MÜSNED-İ HANBEL

CENAİZ

 

DEVAM: 49- Kabir Korkusu, Kabir Fitnesi, Kabir Sorgusu, Kabir Azabı ve Ondan Allah'a Sığınmak

 

3. Ebu Said el-Hudri (r.a.)

 

8916 (1) Ebu Said el-Hudri der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte bir cenazede bulundum. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Ey insanlar! Bu ümmet kabirlerinde sorguya çekilir. Kişi defnedilip yakınları da gittikten sonra yanına, elinde topuz olan bir melek gelir ve onu oturtup: ''Bu adam (Nebi) hakkında ne diyorsun?'' diye sorar. Eğer kişi Mu'min ise: ''Allah'tan başka ilah olmadığına ve Muhammed'in onun Resulü olduğuna şehadet ederim'' karşılığını verir. Ona ''Doğru söyledin'' denilir. Sonra ona cehenneme doğru bir kapı açılır ve: ''Eğer Rabbine karşı kafir olsaydın burası senin yerin olacaktı. Fakat sen iman ettin. Onun için senin yerin burasıdır'' denilip ona Cennete doğru bir kapı açılır. Kalkıp oraya gitmek ister, ama melek ona: ''Yerinde kal!'' der ve kabri de genişletilir.

 

Fakat kişi kafir veya münafıksa: ''Bu adam hakkında ne diyorsun?'' diye sorulduğunda: ''Bilmiyorum, insanlar bir şey diyordu'' karşılığını verir. Ona: ''Bilemeyesin! Okuyamayasın ve doğru yolu bulamayasın!'' denilip ona Cennete doğru bir kapı açılır. Kendisine: ''Eğer Rabbine inansaydın, burası senin yerin olacaktı. Ama sen kafir oldun ve Allah yerini şununla değiştirdi'' denilir. Sonra Cehenneme doğru bir kapı açılır. Ardından kendisine topuzIa vurulur ki çığlığını insanlar ve cinler hariç bütün mahlukat duyar. ''

 

Oradakilerden biri: "Ey Allah'ın Resulü! Eli topuzlu meleği karşısında gören herkes korkudan bayılır" deyince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Allah inananları, dünya hayatında ve ahirette sağlam bir söz üzerinde tutar; zalimleri de saptırır. Allah dilediğini yapar"[İbrahim 27] ayetini okudu.

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Müslim 4/2200 (2867), İbn Ebi Şeybe (3/373) ve İbn Hibban, cenaiz 199 (785) rivayet ettiler.

 

 

SONRAKİ