)- Sevban bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Ramazan ayında kan aldıran bir adamla karşılaşınca: ''Kan alanın da, aldıranın da orucu bozulmuştur'' buyurdu.

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Ebu Davud (2367, 2371), İbn Mace (1680), Nesai, es-Sünenü'l-Kübra'da (3123-5) ve İbn Huzeyme (1962-3) rivayet ettiler.

 

 

 

10090 (3)- Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in azatlısı Sevban der ki: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Ramazan ayının onsekizinci gününde Bakl'de kan aldıran bir adamla karşılaşınca: ''Kan alanın da, aldıranın da orucu bozulmuştur'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

10091 (4)- Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in azatlısı Sevban'ın bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kan alanın da, aldıranın da orucu bozulmuştur'' buyurmuştur.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Nesai, es-Sünenü'l-Kübra'da (3146) rivayet etti.

 

 

 

10092 (5)- Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in azatlısı Sevban'ın bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kan alanın da, aldıranın da orucu bozulmuştur'' buyurmuştur.

 

[Zayıf]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Ebu Davud (2370) rivayet etti.

 

 

 

10093 (6)- Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in azatlısı Sevban der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Ramazan ayında Bakl'de yürürken kan aldıran bir adamla karşılaşınca: ''Kan alanın da, aldıranın da orucu bozulmuştur'' buyurdu.

 

[-Sahih-]

 

 

 

10094 (7)- Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in azatlısı Sevban'ın bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kan alanın da, aldıranın da orucu bozulmuştur'' buyurdu.

 

[-Sahih-]

 

 

 

3. Hz. Aişe (r.anha)

 

10095 (1) Hz. Aişe'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kan alanın da, aldıranın da orucu bozulmuştur'' buyurmuştur.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Nesai, es-Sünenü'l-Kübra'da (17392) rivayet etti.

 

 

 

10096 (2)- Hz. Aişe'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kan alanın da, aldıranın da orucu bozulmuştur'' buyurmuştur.

 

[Hasen]

 

 

 

4. Ebu Hureyre (r.a.)

 

10097- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kan alanın da, aldıranın da orucu bozulmuştur'' buyurmuştur.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Ebu Ya'la (6239) ve Nesai, es-Sünenü'l-Kübra'da (3161) rivayet ettiler.

 

 

 

5. Rafi' b. Hadic (r.a.)

 

10098- Rafi' b. Hadic'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kan alanın da, aldıranın da orucu bozulmuştur'' buyurmuştur.

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Tirmizi (774) ve İbn Huzeyme (1964) rivayet ettiler.

 

 

 

6. Ma'kil b. Sinan

 

10099 (1) Ma'kil b. Sinan el-Eşcai der ki: Ramazan ayının onsekizinci gününde kan aldırdığım sırada Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanıma uğradı ve: ''Kan alanın da, aldıranın da orucu bozulmuştur'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Nesai, es-Sünenü'l-Kübra'da (3155) rivayet etti.

Heysemi (4982) der ki: "Hadisi İmam Ahmed ve el-Mu'cemu'l-kebir'de Taberani rivayet etmiştir. İsnadında yer alan Ata b. es-Saib ömrünün sonlarında bunamıştır."

 

 

 

10100 (2)- Ata b. es-Saib der ki: İçlerinde Hasan b. Ebi'l-Hasan'ın da bulunduğu Basra ahalisinden bir grubun yanımda şehadet ettiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Ramazan ayının onsekizinci gününde kan aldıran Ma'kil b. Sinan'la karşılaşınca: ''Kan alanın da, ald/ranın da orucu bozulmuştur'' buyurmuştur.

 

[-Sahih-]

 

 

 

7. Usame b. Zeyd (r.a.)

 

10101- Usame b. Zeyd'in bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kan alanın da, aldıranın da orucu bozulmuştur'' buyurmuştur.

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Nesai, es-Sünenü'l-Kübra'da (3153) rivayet etti.

 

 

 

8. Bilal (r.a.)

 

10102- Bilal'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kan alanın da, ald/ranın da orucu bozulmuştur'' buyurmuştur.

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Nesai, es-Sünenü'l-Kübra'da (3144) rivayet etti.

 

 

SONRAKİ