MÜSNED-İ HANBEL

CENAİZ

 

47- Ölünün Ailesine Yemek Yapmak; Ölü Ailesinden Yeme'nin Mekruhluğu

 

1. Abdullah b. Cafer

 

8888 (1) Abdullah b. Cafer der ki: Cafer'in öldürüldüğü haberi gelince Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Cafer'in ailesine yemek yapın. Çünkü onların başına kendilerini meşğul edecek bir iş gelmiştir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (3132) ve İbn Mice (1610) rivayet ettiler.

 

 

 

2. Esma binti Umeys

 

8889 (1) Esma binti Umeys der ki: Cafer ve arkadaşları öldürüldüğü zaman Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanıma girdi. Ben kırk deri tabaklamış, hamurumu yoğurmuş, çocuklarımı yıkayıp onları temizlemiş ve onlara güzel kokular sürmüştüm. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bana Cafer'in çocuklarını getir'' buyurdu. Çocukları kendisine getirdiğimde onları koklamaya ve gözyaşları akmaya başladı. Bunun üzerine: "Ey Allah'ın Resulü! Anam babam sana feda olsun. Seni ağlatan nedir? Yoksa Cafer ve arkadaşları hakkında sana bir haber mi geldi?" dediğimde: ''Evet, onlar bu gün şehid oldular'' buyurdu. Ben de feryat edince kadınlar yanıma toplandı. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ailesinin yanına gidip: ''Cafer'in ailesini ihmal etmeyin. Onlara yemek yapın. Çünkü onlar cenazeleri ile meşğuldür'' buyurdu.

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Ebu Davud, cenaiz 3/195 (3132), Tirmizi, cenaiz 3/314 (998, "hasen sahih"), İbn Mace, cenaiz 1/514 (611), Beyhaki, cenaiz (4/61) ve Hakim, cenaiz (1/372, "sahih") rivayet ettiler.

 

 

SONRAKİ