MÜSNED-İ HANBEL

CENAİZ

 

DEVAM: 32- Cenaze Namazında Ölü için Nasıl Dua Edilir?

 

2. Ebu Hureyre

 

8634 (1) Ebu Hureyre der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir cenaze namazı kıldığı zaman: ''Allahım! Bizim dirilerimizi ve ölülerimizi, burada bulunan ve bulunmayanlarınızı, küçüğümüzü ve büyüğümüzü, erkeklerimizi ve kadınlarımızı bağışla. Allahım! Bizden yaşattıklarını İslam üzerine yaşat. Öldürdüklerini de iman üzerine öldür'' diye dua ederdi.

 

[Zayıf]

 

Diğer tahric. Başka kanallarla Ebu Seleme'den: Ebu Davud, cenaiz 3/211 (3201), Tirmizi, cenaiz 3/334 (1024, "hasen sahih"), Nesai, cenaiz 4/74 (1986), Abdurrezzak, cenaiz 3/486 (6419) Hakim (1/358, "sahih") rivayet ettiler.

 

 

 

3. Ebu İbrahim el-Ensari'nin Babası ve Ebu Katade

 

8635 (1) Ensar'dan yaşlı biri olan Ebu İbrahim, babasından bildirir: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) cenaze namazı kıldığı zaman: ''Allahım! Bizim dirilerimizi ve ölülerimizi, küçüğümüzü ve büyüğümüzü, erkeklerimizi ve kadınlarımızı, burada bulunan ve bulunmayanlarımızı bağışla'' diye dua ederdi.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Tirmizi (1027) ve Nesai, Amelu yevm vel-leyle'de (1167, 1168, 1170) rivayet ettiler.

Heysemi (4160) der ki: "Hadisi, İmam Ahmed rivayet etmiştir. Ravileri Sahih'in ravileridir."

 

 

 

8636 (2)- Ebu İbrahim'in bildirdiğine babası, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in cenaze namazında: "Allahım! Bizim dirilerimizi ve ölülerimizi, burada bulunan ve bulunmayanlarımızı/ erkeklerimizi ve kadınlarımızı/ küçüğümüzü ve büyüğümüzü bağışla'' diye dua ettiğini işitmiştir.

 

[-Sahih-]

 

 

 

8637 (3)- Ebu İbrahim, babasından bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) cenaze namazı kıldığı zaman: ''Allahım! Bizim dirilerimizi ve ölülerimizi, burada bulunan ve bulunmayanlarımızı/ erkeklerimizi ve kadınla rı m ızı/ küçüğümüzü ve büyüğümüzü bağışla'' diye dua ederdi.

Yahya der ki: Ebu Seleme b. Abdirahman bu hadisi doğrudan Nebi'(Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den: "Allahım! Bizden yaşattıklarını İslam üzerine yaşat. Öldürdüklerini de iman üzerine öldür'' ek ibaresiyle aktardı.

 

[-Sahih-]

 

 

 

8638 (4)- Abdullah b. Ebi Katade, babasından bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in bir cenaze namazını kıldığını ve: ''Allahım! Bizim dirilerimizi ve ölülerimizi, burada bulunan ve bulunmayanlarımızı, erkeklerimizi ve kadınlarımızı, küçüğümüzü ve büyüğümüzü bağışla'' diye dua ettiğini işittim.

Ravi der ki: Ebu Seleme bana bu sekiz kelimeyi zikredip: ''Bizden yaşattıklarını İslam üzerine yaşat. Öldürdüklerini de iman üzerine öldür'' diye iki kelime daha eklemede bulundu.

 

[-Sahih-]

 

 

 

8639 (5)- Ebu İbrahim babası kanalıyla Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den bir önceki hadisin aynısını zikretti.

 

[Hasen]

 

 

 

8640 (6)- Yahya b. Ebi Kesir'in bildirdiğine göre Ebu İbrahim el-Ensari'nin babası, kendisine, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in bir cenaze namazında şöyle dua ettiğini anlatmıştır: ''Allahım! Bizim dirilerimizi ve ölülerimizi, burada bulunan ve bulunmayanlarımızı, erkeklerimizi ve kadınlarımızı, küçüğümüzü ve büyüğümüzü, bağışla. ''

 

[Hasen]

 

 

 

8641 (7)- Abdullah b. Ebi Katade, babasından bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in bir cenaze namazını kıldığını ve: ''Ailahım! Bizim diriterimizi ve ölülerimizi, burada bulunan ve bulunmayanlarımızı, küçüğümüzü ve büyüğümüzü, erkeklerimizi ve kadınlarımızı bağışla'' diye dua ettiğini işittim.

Yahya der ki: Ebu Seleme: Bizden yaşattıklarını İslam üzerine yaşat. Öldürdüklerini de iman üzerine öldür'' lafzını ekledi.

 

[-Sahih-]

 

 

 

8642 (8)- Abdullah b. Ebi Katade, babasından bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in bir cenaze namazını kıldığını ve: ''Allahım! Bizim diriterimizi ve ölülerimizi, burada bulunan ve bulunmayanlarımızı, küçüğümüzü ve büyüğümüzü, erkeklerimizi ve kadınlarımızı bağışla'' diye dua ettiğini işittim.

Yahya der ki: Ebu Seleme bana bu sekiz kelimeyi zikredip: ''Bizden yaşattıklarını İslam üzerine yaşat. Öldürdüklerini de iman üzerine öldür'' diye iki kelime daha eklemede bulundu.

 

[-Sahih-]

 

 

 

8643 (9)- Ebu İbrahim, babası kanalıyla Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den bir önceki hadisin aynısını zikretti.

 

[Hasen]

 

 

 

8644 (1)- Vasile b. el-Eska' bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in bir cenaze namazında şöyle dua ettiğini işittim: ''Allahım! Filan oğlu filan artık senin yanında himayen ve güvencen altındadır. Onu kabir fı'tnesinden ve cehennem azabından koru. Sen ahde ve hakka vefa edensin. Allahım! Onu bağışla ve ona merhamet et. Şüphesiz ki Sen bağışlayıcı ve merhamet edensin.''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Mace 1/480 (1499) rivayet etti.

 

 

SONRAKİ