MÜSNED-İ HANBEL

CENAİZ

 

DEVAM: 31- Cenaze Namazında Tekbir Sayısı ve Selam Vermek

 

4. Zeyd b. Erkam

 

8622 (1) İbn Ebi Leyla bildiriyor: Zeyd b. Erkam cenaze namazında dört tekbir getirirdi. Bir defasında beş tekbir getirdi. Kendisine bunun sebebi sorulunca: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) beş tekbir de getirirdi" dedi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim, cenaiz 2/659 (957) rivayet etti.

 

 

 

8623 (2)- Abdu'l-A'la der ki: Zeyd b. Erkam'ın arkasında bir cenaze namazı kıldım. O, beş tekbir getirdi. Ebu İsa Abdurrahman b. Ebi Leyla kalkıp elini tutarak: "Unuttun mu?" deyince: "Hayır, fakat ben dostum Ebu'l-Kasım (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in arkasında namazı kıldım. O beş tekbir getirdi. Ben de bunu asla terketmeyeceğim" dedi.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Tahavi, Şerh Meani'l-Asar'da (1/494) ve Taberani, M. el-Evsat'ta (1844) rivayet ettiler.

 

 

 

8624 (3)- Ebu Selman el-Müezzin der ki: Ebu Serihe vefat ettiği zaman Zeyd b. Erkam dört tekbir ile namazını kıldırdı ve: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bu şekilde yaptı" dedi.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Tahavi, Şerh Meani'l-Asar'da (1/494) ve Taberani, M. el-Kebir'de (4995) rivayet ettiler.

 

 

 

8625 (4)- Abdulaziz b. Hakim der ki: Zeyd b. Erkam'ın arkasında bir cenaze namazı kıldım. O beş tekbir getirdi. Sonra cemaate doğru dönüp: "Resulullah -veya- Peygamberiniz (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bu şekilde tekbir getirdi" dedi.

 

[Zayıf]

 

 

 

8626 (5)- Abdurrahman b. Ebi Leyla der ki: Zeyd b. Erkam bir cenazemizin namazında dört tekbir getirirdi. Bir defasında beş tekbir getirdi. Ona bunun sebebini sorduğumda: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) beş tekbir getirirdi" dedi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (2175), Ebu Davud (3197), İbn Mace (1505), Tirmizi (1023) ve Nesai (4/72) rivayet ettiler.

 

 

 

5. Huzeyfe ve Ebu Musa

 

8627 (1) Yahya b. Abdillah el-Cabir der ki: Medine'de Huzeyfe'nin azatlısı İsa'nın arkasında cenaze namazı kıldım. O, beş tekbir getirdi. Sonra bize doğru dönüp şöyle dedi: "Ne şaşırdım, ne de unuttum. Fakat benim efendim olan Huzeyfe b. el-Yeman gibi tekbir getirdim. O bir cenaze namazı kıldırdı ve beş tekbir getirdi. Sonra cemaate doğru dönüp: "Ne şaşırdım, ne de unuttum. Fakat Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in tekbir getirdiği gibi tekbir getirdim. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir cenaze namazı kıldı ve beş tekbir getirdi" dedi.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Tirmizi 3/334 (1023)ve Müslim 2/659 (657) rivayet ettiler.

 

 

 

8628 (2)- Mekhul anlatıyor: Ebu Hureyre'nin meclis arkadaşlarından biri olan Ebu Aişe'nin bana bildirdiğine göre Said b. el-As, Ebu Musa el-Eş'ari ile Huzeyfe b. el-Yeman'ı yanına çağırdı ve: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in Ramazan ve Kurban bayramı namazlarındaki tekbirleri nasıldı?" diye sordu. Ebu Musa: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) cenazelerde olduğu gibi bayramlarda da dört tekbir getirirdi" dedi. Huzeyfe de bu konuda onu onayladı." Ebu Aişe der ki: "Ebu Musa'nın ''Cenazelerde olduğu gibi'' sözünü hiç unutmadım ki, orada ben de vardım."

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (1153) rivayet etti.

7868 (l)'de tekrar etmiştir. 

 

 

 

6. Abdullah b. Ebi Evfa

 

8629 (1) el-Heceri der ki: Abdullah b. Ebi Evfa'nın kızının cenazesinde bulundum. O, siyah katırı üzerindeydi. Kadınlar katırı çeken kişiye: "Onu cenazenin ön tarafına geçir demeye başladılar. O da öyle yaptı. Abdullah b. Ebi Evfa'nın, katırı çeken kişiye: "Cenaze nerede?" diye sorduğunu işittim. Adam: "Arkanda" dedi. Bir veya iki defa öyle yaptıktan sonra: "Ben sana beni cenazenin önüne geçirme demedim mi?" dedi ve bir kadının ağıt yaktığını işitti. Bunun üzerine: "Ağır ol! Ben sizi bundan menetmedim mi? Şüphesiz ki Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ağıt yakmayı yasaklamıştır. Ancak sizden biri dilediği kadar gözyaşı akıtsın" dedi. Cenaze musallaya konulunca öne geçip dört tekbir getirdi ve (namazı kıldırdı). Dördüncü tekbirden sonra kısa bir zaman durdu ve cemaatin bir kısmı Sübhanallah dedi. (Selam verdikten sonra) geriye dönüp: "Beşinci tekbiri getireceğimi sandımz değil mi?" dedi. Cemaat: "Evet" deyince: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) dördüncü tekbiri getirdiği zaman kısa bir süre beklerdi" dedi. Cenaze mezara indirildiği zaman oturdu. Biz de kendisiyle birlikte oturduk. Bu sırada kendisine evcil eşek etinin hükmü soruldu. Bunun üzerine şöyle anlattı: "Hayber gününde köyün dışında evcil eşekler gördük. Halk onları tutup kesti. Kazanlar koyulmuş kaynatılmaktaydı. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in münadisi: ''Kazanları dökün!'' diye nida etmeye başladı. Biz de onları döktük." Abdullah b. Ebi Evfa'nın üzerinde ipekten yeşil bir giysi olduğunu gördüm.

 

8388 (2)'de geçmişti

 

 

SONRAKİ