MÜSNED-İ HANBEL

CENAİZ

 

44- Mezarları Yer Seviyesinde Yapmak; Mezara Su Serpmek ve Bilinmesi için Onu Tümsek Şeklinde Yapmak

 

1. Hz. Ali (r.a.)

 

8832 (1) Hz. Ali der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir cenazede iken:

''Hangi biriniz Medine'ye gidip orada kırılmadık put, yerle bir seviyede yapılmadık mezar, yok edilmedik suret bırakmayacak?'' buyurdu. Adamın biri: "Ey Allah'ın Resulü! Ben yaparım" dedi ve gidince Medine halkından korkup geri döndü. Bunun üzerine ben: "Ey Allah'ın Resulü! Ben giderim" deyince, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Haydi git'' buyurdu. Ben de gidip geri geldim ve: "Ey Allah'ın Resulü! Oradaki her putu kırdım. Yükseltilmiş her mezarı yerle bir seviyede ettim ve her sureti yok ettim" dedim. Sonra Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bunlardan birini tekrar yapmaya kalkan kişi Muhammed'e indirileni (Kur'an'ı) inkar etmiş olur. Fitneci ve kibirli olma. Tacir de olma, ancak hayırlı tacir ol. Şüphesiz ki bunlar (tacirler), amel konusunda geçilenlerdi'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Tayalisı (96) ve Ebu Ya'la (506) rivayet ettiler.

 

 

 

8833 (2)- Basra ahalisinin kendisini Muvarri' diye, Küfe ahalisinin ise Ebu Muhammed diye adlandırdığı bir adam: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir cenazede idi ... " dedi ve bir önceki hadisin aynısını aktardı. Ancak rivayetinde Ali'yi zikretmeden şöyle dedi: "Yok edilmedik suret bırakmadan" geri geldi ve: "Ey Allah'ın Resulü! Her sureti yok ettim" dedi. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kibirlenen ve fitne çıkaran olma'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

Heysemi (8889) der ki: "Hadisi İmam Ahmed ve oğlu rivayet etmiş olup, senedinde, kendisine Ebu Muverri' denilen Ebu Muhammed el-Hüzeli vardır. Onu güvenilir kabul edeni bulamadım. Ondan bir cemaat hadis rivayet etmiş, fakat onu hiçbir kimse zayıf saymamıştır. Diğer ravileri Sahih'in ravileridir."

 

 

 

8834 (3)- Cerir b. Hayyan babasından bildiriyor: Hz. Ali ona: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in beni göndermiş olduğu şey için ben de seni gönderiyorum. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bana (yüksek olan) her mezarı yer seviyesine indirmemi ve her putu yok etmemi emretti" dedi.

 

[Zayıf]

 

Diğer tahric: Bezzar (991) rivayet etti.

 

 

 

8835 (4)- Ebu'l-Heyyac el-Esedi der ki: Hz. Ali bana: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in beni göndermiş olduğu bir iş için ben de seni göndereyim mi? Gördüğün her putu kırıp yok edecek ve yüksek olan her mezarı yer seviyesine indireceksin" dedi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (969), Ebu Davud (3218) ve Nesai (4/88) rivayet ettiler.

 

 

 

8836 (5)- Ebu'l-Heyyac der ki: Hz. Ali bana: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in beni göndermiş olduğu bir iş için ben de seni gönderiyorum. Yüksek olan her mezarı yer seviyesine indireceksin ve (gördüğün) her putu kırıp yok edeceksin" dedi.

 

[Sahih]

 

 

 

8837 (6)- Ebu Muhammed'in bildirdiğine göre Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Hz. Ali'yi Medine'ye gönderip (yüksek olan) mezarları yer seviyesine indirmesini emretmiştir.

 

[Hasen]

 

 

 

8838 (7)-Z Ali b. Ebi Talib bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Ensar'dan bir adamı yüksek olan her mezarı yer seviyesine indirmesi ve her putu kırıp yok etmesi için gönderdi. Adam: "Ey Allah'ın Resulü! Kavmimin evlerine girmek istemiyorum" deyince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) beni gönderdi. Geri geldiğimde de: ''Ey Ali! Fitneci ve kibirli olma. Tacir de aIma, ancak hayırlı tacir ol. Şüphesiz ki bunlar, amelde yenilen / geçilenlerdir'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

 

 

8839 (8)-Z Cerir b. Hayyan, babasından bildiriyor: Hz. Ali kendisine: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in beni göndermiş olduğu şey için ben de seni gönderiyorum. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bana (yüksek olan) her mezarı yer seviyesine indirmemi ve her putu yok etmemi emretti" dedi.

