MÜSNED-İ HANBEL

ZEKAT

 

32- Fitr Sadakasının Hükmü, Vermesi Gereken Kişiler, Mikdan, Hangi Şeylerden Verilir ve Verileceği Zaman

 

1- İbn Ömer (R.A.)

 

9543 (1) İbn Ömer der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) erkek kadın, hür köle, her bir şahıs için Ramazan ayı zekatı (fitresi) olarak bir sa' hurma veya bir sa' arpa verilmesini emretti. Müslümanlar da bunu buğday cinsinden yarım sa' olarak takdir etmişlerdir." Eyyub der ki: Nafi'nin bildirdiğine göre İbn Ömer fitresini hurma olarak verirdi. Sadece bir yıl hurma kıtlığı olunca fitresini arpa olarak verdi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (2/28) rivayet etti.

 

 

 

9544 (2)- İbn Ömer der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) erkek kadın, hür köle, her bir şahıs için Ramazan ayı zekatı (fitresi) olarak bir sa' hurma veya bir sa' arpa verilmesini emretti.

 

[Sahih]

 

 

 

9545 (3)- İbn Ömer der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) her müslüman erkek kadın, hür köle için Ramazan ayı zekatı (fitresi) olarak bir sa' hurma veya bir sa' arpa verilmesini emretti.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Çeşitli raviler kanalıyla Nafi'den: Malik, Muvatta (1/268), Buhari (1503, 1507, 1511), Müslim (984), Ebu Davud (1612, 1614, 1615), Tirmizi (675), İbn Mace (1825) ve Nesai (5/48) rivayet ettiler.

 

 

 

9546 (4)- İbn Ömer der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) her müslüman hür köle, erkek kadın için Ramazan ayı zekatı olarak bir sa' hurma veya bir sa' arpa verilmesini emretti.

 

[Sahih]

 

 

 

9547 (5)- İbn Ömer der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) her müslüman hür köle, küçük büyük için Ramazan ayı zekatı olarak bir sa' hurma veya bir sa' arpa verilmesini emretti.

 

[Sahih]

 

 

 

9548 (6)- İbn Ömer der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) her müslüman küçük büyük, hür köle, erkek veya kadın için Ramazan ayı zekatı olarak bir sa' hurma veya bir sa' arpa verilmesini emretti.

 

[Sahih]

 

 

 

9549 (7)- İbn Ömer der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) her müslüman hür köle, erkek veya kadın için Ramazan ayı zekatı (fitresi) olarak bir sa' hurma veya bir sa' arpa verilmesini emretti.

 

[Sahih]

 

 

 

9550 (8)- İbn Ömer der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) fıtır sadakasının, insanların bayram namazına gitmesinden önce verilmesir' emretti."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Çeşitli kanallarla Na.fi'den Buhari (1509), Müslim (2250-51), Ebu Davud (16L Tirmizi (677) ve Nesai (5/54) rivayet ettiler.

 

 

 

9551 (9)- İbn Ömer der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) fitre sadakasının, insanlar namazgaha -bir defasında da "namaza" ifadesini kullanmıştır- gitmeden önce verilmesini emretti."

 

[Sahih]

 

 

 

9552 (10)- Nafi der ki: İbn Ömer: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) fıtır sadakasının, insanların bayram namazına gitmesinden önce verilmesini emretti" derdi.

 

[Sahih]

 

 

 

9553 (11)- Nafi der ki: İbn Ömer: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) fıtır sadakasının, insanların bayram namazına gitmesinden önce verilmesini emretti" derdi.

 

[Sahih]

 

 

SONRAKİ