MÜSNED-İ HANBEL

ZEKAT

 

13- Mal Sahibinin, Sadaka Memuruna Zekatı Vermekle Sorumluluktan Kurtulması

 

1- Enes b. Malik

 

9228- Enes b. Malik der ki: Temim oğullarından bir adam Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gelerek: "Ey Allah'ın Resulü! Ben malı çok olan, ailesi, çocukları ve evleri çok olan bir kişiyim. Bana nasıl infak edeceğimi ve ne yapacağımı söyler misin?" deyince, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Malının zekatını ver ki, bu seni temizler. Ayrıca akrabalarınla bağlarını devam ettirmek için onun, dilencinin, komşunun ve muhtacın de hakkını gözet'' buyurdu. Adam: "Ey Allah'ın Resulü! Bana (vereceklerimi) biraz azalt" deyince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Akrabalarına, muhtaçlara ve yolda kalmışlara haklarını ver, ama saçıp savurma'' buyurdu. Adam: "Bu bana yeter ey Allah'ın Resulü! Zekatımı elçine verirsem Allah'a ve sana karşı bu konudaki sorumluluktan kurtulur muyum?" diye sorunca, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Evet. Eğer zekatını elçime verirsen, sorumluluktan kurtulursun. Artık bu malın sevabı senin, günahı da onu değiştirenin (hakkı olmayan yerlere verenin) olur'' dedi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Hakim (2/360-1, "Sahih") rivayet etti.

Heysemi (3/63) der ki: "Hadisi, İmam Ahmed rivayet etmiştir. Taberani de el-Mu'cemu'l-evsat'ta rivayet etmiştir. Ravileri Sahih ricali dir."

 

 

 

2- Abdullah b. Mes'ud

 

9229 (1) Abdullah (b. Mes'ud)'un bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Başınıza öyle idareciler gelecek ki, onların adam kayırdığını göreceksiniz'' buyurunca, sahabe: "Ey Allah'ın Resulü! O zamana yetişen kişi ne yapsın?" diye sordular. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): '' Üzerinize düşen hakkı ödeyin, hakkınız olan şeyi de Allah'tan isteyin '' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (4/13) rivayet etti.

 

 

 

9230 (2)- Abdullah (b. Mes'ud) der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bize:

''Benden sonra, adam kayırma ve yadırgayacağınız bir takım işler göreceksiniz'' buyurunca, biz: "Ne yapmamızı emredersin?" diye sorduk. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Siz onlara haklarını ödeyin, hakkınız olan şeyi de Allah'tan isteyin '' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

9231 (3)- Abdullah (b. Mes'ud) der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Benden sonra; adam kayırma, fitneler ve yadırgayacağınız bir takım işler göreceksiniz'' buyurunca, biz: "Ey Allah'ın Resulü! Bizden azamana yetişene ne yapmasını emredersin?" diye sarduk. Bunun üzerine Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Siz üzerinize düşen ödeyin, hakkınız olan şeyi de Allah'tan isteyin'' buyurdu.

 

[-Sahih-]

 

 

 

9232 (4)- Abdullah (b. Mes'ud) der ki: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bize: ''Benden sonra; adam kayırma ve yadırgayacağınız bir takım işler göreceksiniz'' buyurunca, biz: "Ne yapmamızı emredersin?" diye sarduk. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Siz onlara haklarını ödeyin, hakkınız olan şeyi de Allah'tan isteyin'' buyurdu.

 

[-Sahih-]

 

 

 

9233 (5)- Abdullah (b. Mes'ud) der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Fitnefer ve yadırgayacağınız bir takım işler olacaktır'' buyurunca, Sahabe: "Ey Allah'ın Resulü! Ne yapmamızı emredersin?" diye sordu. Bunun üzerine Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem); ''Siz üzerinize düşen hakkı ödeyin, haakkınız olan şeyi de Allah'tan isteyin'' buyurdu.

 

[-Sahih-]

 

 

 

9234 (6)- Amr b. Şurahbil, Abdullah b. Mes'ud'dan aynı rivayette bulunmuştur.

 

[-Sahih-]

 

 

SONRAKİ