 

[Zayıf]

 

 

 

8841 (9)- Ebu Muhammed'in bildirdiğine göre Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Hz. Ali'yi Medine'ye gönderip (yüksek olan) mezarları yer seviyesine indirmesini emretmiştir.

 

[Hasen]

 

 

 

8841 (ıo)-Z Hz, Ali der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir cenazede iken: ''Hangi biriniz MedineIye gidip orada yer seviyesine indirilmedik bir mezarı yok edilmedik suret ve kırılmadık put bırakmayacak?'' buyurdu. Adamın biri: "Ey Allah'ın Resulü! Ben yaparım" dedi ve Medine halkından korkup geri oturdu. Bunun üzerine ben gidip geri geldim: "Ey Allah'ın Resulü! Medine'de yer seviyesine indirilmedik bir mezar, yok edilmedik suret ve kırılmadık put bırakmadım" dedim. Sonra Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bunlardan birini tekrar yapmaya kalkan kişi MuhammedIe indirileni (Kur'an'ı) inkar etmiş olur. Ey Ali! Fitneci -veya- kibirli olma. Tacir de aIma, ancak hayırlı tacir ol. Şüphesiz ki bunlar, (meşguliyetleri nedeniyle) amelleri erteleyenlerdir'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

 

 

8842 (11)- Basra ahalisinin kendisini Muvarri' diye, Küfe ahalisinin ise Ebu Muhammed diye adlandırdığı bir adam: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir cenazede idi ... " dedi ve bir önceki hadisin aynısını aktardı.

 

 

 

8843 (12)- Haneş b. Ebi'l-Mu'temir bildiriyor: Hz. Ali, emniyet amirini gönderip: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in beni göndermiş olduğu bir iş için ben de seni gönderiyorum. Yer seviyesine indirilmedik bir mezar ve devrilmedik bir put bırakmayacaksın" dedi.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: İbn Ebi Şeybe (3/341) ve Ebu Ya'la (507) rivayet ettiler.

 

 

 

8844 (13)-Z Haneş el-Kinani bildiriyor: Hz. Ali, emniyet amirini gönderip şöyle dedi: "Seni ne için gönderdiğimi biliyor musun? Ben seni, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in beni göndermiş olduğu şey için gönderiyorum. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) her sureti yok etmem ve (yüksek olan) her mezarı yer seviyesine indirmem için gönderdi."

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Ebu Ya'la (563) rivayet etti.

 

 

2. Fadale b. Ubeyd el-Ensari

 

8845 (1) Sümame der ki: Biz Fadale b. Ubeyd ile birlikte Bizans topraklarına gittik. 0, Muaviye'nin yanında yol işleri ile görevli biri idi. Yolda benim bir amcam oğlu vefat etti ve Fadale namazını kıldı. Onu defnedene kadar da mezarında durdu. Mezarı bitirdiğimizde: "Üstün(deki toprağı) azaltın. çünkü Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) mezarları yer seviyesinde yapmamızı emrederdi" dedi.

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Müslim, cenaiz 2/666 (968), Ebu Davud, cenaiz 3/215 (3219), Nesai, cenaiz 4/88 (1030) ve Beyhaki, cenaiz (3/411) rivayet ettiler.

 

 

 

8846 (2)- İbn İshak der ki: Sümame b. Şufey el-Hemdani: "Bizans topraklarında savaştık. Ordunun komutanı Fadale b. Ubeyd el-Ensari idi..." dedi ve bir önceki hadisin aynısını aktardı. Ravi der ki: Fadale: "Üstünü hafifletin. çünkü Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) mezarları yer seviyesinde yapmamızı emrederdi" dedi.

 

[-Sahih-]

 

 

 

8847 (3)- Yezid b. Ebi Habib bildiriyor: Ebu Ali el-Hemdani kendisine, Fadale b. Ubeyd'in Bizans topraklarında Müslümanların mezarlarının yer seviyesinde yapılmasını emrettiğini ve onun: "Ben Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Mezarlarınızı yer seviyesinde yapın'' buyurduğunu işittim" dediğini söyledi.

 

[Hasen]

 

 

SONRAKİ