MÜSNED-İ HANBEL

ZEKAT

 

27- Dilenmemek Üzere Biat Etmek

 

1- Ebu Zer

 

9471- Ebu Zer der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) benden beş şey üzerine biat aldı. Benden yedi defa teminat aldı, yedi kez bana karşı Allah'ı şahit tuttu. Allah uğrunda, hiçbir yericinin yermesinden korkmamamı emir buyurdu. Ebu'l-Müsenna, Ebu Zer'in şöyle dediğini bildirir: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) beni çağırdı ve: ''Cennet karşılığı biat eder misin ?'' diye sordu. Ben: "Evet" cevabını verip elimi uzatınca, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bana şart koşarak şöyle buyurdu: ''İnsanIardan hiçbir şey istemeyeceğine dair (biat ediyorsun). '' Ben: "Evet" karşılığını verince, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kamçın düşse bile kimseden istemeyeceksin, inip kendin alacaksın'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

 

 

2- Avf b. Malik

 

9472- Avf b. Malik el-Eşcai der ki: Altı, yedi veya sekiz kişiyle Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanına girdim, bize: ''Bana biat ediniz'' buyurdu. Biz: "Ey Allah'ın Peygamberi! Sana biat ettik" karşılığını verince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bana biat ediniz'' dedi ve biz de biat ettik. Diğer insanlardan aldığı sözü bizden de aldıktan sonra kısık bir sesle: ''İnsanIardan bir şey istemeyin'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: İbn Mace (2867) rivayet etti.

 

 

 

3- Sevban

 

9473 (1) Sevban'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kim bana bir şey konusunda garanti verir de, ben de ona Cennete (gireceğine) garanti vereyim?'' diye sorunca, ben: "Ben" dedim. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İnsanIardan bir şey isteme'' buyurdu. Ben de: "Tamam" dedim. Sevban kimseden bir şey istemezdi.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Taberani, M. el-kebir'de (2/98) ve Hakim (1/412 "sahih") rivayet ettiler.

 

 

 

9474 (2)- Asım der ki: Ebu'ı-Aliye'ye: "Sevban kimdir?" diye sorduğumda: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in azatlısıdır" dedi. Sevban'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kim bana insanlardan bir şey istememe konusunda garanti verir de, ben de ona Cennete (gireceğine) garanti vereyim?'' diye sorunca, ben: "Ben" dedim. Sevban kimseden bir şey istemezdi.

 

[-Sahih-]

 

 

 

9475 (3)- Sevban'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kim bana bir şey konusunda garanti verir de, ben de ona Cennete (gireceğine) garanti vereyim?'' diye sorunca, ben: "Ben" dedim. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İnsaniardan bir şey isteme'' buyurdu. Sevban bineğe binmişken kamçısı düşünce bile kimseye: "Onu bana ver!" demez, kendisi inip alırdı.

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: İbn Mace (1837) ve Nesai (5/96) rivayet ettiler.

 

 

 

9476 (4)- Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in azatlısı Sevban'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kim bana bir şey konusunda garanti verir de, ben de ona Cennete (gireceğine) garanti vereyim?'' diye sorunca, ben: "Ben, ey Allah'ın Resulü!" dedim. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İnsaniardan bir şey isteme'' buyurdu. Sevban devesine binmişken kamçısı düşünce bile kimseye: "Onu bana ver!" demez, devesini çökertip kamçıyı kendisi inip alırdı.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Taberani (1435) rivayet etti.

 

 

 

9477 (5)- Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in azatlısı Sevban'ın bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kim bana bir şey konusunda garanti verir de, ben de ona Cennete (gireceğine) garanti vereyim?'' diye sorunca, ben: "Ben, ey Allah'ın Resulü!" dedim. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İnsaniardan bir şey isteme'' buyurdu. Bazen Sevban devesine binmişken kamçısı düşer, kimseden onu kendisine vermesini istemez, kendisi inip alırdı.

 

[-Sahih-]

 

 

 

9478 (6)- Başka bir kanalla, Sevban'dan, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kim bana bir şey konusunda garanti verir de, ben de ona Cennete (gireceğine) garanti vereyim ... '' şeklinde başlayan aynı manada bir hadis nakledilmiştir.

 

[Hasen]

 

 

SONRAKİ