MÜSNED-İ HANBEL

CENAİZ

 

DEVAM: 42- Ölü Mezara Ne Taraftan indirilir ve indirildikten Sonra Ne Denilir?

 

4. Enes b. Malik

 

8819 (1) Enes der ki: (Nebi'in kızı) Rukayye (Rukiye) öldüğü zaman Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bu gece eşiyle ilişkide bulunan kimse mezara inmesin'' buyurdu.

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Hakim (4/74, "Müslim'in şartınca sahih") rivayet etti.

 

 

 

8820 (2)- Enes der ki: Rukayye öldüğü zaman Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bu gece eşiyle ilişkide bulunan kimse mezara inmesin'' buyurdu. Fakat (ölenin eşi olduğu halde) Osman b. Affan mezara inmedi.

 

[-Sahih-]

 

 

 

8821 (3)- Enes b. Malik der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in kızının cenazesinde bulunduk. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) mezara oturmuş gözlerinin yaşardığıni gördüm. Sonra: ''Bu gece eşiyle ilişkiye girmeyen - Sureye: "Yani günah işlemeyen" dedi- var mıdır?'' diye sorunca Ebu Talha: "Ey Allah'ın Resulü! Ben varım" dedi. Bunun üzerine Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''0 zaman mezara sen in'' buyurdu ve Ebu Talha mezara indi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari: (1285) ve Tirmizi, Şemail.de (327) rivayet ettiler.

 

 

 

8822 (4)- Enes der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in kızının cenazesinde bulunduk. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) mezara oturmuş gözlerinin yaşardığını gördüm. Sonra: ''Bu gece eşiyle ilişkiye girmeyen var mıdır?"diye sorunca: "Ebu Talha: "Ey Allah'ın Resulü! Ben varım" dedi. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''0 zaman mezara sen in'' buyurdu ve Ebu Talha mezara indi.

 

[Sahih]

 

 

SONRAKİ