MÜSNED-İ HANBEL

ZEKAT

 

9- Takıların Zekatı

Tümünü oku

 

1- Abdullah b. Amr

 

9168 (1) Amr b. Şuayb, babasından, o da dedesinin bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e kollarında altın bilezikler olan iki kadın geldi. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onlara: ''Kıyamet günü Allah'ın size ateşten bilezikler takmasmı ister misiniz?'' diye sorunca, kadınlar: "Hayır" dediler. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''0 zaman şu elinizdekilerin hakkmı (zekatını) ödeyiniz'' buyurdu.

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Tirmizi (2/12), Ebu Davud (2/4 (1563) ve Nesai (1/343) rivayet ettiler.

 

 

 

9169 (2)- Amr b. Şuayb, babasından, o da dedesinin bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e Yemen halkından kollarında altın bilezikler olan iki kadın geldi. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onlara: ''Allah'ın size ateşten bilezikler takmasmı ister misiniz?'' diye sorunca, kadınlar: "Hayır Vallahi ey Allah'ın Resulü" dediler. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''0 zaman bunlar üzerindeki Aliah'ın hakkmı ödeyiniz'' buyurdu.

 

[-Sahih-]

 

 

 

9170 (3)- Amr b. Şuayb , babasından, o da dedesinden bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e Yemen halkından kollarında altın bilezikler olan iki kadın geldi. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onlara: ''Allah'ın size ateşten bilezikler takmasını ister misiniz?'' diye sorunca, kadınlar: "Hayır" dediler. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''O zaman bunların hakkını ödeyiniz'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

2- Esma binti Yezid

 

9170 (3) Esma binti Yezid der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e biat etmek için gittim. Kolumda iki altın bilezikle Nebi'e (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yaklaşınca, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bileziklerin parıltısını gördü ve: ''At onları ey Esma! Allah'ın sana ateşten iki bilezik takmasından korkmuyor musun!'' dedi. Bunun üzerine ben bilezikleri attım. Onları kimin aldığını bilmiyorum.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Nesai (1578/5139) ve İbn Ebi Şeybe (3/153) rivayet ettiler.

 

 

 

9172 (2)- Şehr b. Havşeb'in, Esma binti Yezid'den bildirdiğine göre Esma, kadınlarla beraber Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanındayken; Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) iki tane altın bilezik takmış bir kadın gördü ve: ''Allah'ın sana ateşten iki bilezik takmasını ister misin?'' dedi. Bunun üzerine kadın bilezikleri çıkardı. ValIahi, bilezikleri o kadın mı çıkardı yoksa ben mi çıkardım hatırlamıyorum.

 

[Hasen]

 

 

 

9173 (3)- Esma binti Yezid der ki: Ben ve üzerinde altın bilezikler bulunan teyzem Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanına girdiğimizde, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bunların zekatını veriyor musunuz?'' buyurdu. Biz: "Hayır" cevabını verince, Resulullah {Sallallahu aleyhi ve Sellem}: ''Allah'ın size ateşten bilezikler takmasından korkmuyor musunuz? Bunların zekatını verin'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Tirmizi 3/21 (637) ve Nesai 5/38 (2479) rivayet ettiler.

 

 

 

9174 (4)- Şehr b. Havşeb der ki: Esma binti Yezid Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e hizmet ederdi. Esma anlatıyor: Ben. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanındayken teyzem geldi ve ellerinde iki altın bilezik olduğu halde Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e sorular sormaya başladı. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ona: ''Üzerinde ateşten iki bileziğinin olmasını ister misin?'' diye sorunca, ben: "Teyzeciğim! Resulullah şu bilezikleri kastediyor" dedim. Teyzem bilezikleri attı ve: "Ey Allah'ın Peygamberi! Kadınlar süslenmeyecek olurlarsa kocalarının yanında bir değerleri olmaz" dedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) güldü ve şöyle buyurdu: "Sizden biri gümüşten bir gerdanlık yapamaz mı? Gümüşten boncuklar yapıp onu safranla boyayamaz mı, böylece boncuklar altın gibi görünür. Kim bir çekirge gözü ağırlığında veya daha küçük bir altın takı takarsa kıyamet günü onunla dağlanır.''

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Ebu Nuaym, Hilye'de (2/76) rivayet etti.

 

 

 

9175 (5)- Esma binti Yezid der ki: Üzerinde iki altın bilezik bulunan teyzemle beraber Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanına gittiğimizde Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kolunda ateşten iki bilezik olmasını ister misin?'' buyurdu. Ben teyzeme: "Teyzeciğim! Ne dediğini duymuyor musun?" deyince, teyzem: "Ne diyor?" dedi. Ben: "Kolunda ateşten iki bilezik olmasını ister misin ?'' buyuruyor" deyince, teyzem onları çıkarıp attı. Onları (yerden) kimin aldığını bilmiyorum.

 

[Hasen]

 

 

 

9176 (6)- Şehr b. Havşeb'in Esma binti Yezıd'den bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) biat için Müslüman kadınları toplayınca, Esma: "Ey Allah'ın Resulü! (Elimizi tutarken) örtüyü elinden kaldırmayacak mısın?" diye sordu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ben kadınlarla tokalaşmam. Onlardan bu şekilde biat alırım'' buyurdu. Biat eden kadınlar arasında kolunda iki bilezik ve yüzükler olan Esma'nın teyzesi de vardı. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ona: ''Ey falan! Kıyamet günü Yüce Allah'ın sana cehennem ateşinden bilezik ve yüzükler takmasından memnun olur musun?'' buyurunca, ben: "Teyzeciğim! Üzerindeki (yüzük ve bilezik)leri at" dedim ve teyzem onları attı. Vallahi o bilezik ve yüzükleri atıldığı yerden kimin aldığını bilmiyorum. Bizden hiç kimse de onlara dönüp bakmadı. Ben: "Ey Allah'ın Peygamberi! Kadın kocasının yanında süslenmeyecek olursa kocasının yanında bir değeri olmaz" deyince Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Sizden birinin gümüşten iki küpe ve onlar için gümüşten boncuklar edinip safranla parmakları arasına koymasında bir sakınca yoktur. O zaman o gümüş altın gibi parlar'' dedi.

 

[Hasen]

 

Müsned'i tertib eden der ki: Bu hadis başka kanallarla "Kadınların Altın ve Gümüş Takı Takmaları" konusunda geçmektedir .•

 

20944 (2)'de tekrar edecektir.

 

 

SONRAKİ