MÜSNED-İ HANBEL

ZEKAT

 

19- Zekat Memurları

 

1- Hz. Ömer ve İbn Ömer

 

9294 (1) Abdullah b. es-Sa'd, bildiriyor: Hilafeti zamanında Ömer b. el-Hattab'ın yanına geldiğim zaman bana: "Bana bildirilene göre Müslümanlar için bir görevi ifa edip de buna karşılık sana ücret verdikleri zaman bunu kabul etmiyormuşsun, öyle mi?" diye sordu. Ben: "Evet" dedim. Hz. Ömer: "Peki neden böyle yapıyorsun?" diye sorunca, ben: "Atlarım, kölelerim var ve maddi durumum gayet iyi. Ben yaptığım işin Müslümanlar için bir sadaka olmasını istiyorum" dedim. Bunun üzerine Hz. Ömer şöyle dedi: "Böyle yapma! Senin bu yaptığını zamanında ben de yapmak istedim. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bu şekilde bana mal (para) verir, ancak ben: "Bunu benden daha fazla muhtaç olan birine ver" derdim. Bir defasında yine aynı şeyi söylediğimde Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bunu al senin malın olsun, (istersen sonra) başkasına sadaka olarak ver. Aç gözlü olup kendin istemeden sana gelen bir malı al. Bunun haricinde gelecek bir malın da peşine düşme '' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Buhari (7163), Müslim (1045) ve Nesai (5/104) rivayet ettiler.

 

 

 

9295 (2)- Abdullah b. Ömer'in bildirdiğine göre Hz. Ömer şöyle dedi: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bana mal (para) verir ancak ben: "Bunu benden daha fazla muhtaç olan birine ver" derdim. Bir defasında bana mal verince yine: "Bunu benden daha fazla muhtaç olan birine ver" dediğimde, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bunu alı senin malın olsun, (istersen sonra) başkasına sadaka olarak ver. Aç gözlü olup kendin istemeden sana gelen bir malı al. Bunun haricinde gelecek bir malın da peşine dÜşme'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Buhari (1473, 7164), Müslim (2370), Nesai (5/105) ve İbn Huzeyme (2366) rivayet ettiler.

 

 

 

9296 (3)- Salim, babasının: "Hz. Ömer: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bana mal verirdi ... " deyip aynı manada bir rivayette bulundu.

 

[Sahih]

 

 

 

9297 (4)- Abdullah b. es-Sa'd, anlatıyor: Ömer b. el-Hattab bana: "Bana bildirilene göre Müslümanlar için bir görevi ifa edip de buna karşılık sana ücret verdikleri zaman bunu kabul etmiyormuşsun, öyle mi?" diye sordu. Ben: "Evet" dedim. Ömer: "Peki neden böyle yapıyorsun?" diye sorunca, ben: "Ben zenginim. Kölelerim ve atlarım var. Ben yaptığım işin Müslümanlar için bir sadaka olmasını istiyorum" dedim. Bunun üzerine Ömer şöyle dedi: "Böyle yapma. Senin bu yaptığını zamanında ben de yapmak istedim. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bu şekilde bana mal verir, ancak ben: "Bunu benden daha fazla muhtaç olan birine ver" derdim. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bana: ''Bunu al ve ister kendin harca, istersen de başkasına sadaka olarak ver. Aç gözlü olup kendin istemeden Allah sana bir mal verirse onu aL. Bunun haricinde gelecek bir malın da peşine düşme'' buyurdu.

 

[-Sahih-]

 

 

 

9298 (5)- Saib b. Yezıd: "Hz. Ömer, Abdullah b. es-Sa'd, ile karşılaşınca ... " deyip aynı manada bir rivayette bulundu, ancak ''Onu sadaka olarak ver'' ve: ''Peşine düşme '' cümlelerini ekledi.

 

[-Sahih-]

 

 

 

9299 (6)- İbnu's-Saidi el-Maliki der ki: Ömer b. el-hattab beni zekat toplamakla görevlendirdi. İşimi bitirim zekat mallarını ona teslim edince bana bir ücret verilmesini emretti. Ona: "Ben bunu Allah için yaptım ve sevabımı Allah'tan beklerim" dedim. Ömer şöyle karşılık verdi: "Sana verileni aL. Ben Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) zamanında zekat toplamakla görevlendirildim. Senin dediğini ben de Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e söyleyince bana: ''Sen istemeden sana bir şey verilirse alıp ye ve sadaka olarak ta (başkasına) ver'' buyurdu.

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Müslim (1045), Ebu Davud (1647, 2944) ve Nesai (5/102) rivayet ettiler.

 

 

 

9300 (7)- İbn Ömer'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Hz. Ömer'e bir atiye verince Ömer: "Ey Allah'ın Resulü! Bunu benden daha fazla ihtiyacı olan birine ver" derdi. (Bir defasında Hz. Ömer aynı şeyi söyleyince) Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bunu al ve ister kendin harca istersen de başkasına sadaka olarak ver. Aç gözlü olup kendin istemeden sana gelen bir malı al. Bunun haricinde gelecek bir malın da peşine düşme! '' buyurdu. Salim der ki: Bu sebeple İbn Ömer, hiç kimseden bir şey istemez, verilen hiçbir şeyi de geri çevirmezdi.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Başka kanalla İbn Vehb'den Müslim (2370) rivayet etti.

 

 

 

9301 (8)- Başka bir kanalla bu hadisin aynısını rivayet edilmiştir.

 

[Zayıf]

 

Diğer tahric: Müslim (1/285) rivayet etti.

 

 

SONRAKİ