MÜSNED-İ HANBEL

CENAİZ

 

DEVAM: 25- Şehidin Yıkanıp Kefenlenmemesi, Namazının Kılınmaması; Zaruret Halinde Bir Bez içinde iki veya Üç Kişiyi Kefenlemek

 

4, Enes b. Malik

 

8486 (1) Enes b. Malik bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Hamza'nın (cesedi) yanına gelip kendisine müsle yapıldığını (organlarının kesilmiş olduğunu) görünce: ''Safiyyelyi sıkıntıya sokacak olmasaydım Hamza'nın cesedini, havyanların -Zeyd b. el-Hubab rivayetinde: ''Vahşi hayvanların- yemesi ve kıyamet gününde onların karınlarından dirilmesi için böylece bırakırdım'' buyurdu. Sonra bir Yemen kumaşı istedi ve kendisini onunla kefenledi. Kumaş başına çekildiğinde ayakları, ayaklarına çekildiğinde ise başı açıkta kalıyordu. Ölüler çoğalmış ve kefen için giysiler azalmıştı. Bu sebeple iki veya üç -Safvan bunda şüpheye düştü- kişi bir bez ile kefenlenmekteydi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) en güzel Kur'an okuyanı soruyor ve bu kişi kıble tarafından öne konuluyordu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), onları namazlarını kılmadan defnetti. Zeyd b. Hubab rivayetinde: "Bir veya iki veya üç kişi bir bezle ile kefenlenmekteydi" ibaresi geçmiştir.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Ebu Davud, cenaiz 3/195 (3136), Tirmizi, cenaiz 3/327 (1016), Beyhaki (4/10) ve Hakim (1/365) rivayet ettiler.

 

 

 

5. Zübeyr

 

8487 (1) Zübeyr bildiriyor: Uhud savaşında yürüyerek bir kadın geldi. Neredeyse şehid edilenlerin yanına ulaşacaktı. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kadının onları görmesini istemedi ve: ''Kadın kadın diye seslendi. Sanırım bu kadın annem Ümmü Safiyye idi. Ben de kadına doğru yürümeye başladım. Ölülerin yanına varmadan önce ona yetiştim. Bunun üzerine göğsüme vurdu. Kadın sert biri idi. Bana: "Geri çekil, hakkımı sana helal etmem!" deyince: "Oraya gitmeni Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) istemiyor" dedim. Bunun üzerine durdu ve iki bez çıkarıp: "Bu iki bezi kardeşim Hamza'ya getirdim. Onun öldürüldüğü haberini aldım. Onu bunlarla kefenleyin" dedi. Bu iki bez ile Hamza'yı kefenlemeye geldiğimizde yanında Ensar'dan bir kişinin öldürülmüş olduğunu gördük. Ona da Hamza gibi (müsle) yapılmıştı. Bu sebeple Hamza'yı iki kefenle kefenleyip Ensari'yi kefensiz bırakmanın ayıp olacağını düşünüp bundan utanarak: "Ensari'yi de bir bez ile kefenleyelim" dedik.

 

Giysilerden / bezlerden biri diğerinden daha büyük idi. Aralarında kura çektik ve her kişiyi kendine düşen giysi / bez ile kefenledik.

 

[Hasen]

 

Heysemi (10099) der ki: "Hadisi Ahmed, Ebu Ya'la ve Bezzar rivayet etmiş olup senedinde zayıf sayılan Abdurrahman b. Ebi'z-Zinad bulunmaktadır. Bu ravi aynı zamanda güvenilir sayılmıştır."

 

 

SONRAKİ