MÜSNED-İ HANBEL

CENAİZ

 

DEVAM: 49- Kabir Korkusu, Kabir Fitnesi, Kabir Sorgusu, Kabir Azabı ve Ondan Allah'a Sığınmak

TÜM SAYFA’YI OKU!

 

7. Cabir b. Abdillah

 

8941 (1) Cabir b. Abdillah der ki: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir gün Neccar oğullarına ait bir hurmalığa girdi ve Neccar oğullarından Cahiliye döneminde ölmüş olanların kabirlerinde azab seslerini işitti. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) korkmuş bir şekilde geri çıkarak ashabına kabir azabından Allah'a sığınmalarını emretti.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Abdurrezzak (6742), Bezzar (871), Ebu Ya'la (2149) ve Taberani, el-Mu'cemu'l-Evsat'ta (4625)

 

 

 

8942 (2)- İbn Lehi'a bildiriyor: Ebu'z-Zübeyr, Cabir b. AbdilIah'a kabirdeki iki sorgu meleği hakkında sorduğunda şu karşılığı verdi: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in şöyle buyurduğunu işittim: ''Bu ümmet kabirlerinde imtihan edilirler. Mu'min defnedilip yakınları da gittiğinde, ?ok korkunç görünümlü bir melek gelir ve ona: ''Bu adam hakkında ne derdin?'' diye sorar. Mu'min: ''O, Allah'ın Resulü ve kuludurı derdim'' karşılığını verince, melek ona: ''Cehennemde oturacağın yere bak. O gördüğün yer senin yerindi. Ama değiştirildi ve oturacağın yer Cennette gördüğün yer oldu'' der. Böylece iki yeri de görür. Bunun üzerine Mu'min: ''Bırakın da aileme bu müjdeyi vereyim'' der. Ona: ''Yerinde kal'' denilir. Ancak münafık kimse yakınları gittiğinde oturtulur ve melekler ona: ''Bu adam hakkında ne derdin?'' diye sorulur. Münafık: ''Bilmiyorum, insanların dediği gibi diyordum'' cevabını verir. Bunun üzerine ona: ''Bilmeyesin! Şurası senin Cennette oturacağın yerdi ama cehennem ile değiştirildi'' denilir. ''

 

Cabir der ki: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Her kul öldüğü hal üzere diriltilir. Mu'min imanı ile münafık da nifakı ile '' buyurduğunu işittim.

 

[Hasen]

 

Heysemi (4264) der ki: "Hadisi, İmam Ahmed rivayet etmiştir. Taberani de el-Mu'cemu'l-evsat'ta rivayet etmiştir. Ayrıca senedinde yer alan İbn Lehi'a şaibelidir. Bunun dışındakiler güvenilir kimselerdir."

 

 

 

8943 (3)- Cabir'in bildirdiğine göre Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Her kul öldüğü hal üzere diriltilir '' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (7334-5) rivayet etti.

 

 

 

8944 (4)- Cabir der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: '' (Mu'min) kişi mezarının genişliğini görünce: ''Beni bırakın da aileme bu müjdeyi vereyim'' der. Bunun üzerine kendisine: ''Yerinde kal!'' denilir.''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Ebi Asım, Sünne'de (866) rivayet etti.

 

 

SONRAKİ