MÜSNED-İ HANBEL

ZEKAT

 

1- Zekatın Vecipliği ve Zekat Vermeye Teşvik

 

1- Hz. Ebu Bekr, Ömer ve Ebu Hureyre

 

9027 (1) Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''İnsanlar ''La ilahe illallah'' deyinceye kadar onlarla savaşmam emredildi. Onlar bunu diyecek olurlarsa, hak etmedikleri sürece canlarını ve mallarını benden yana koruma altına almışlardır. (İçlerindeki) hesapları Allah'a kalmıştır. '' İnsanlar (Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in vefatından sonra) irtidad edince Hz. Ömer, Hz. Ebu Bekr'e: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in böyle dediğini duyduğun halde onlarla savaşacak mısın?" deyince, Hz. Ebu Bekr: "Vallahi! NamazIa zekatı birbirinden ayırmam. Bunları birbirinden ayıranla da savaşırım" dedi. Bunun üzerine Hz. Ebu Bekr ile beraber savaştık ve onun görüşünün isabetli olduğunu gördük.

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Buhari (6924, 6925, 7284, 7285), Müslim (20), Ebu Davud (1556), Tirmizi (2607) ve Nesai (5/14; 616; 7/77) rivayet ettiler.

 

 

 

9028 (2)- Ebu Hureyre der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) vefat edip Ebu Bekr hilafete geçince, Araplardan bazıları küfre döndüler. Hz. Ömer şöyle dedi: "Ey Ebu Bekr! insanlarla nasıl savaşacaksm? Halbuki Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "İnsanlar ''La ilahe illallah'' deyinceye kadar onlarla savaşmam emredildi. Kim ''La ilahe illallah'' derse, hak etmediği sürece malını ve canını benden yana koruma altına almıştır. (İçlerindeki gerçek) hesabı Allah'a kalmıştır'' buyurdu." Hz. Ebu Bekr ona şöyle karşılık verdi: "Vallahi! Namazla zekatı birbirinden ayıranla savaşacağım. -Ebu'l-Yeman rivayetinde: "Öldüreceğim" ibaresi geçer- Zekat, malın hakkıdır. Vallahi! Daha önce Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e ödedikleri bir dişi oğlağı bile vermeyecek olurlarsa, bu sebeple onlarla savaşırım." Bunun üzerine Hz. Ömer: "Savaş konusunda Ebu Bekr'e ilham verenin Yüce Allah olduğunu gördüğümde haklı olduğunu anladım" dedi.

 

[-Sahih-]

 

 

 

9029 (3)- UbeyduIlah b. Abdillah b. Utbe der ki: Hz. Ebu Bekr zamanında dinden dönenler irtidad edince Hz. Ömer şöyle dedi: "Ey Ebu Bekr! insanlarla nasıl savaşacaksm? Halbuki Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "İnsanlar ''La ilahe illallah'' deyinceye kadar onlarla savaşmam emredildi. Onlar ''La ilahe illallah'' diyecek olurlarsa, hak etmedikleri sürece canlarını ve mallarını benden yana koruma altına almışlardır. (İçlerindeki gerçek) hesapları ise Allah la kalmıştır'' buyurdu." Hz. Ebu Bekr ona şöyle karşılık verdi: "ValIahi! NamazIa zekatı birbirinden ayıranla savaşacağıill. Zekat, malın hakkıdır. ValIahi! Daha önce Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e ödedikleri bir dişi oğlağı bile vermeyecek olurlarsa, bu nedenle onlarla savaşırım." Bunun üzerine Hz. Ömer: "Savaş konusunda Ebu Bekr'e ilham verenin Yüce Allah olduğunu gördüğümde haklı olduğunu anladım" dedi.

 

[Sahih]

 

 

 

9030 (4)- Ebu Hureyre der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) vefat edip, bazıları küfre girince Ömer b. el-Hattab şöyle dedi: "Ey Ebu Bekr! insanlarla nasıl savaşacaksm? Halbuki Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "İnsanlar ''La ilahe illallah'' deyinceye kadar onlarla savaşmam emredildi. Kim ''La ilahe illallah'' derse, hak etmediği sürece canını benden yana koruma altına almıştır. (İçlerindeki gerçek) hesapları Allah'a kalmıştır'' buyurdu." Hz. Ebu Bekr ona şöyle karşılık verdi: "Vallahi! NamazIa zekatı birbirinden ayıranla savaşacağım. Zekat, malın hakkıdır. Vallahi! Daha önce Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e ödedikleri bir dişi oğlağı bile vermeyecek olurlarsa, bu sebeple onlarla savaşırım." Bunun üzerine Hz. Ömer: "Savaş konusunda Ebu Bekr'e ilham verenin Yüce Allah olduğunu gördüğümde haklı olduğunu anladım" dedi.

 

[Sahih]

 

 

 

9031 (5)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''İnsanlar ''La ilahe illallah'' deyinceye kadar onlarla savaşmam emredildi. Bunu diyenler hak etmedikleri sürece canlarını ve mallarını benden yana koruma altına almışlardır. (İçlerindeki gerçek) hesapları Allah'a kalmıştır. '' İnsanlar (Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in vefatından sonra) dinden dönünce Hz. Ömer, Hz. Ebu Bekr'e: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in böyle buyurduğunu duyduğun halde onlarla savaşacak mısın?" deyince, Hz. Ebu Bekr: "Vallahi! NamazIa zekatı birbirinden ayırmam. Bunları birbirinden ayıranla da savaşırım" dedi. Bunun üzerine Hz. Ebu Bekr ile beraber savaştık ve onun görüşünün isabetli olduğunu gördük.

 

[Sahih]

 

 

 

9032 (6)- Ebu Hureyre der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İnsaniaria, ''La ilahe illallah'' diyene kadar savaşmam emredildi. Bunu diyenler hak etmedikleri sürece canlarını ve mallarını benden yana koruma altına almışlardır. (İçlerindeki gerçek) hesapları Allah'a kalmıştır" buyurdu. Ebu Bekr halife olup da bazı topluluklar dinden çıkınca onlarla savaşmak istedi. Ömer, Ebu Bekr'e: "Namaz kıldıkları halde böylesi topluluklara karşı nasıl savaşırsın?" diye sorunca, Ebu Bekr: "Zekatı vermeyi reddeden bir toplulukla valIahi savaşacağım! Yüce Allah'ın ve Resulünün zekat olarak farz kılmış olduğu bir yuları daha vermeyecek olsalar onlarla savaşırdım" dedi. Sonrasında Ömer: "Savaş konusunda Ebu Bekr'e ilham verenin Yüce Allah olduğunu gördüğümde haklı olduğunu da anladım" demiştir.

 

[Sahih]

 

325 (9)'da tekrar etmiştir.

 

 

SONRAKİ