MÜSNED-İ HANBEL

ORUÇ

 

DEVAM: 17- Sahurun Vakti; Sahurun Geciktirilmesi

 

3. Huzeyfe b. el-Yeman (r.a.)

 

10050 (1) Zir b. Hubeyş der ki: "Sahurumu yaptıktan sonra namaz için Mescid'e çıktım. Giderken Huzeyfe b. el-Yeman'ın evine uğradım ve içeri girdim. Huzeyfe bir devenin sağılmasını istedi. Sağılan süt ısıtıldıktan sonra da getirildi ve bana: "Buyur yemek ye!" dedi. Ona: "Oruca niyetlendim" dedim. Huzeyfe bana: "Ben de oruç tututacağım" dedi ve birlikte sahur yemeğini yiyip Mescid'e geldik. Mescid'e geldiğimizde kamet getirildi. Namaz sonrası Huzeyfe: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) de bana aynısını yapmıştı" dedi. Ona: "Ortalık aydınlandıktan sonra mı (sahuru yaptınız)?" diye sorduğumda: "Evet, aydınlandıktan sonra ama güneş doğmamıştı" dedi. Huzeyfe'nin evi ile Mescid arasında da Sabit'in mescidi ile Havt bahçesi arası kadar bir mesafe vardı." Hammad ayrıca Huzeyfe'nin: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte ben de aynısı yapmış, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bana aynı şeyi yapmıştı" dediğini söyler.

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Nesai, suhur 4/142 (2152) ve İbn Mace, suhur 1/541 (1695) rivayet ettiler.

 

 

 

10051 (2)- Zir bildiriyor: Huzeyfe: "Bilal (ezanı okuyup) Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'i sabah namazına çağırmak için geldiği zaman Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) henüz sahurunu yapıyor olurdu. Ortalık da attığım okun nereye düştüğünü görebileceğim kadar aydınlık olurdu" dedi. Ona: "Ortalık aydınlandıktan sonra mı (sahuru yapıyordu)?" diye sorduğumda, Huzeyfe: "Evet, ama güneş henüz doğmamış olurdu" dedi.

 

[Sahih]

 

 

 

10052 (3)- Zir der ki: Huzeyfe'ye: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikteyken hangi saatte sahuru yaptınız?" diye sorduğunıuzda: "Ortalık aydınlıktı, ancak güneş henüz doğmamıştı" dedi.

 

[Sahih]

 

 

 

10053 (4)- Zir b. Hubeyş der ki: Huzeyfe'ye: "Ey Ebu Abdillah! Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte sahur yaptın mı?" diye sorduğumda, Huzeyfe: "Evet, yaptım" dedi. Ona: "Sahuru yaparken kişi attığı okun düştüğü yeri görebilir miydi?" diye sorduğumda: "Evet, ortalık aydınlık, güneş henüz doğmamış olurdu" dedi.

 

 

SONRAKİ