v

MÜSNED-İ HANBEL

ZEKAT

 

36- Malı Az Olan Kişinin Gücü Nisbetinde Sadaka Vermesi

 

1- Ebu Hureyre (r.a.)

 

9630 (1) Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e: "Ey Allah'ın Resulü! Hangi sadaka daha faziletlidir?" diye sorunca: ''Malı az olanın gücü nisbetinde verdiği sadakadır. Sadaka vermeye de bakmakla yükümlü olduğun kişilerden başla'' dedi.

 

[-Sahih-]

 

 

 

9631 (2)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bir dirhem, iki dirhemi geçti'' buyurunca, sahabe: "Bu nasıl olur, ey Allah'ın Resulü?" diye sordular. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bir adamın iki dirhemi vardı. Bunlardan daha iyisini tasadduk etti. Diğeri ise, malının yanına varıp, malından yüzbin dirhem çıkardı ve onu tasadduk ettti dedi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Nesai, zekat (5/59), İbn Hibban, İhsan 8/135 (3347), İbn Huzeyme 4/99 (2443) ve Hakim (1/416) rivayet ettiler.

 

 

 

2- Abdullah b. Hubşi

 

9632- Abdullah b. Hubşi el-Has'ami bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e: "En hayırlı amel hangisidir?" diye sorulunca: ''Şüphe barındırmayan bir imanı ihanet içermeyen bir cihad ve gereği gibi ifa edilen bir hacdır'' dedi. "En hayırlı namazlar hangileridir?" diye sorulunca: ''Kunutu (kıyamı) uzun tutulan namazdır'' dedi. "En hayırlı sadaka hangisidir?" diye sorulunca: "Malı az olan kişinin gücü nisbetinde verdiği sadakadır'' dedi. "En hayırlı hicret hangisidir?" diye sorulunca: ''Kişinin, Yüce Allah'ın kendisine haram kıldığı şeylerden hicret edip uzaklaşmasıdır'' dedi. "En hayırlı cihad hangisidir?" diye sorulunca: ''Kişinin müşriklerle malıyla ve canıyla yaptığı cihaddır'' dedi. "En hayırlı öldürülme hangisidir?" diye sorulunca da: ''Kişinin cihad ederken hem kendisinin, hem de atının kanının akıtılıp öldürülmesidir'' dedi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (1325) ve Nesai (5/58) rivayet ettiler.

2826 (l)'de tekrar etmiştir.

 

 

 

3- Hz. Ali

 

9633- Hz. Ali der ki: Üç kişi Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e geldi ve birisi:

"Yüz ukiyyem (gümüşüm) vardı, bunlardan on ukiyeyi tasadduk ettim" dedi. Diğeri: "Yüz dinarım (altınım) vardı, bunlardan on dinarı tasadduk ettim" dedi. Üçüncüsü ise: "On dinarım vardı, bunlardan bir dinarı tasadduk ettim dedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onlara: ''Siz eşit sevap aldınız. (Çünkü) hepiniz de malınızın onda birini tasadduk ettiniz'' buyurdu.

 

[Zayıf]

 

Diğer tahric: Abdurrezzak (20051) rivayet etti.

 

 

SONRAKİ