MÜSNED-İ HANBEL

CENAİZ

 

DEVAM: 40- Ölülere Sövmenin ve Kötülüklerini Anmanın Yasaklanması

 

3. Muğire b. Şu'be

 

8786 (1) Muğıre b. Şu'be der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ölülere sövmeyi yasakladı."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Tirmizi, birr 4/353 (1982) rivayet etti.

25103 (1)' de tekrar edecektir.

 

 

 

8787 (2)- Muğire b. Şu'be der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ölülere sövmeyin. Çünkü (onlara söverek) dirilere eziyet etmektesiniz'' buyurdu.

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: İbn Hibban (3022) rivayet etti.

 

 

 

8788 (3)- Mugire b. Şu'be der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ölülere sövmeyin. Çünkü (onlara söverek) dirilere eziyet etmektesiniz'' buyurdu.

 

[-Sahih-]

 

 

4. İbn Abbas

 

8789 (1) İbn Cübeyr, İbn Abbas'tan bildiriyor: Ensar'dan bir kişi Abbas'ın cahiliye döneminden olan atalarından birine sövünce Abbas ona bir tokat vurdu. Bunun üzerine adamın yakınları gelip: "Vallahi, (Abbas'ın) bizim adama vurduğu gibi, bizim adam da (Abbas'a aynen) vuracaktır" dediler ve silahları kuşandılar. Durum Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e bildirilince, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) minbere çıkıp: ''Ey insanlar! Allah katında yeryüzündeki insanların en değerli olanı kimdir?'' diye sordu. "Sizsiniz" diye cevap verdiklerinde Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Abbas benden, ben de Abbasltanım. Ölülerimize sövmeyiniz ve dirilerimizi üzmeyiniz'' buyurdu. Bunun üzerine adamın yakınları gelip: "Ey Allah'ın Resulü! Seni üzmekten Allah'a sığınırız" dediler.

 

Diğer tahric: Tirmizi (3759) ve Nesai (8/33) rivayet ettiler.

26793'te tekrar edecektir.

 

 

SONRAKİ