MÜSNED-İ HANBEL

CENAİZ

 

DEVAM: 27- Mu'minin Cenaze Namazında Cemaatin Çok Olmasıyla Günahlarının Bağışlanması

 

3. Meyınüne

 

8535 (1) Yahya b. Said bildiriyor: Ebu Bekkar der ki: Ebu Melih'in arkasında bir cenaze namazı kıldım. o: "Saflarınızı düzgün yapın ki şefaatiniz (ölü hakkındaki duanız) kabul edilsin" dedi. " Eğer (imam olarak) birini seçecek olsaydım Ebu Melih'i seçerdim. Sonrasında Ebu Bekkar şöyle devam etti: Abdullah b. Salit, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in eşi Meymune'den bildirir: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Müslüman bir kişinin cenaze namazını bir ümmet kıldığı zaman mutlaka günahları bağışlanır'' buyurdu." Ravi der ki: Ebu Melih: "Ümmet, kırk ile yüz kişi arası ve daha yukarısıdır" dedi.

 

[Hasen]

 

 

 

8536 (2)- Hakem b. Ferruh Ebu Bekkar bildiriyor: Ebu Melih bir cenaze için çıkıp yerinde durduğu zaman tekbir getireceğini sandılar. Oysa o geriye dönüp: "Safları düzgün tutun ki şefaatiniz (ölü hakkındaki duanız) kabul edilsin" dedi. Eğer (imam olarak) birini seçecek olsaydım Ebu Mellh'i seçerdim. Bilmiş olun ki Abdullah b. Salit, Mu'minlerin annelerinden olan Meymune'den nakletti: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Müslüman bir kişinin cenaze namazını bir ümmet kıldığı zaman mutlaka günahları bağışlanır'' buyurdu" dedi. Ebu Mellh'e ümmeti sorduğumda: "Ümmet (en az) kırk kişilik gruptan oluşur" dedi.

 

[Hasen]

 

 

 

4. İbn Abbas

 

8537 (1) İbn Abbas'ın azatlısı Kureyb bildiriyor: Kudeyd'de veya Usfan'da AbduHalı b. Abbas'ın bir oğlu öldü. İbn Abbas: "Ey Kureyb! Bak bakalım cemaat olarak kaç kişi toplandı" dedi. Ben de dışarı çıkıp cenaze için insanların toplandığını gördüm. Tekrar içeri girip: "Kırk kişi toplanmış" dedim. Bunun üzerine İbn Abbas şöyle dedi: "O zaman tamamdır, cenazeyi çıkarın. Zira Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Eğer Müslüman bir kimse ölür de cenaze namazını hiçbir şeyi Allah'a şirk koşmayan kırk kişi kılarsa, mutlaka o kimsenin günahları bağışlanır'' buyurduğunu işittim."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (1/260) ve Ebu Davud (3/175, 176) rivayet ettiler.

 

 

SONRAKİ