MÜSNED-İ HANBEL

ZEKAT

 

DEVAM: 34- Sadaka Vermenin Fazileti

 

11- Ebu Said el-Hudri (r.a.)

 

9604 (1) Ebu Said el-Hudrl'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Malı çok olanlar helak olmuştur'' buyurunca, sahabe: "Kim bunların dışındadır?" diye sordu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yine: ''Malı çok olanlar helak olmuştur'' buyurunca, sahabe bir daha: "Kim bunların dışındadır?" diye sordu. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir daha: ''Malı çok olanlar helak olmuştur'' buyurunca, sahabe: "Kim bunların dışındadır?" diye sordu. Bunun üzerine biz malı çok olanların helakinin kesin olmasından endişelendik. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): IAncak bu maldan şöyle şöyle dağıtanlar bunların dışındadır. Bunlar da sayıca (zaten) çok azdır'' buyurdu.2

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Muhtasar olarak İbn Mace (2129) rivayet etti.

Heysemi der ki: "Hadisi, İmam Ahmed rivayet etmiştir. İsnadında yer alan Atiyye b. Sa'd şaibelidir, ancak diğer bir yandan güvenilir sayılmıştır." 

 

 

 

9605 (2)- Ebu Said el-Hudri'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Malı çok olanlar helak olmuştur'' buyurunca, sahabe: "Kim bunların dışındadır?" diye sordu. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yine: ''Malı çok olanlar helak olmuştur'' buyurunca, sahabe bir daha: "Kim bunların dışındadır?" diye sordu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir daha: ''Malı çok olanlar helak olmuştur'' buyurunca, sahabe: "Kim bunların dışındadır?" diye sordu. Bunun üzerine biz malı çok olanların helakinin kesin olmasından endişelendik. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): IAncak bu maldan şöyle şöyle dağıtanlar bunların dışındadır. Bunlar ise zaten çok azdır'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

 

 

9606- Ebu's-Selil der ki: Baki'deki meclisimizde birisi yanımızda durdu ve dedi ki: Babam -veya amcam- şöyle anlattı: Residullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Baki'de: ''Kim bir sadaka verirse, kıyamet günü bu sadakasına ben şahid olacağım'' buyurunca, sadaka vermek maksadıyla sarığımın bir veya iki katını çözdüm, ancak Ademoğluna gelen (cimrilik) bana da geldi ve sarığımı yeniden sarıp bağladım. Bu sırada bir adam geldi ki, Baki'de onun kadar siyah, onun kadar kısa boylu, onun kadar gözü çirkin birisini görmemiştim. Bir deveyi çekiyordu. Baki'de o deveden daha güzelini görmedim. Adam: "Ey Allah'ın Resulü! Sadaka mı?" diye sorunca, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Evet dedi. Adam: "Bu deveyi al" deyince, bir kişi ona dil uzatıp: "Şu kimse şunu tasadduk ediyor. Allah'a yemin olsun ki bu deve ondan daha hayırlıdır" dedi. Bunu işiten Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) üç defa: ''Yalan söyledin, bilakis O, senden ve bu deveden daha hayırlıdır'' buyurup yine üç defa: ''Yüzlerce devesi olanlara yazıklar olsun'' buyurdu. Sahabe: "Kimler müstesna ey Allah'ın Resulü?" diye sorunca, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Malı şöyle şöyle yapanlar müstesna'' buyurup sağından ve solundan elleriyle topladı. Sonra üç defa: ''Malı az, ibadeti çok olan kurtuluşa ermiştir.'' buyurdu.

 

[Zayıf]

 

Heysemi (3/121) sahabiden rivayet edenin bilinmemesi sebebiyle zayıf olduğunu söyledi.

 

 

SONRAKİ