MÜSNED-İ HANBEL

CENAİZ

 

38- Cenaze için Ayağa Kalkmanın Neshedildiğini Söyleyenler

 

1. Hz. Ali

 

8748 (1) Vakıd b. Amr b. Sa'd b. Muaz der ki: Seleme oğullarının yanında bir cenaze gördüm ve ayağa kalktım. Nafi' b. Cübeyr bana şöyle dedi: Otur da bunu sana deliliyle anlatayım. Meslud b. el-Hakem ez-Zureki bana Küfe meydanında Hz. Ali'den şöyle işittiğini söyledi: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bize, yanımızdan cenaze geçirilirken kalkmamızı emretti. Sonra böylesi bir durumda kendisi oturdu ve bizim de oturmamızı emretti.,,

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Malik, Muvatta (1/232), Müslim (2186-89), Ebu Davud (3175), Tirmizi (1044), İbn Mace (1544) ve Nesai (4/77) rivayet ettiler.

 

 

 

8749 (2)- Hz. Ali der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in cenaze için ayağa kalktığını gördük, biz de kalktık. Sonradan (başka bir cenazede) kalkmayıp oturduğunu gördük biz de kalkmayıp oturduk."

 

[Sahih]

 

 

 

8750 (3)- Hz. Ali der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir cenaze için ayağa kalkınca biz de kalktık. Sonradan kalkmayıp oturunca biz de oturduk."

 

[Sahih]

 

 

 

8751 (4)- Hz. Ali der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in cenaze için ayağa kalktığını gördüm, biz de kalktık. Sonradan kalkmayıp oturduğunu gördüm, biz de oturduk."

 

[Sahih]

 

 

 

8752 (5)- Ebu Ma'mer der ki: Hz. Ali ile birlikte iken yanımızdan bir cenaze geçirildi. Bazı kişiler ayağa kalkınca, Ali: "Size bu fetvayı kim verdi?" dedi. Onlar da: "Ebu Musa" deyince, Ali: "Resulullah {Sallallahu aleyhi ve Sellem) bunu sadece bir defa yaptı. Bu şekilde Ehl-i Kitab'a benzemekteydi. Sonra bundan nehyedilince kalkmaz oldu" dedi.

 

[-Sahih-]

 

 

 

2. Hasan b. Ali ve İbn Abbas

 

8753 (1) Muhammed b. Ali bildiriyor: İçlerinde Hz. Hasan b. Ali'nin de bulunduğu bir topluluğun yanından bir cenaze geçirilince herkes ayağa kalktı. Hasan b. Ali kalkmayıp: "Niçin öyle yaptınız? Zira Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Yahudinin kokusundan rahatsız olduğu için ayağa kalkmıştı" dedi.

 

[Zayıf]

 

Heysemi (4120) der ki: "Nesai kısa bir metinle rivayet etmiştir. Bu hadisi Ahmed rivayet etmiştir. İsnadında yer alan Haccac b. Artat şaibelidir."

 

 

 

8754 (2)- Muhammed anlatıyor: Bana bildirilene göre Hasan b. Ali ile İbn Abbas'ın yanından bir cenaze geçirilince Hz. Hasan ayağa kalktı, ancak İbn Abbas kalkmadı. Hasan, İbn Abbas'a: "Bir cenaze geçirilirken Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in ayağa kalktığını görmedin mi?" deyince, İbn Abbas: "Evet, gördüm. Fakat Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) cenaze geçirilirken oturdu da" dedi. Hasan, İbn Abbas'ın dediğini inkar etmedi.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Nesai: (4/46) rivayet etti.

 

 

 

8755 (3)- İbn Sirin bildiriyor: İbn Abbas ile Hasan b. Ali'nin yanından bir cenaze geçirilince biri ayağa kalktı, diğeri ise kalkmadı. Ayağa kalkan kişi: "Bir cenaze geçirilirken Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in ayağa kalktığını bilmiyor musun?" deyince, diğeri: "Evet, biliyorum. Fakat (Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) cenaze geçirilirken) oturdu da" dedi.

 

[Hasen]

 

 

 

8756 (4)- Muhammed (b. Sirin) bildiriyor: Hasan b. Ali ile İbn Abbas yanlarından geçirilen bir cenaze görünce biri ayağa kalktı, diğeri ise kalkmadı. Ayağa kalkan kişi: "Bir cenaze geçirilirken Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ayağa kalkmadı mı?" deyince, diğeri: "Evet, kalktı. Fakat (Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) cenaze geçirilirken) oturdu da" dedi.

 

[Hasen]

 

 

 

8757 (5)- İbn Sirin bildiriyor: Hz. Hasan ile İbn Abbas'ın yanından bir cenaze geçirilince Hasan ayağa kalktı. İbn Abbas ise kalkmadı. Hasan, İbn Abbas'a: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanından geçirilen cenaze için kalkmadı mı?" deyince, İbn Abbas: "Kalktığı da oldu, kalkmadığı da" dedi.

 

[Hasen]

 

 

 

8758 (6)- İbn Cüreyc der ki: Muhammed b. Ali'nin bildirdiğine göre Hz. Hüseyin ile İbn Abbas veya ikisinden biri şöyle demiştir: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanından geçirilen Yahudi bir cenazeden dolayı ayağa kalktı ve: ''Kokusu beni rahatsız etti'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

Heysemi (4121) der ki: "Bu konuda derim ki: İbn Abbas'ın hadisini "Onun kokusu beni rahatsız etti" bölümü hariç Nesai rivayet etmiştir. Ancak Hüseyin'in adı rivayetlerinde geçmemektedir."

Hadisi, İmam Ahmed ve Taberani el-Mu'cemu'l-evsat'ta rivayet etmiştir. Ravileri Sahih'in ravileridir.

 

 

SONRAKİ