MÜSNED-İ HANBEL

CENAİZ

 

23- İsraf Etmeksizin Güzelce Kefenlemenin ve Kefenin Beyaz Olmasının Müstehap Olması

 

1. Cabir b. Abdillah

 

8441 (1) Cabir b. Abdillah bildiriyor: Bir gün Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hutbe vermişti. Ashabından ölen birinin gece vakti hoş olmayan bir kefen içerisinde defnedilmesinden bahsetti. Sonra zaruret olmadıkça ve cenazenin namazı kılınınadıkça gece vakti defnedilmesini yasaklayıp: "Sizden biri (Müslüman) kardeşini kefenlediği zaman kefenini güzel yapsın'' buyurdu.

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Müslim, cenaiz 2/651 (49), Ebu Davud, cenaiz 3/505 (3148), Tirmizi, cenaiz 3/320 (995), İbn Mace, cenaiz 1/473,474) ve Nesai, cenaiz 4/34 (1896) rivayet ettiler.

8824 (2)'de tekrar edecektir.

 

 

 

8442 (2)- İbn Cüreyc bildiriyor: Süleyman b. Musa şöyle dedi: Cabir'e kefen konusunda sorulunca, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in bir gün hutbe verip ölen bir adamın hoş olmayan bir kefen içerisinde defnedilmesinden bahsettiğini söyledi. Sonrasında Süleyman b. Musa bir önceki hadisin aynısını zikretti.

 

[-Sahih-]

 

 

 

8443 (3)- Cabir b. Abdillah der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Sizden biri (Müslüman) kardeşini kefenlediği zaman eğer (maddi) gücü yeterse kefenini güzel yapsın'' buyurdu.

 

[-Sahih-]

 

 

 

8444 (4)- Cabir der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: '' (Müslüman) kardeşinin kefenlenmesini üstlenen kimse, onun tekfinini güzelce yapsın'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

8445 (5)- Cabir bildiriyor: Adamın biri Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gelip: "Kardeşim öldü, onu nasıl kefenliyeyim?" diye sorunca, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Güzel bir şekilde kefenle'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

8446 (6)- Cabir b. Abdillah bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İmkanı olan kimse ölüsünü hibere (denilen Yemen) kumaşı ile kefenlesin'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

 

 

8447 (7)- Cabir bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Sizden biri (Müslüman) kardeşini kefenlediği zaman onu güzel kefenlesin. Ölünün namazını dört tekbirle kılınız. Cenaze namazı gece de, gündüz de aynıdır'' buyurdu.!

 

[Hasen]

 

8621 (2)' de tekrar edecektir.

 

 

SONRAKİ