MÜSNED-İ HANBEL

ZEKAT

 

DEVAM: 29- İsteyene iyilik Etmek, At Üzerinde Gelse Bile Dilenci Hakkında Hüsnü Zan Beslemek, Sadakayı Sayarak Vermenin Verilmesi ve Kocasının Malından Sadaka Veren Kadının Sevabı

 

6- Esma binti Ebi Bekr (r.anha)

 

9512 (1) Esma der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e: "Evimde, Zübeyr'in getirdiğinden başka bir şey yoktur" deyince, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Verirsen sayma, yoksa sana da sayılarak verilir'' buyurdu?

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Ebu Davud, zekat 2/133 (1699), Buhari, zekat 3/301 (1434), Müslim, zekat 2/713 (1029), Nesai, zekat 5/74 (2551) ve Tirmizi, birr 4/342 (1960 "hasen sahih") rivayet ettiler.

 

 

 

9513 (2)- Esma binti Ebi Bekr der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bana şöyle dedi: ''Az çok demeden ver, kesenin ağzını sıkma. Allah da sana nasibini sıkarak verir. Sayarak ta verme, yoksa Allah da sana sayarak verir. ''

 

[Sahih]

 

 

 

9514 (3)- Esma'nın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kendisine şöyle dedi: ''Az çok demeden ver, sayarak verme, yoksa Allah da sana sayarak verir. Kesenin ağzını sıkma, Allah da sana nasibini sıkarak verir. ''

 

[Sahih]

 

 

 

9515 (4)- Esma binti Ebi Bekr'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kendisine şöyle dedi: ''İnfak et-veya bol bol ver- kesenin ağzını sıkma, sana da nasibin sıkılarak verilir. Sayarak verme, yoksa Allah da sana sayarak verir. ''

 

[Sahih]

 

 

 

9516 (5)- Esma binti Ebi Bekr der ki: Ben bir şeyler sayıp tartarken Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) uğradı ve: ''Ey Esma! Sayarak verme, yoksa Allah da sana sayarak verir'' buyurdu. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) böyle dedikten sonra ne yanımdan çıkan, ne de gelen hiçbir şeyi saymadım. Yanımda biten bir rızık olduğu zaman da mutlaka Allah bir başkasını bana gönderdi.

 

[-Sahih-]

 

 

 

9517 (6)- Esma der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e: "Yanımda, Zübeyr'in getirdiğinden başka bir şey yoktur. Ondan infak edeyim mi?" diye sorunca, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İnfak et, kesenin ağzını sıkma, Allah da sana nasibini sıka,'ak verir'' buyurdu.

 

[-Sahih-]

 

 

 

9518 (7)- Esma binti Ebi Bekr der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e Zübeyr'in sert biri olduğunu söyleyip: "Yanıma miskin biri geliyor, Zübeyr'in iznini almadan ona infakta bulunuyorum" dediğimde, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İnfak et, kesenin ağzını sıkma, Allah da sana nasibini sıkarak verir'' buyurdu.

 

[-Sahih-]

 

 

 

9519 (8)- Esma binti Ebi Bekr'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): '' (İnfak et) kesenin ağzını sıkma, Allah da sana nasibini sıkarak verir’’ buyurdu.

 

[Hasen]

 

 

 

9520 (9)- Esma binti Ebi Bekr der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e "Ey Allah'ın Resulü! Yanımda Zübeyr'in eve getirdiğinden başka bir şey yoktur. Ondan infak edeyim mi?" deyince, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ver ve sayma/ yoksa sana da sayılarak verilir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

9521 (10)- Abbad b. Abdillah b. ez-Zübeyr, Esma binti Ebi Bekr'den aynı manada bir rivayette bulundu.

 

[Sahih]

 

 

 

9522 (11)- Esma binti Ebi Bekr'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İnfak et ve sayma, yoksa Allah da sana sayarak verir. Kesenin ağzmı sıkma, yoksa Allah da sana nasibini sıkarak verir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

9523 (12)- Esma binti Ebi Bekr'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İnfak et ve sayma, yoksa Allah da sana sayarak verir. Kesenin ağzım sıkma, yoksa Allah da sana nasibini sıkarak verir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

SONRAKİ