MÜSNED-İ HANBEL

CENAİZ

 

20- Eşlerden Birinin Diğerini Yıkaması

 

1. Hz. Aişe (r.anha)

 

8418 (1) Hz. Aişe der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hastalığının başladığı gün yanıma girdi. Ben: "Ah başım" deyince, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ben hayatta iken bunun olmasını isterdim. O zaman seni hazırlar ve defnederdim'' buyurdu. Ben: "Ah şu kıskançlık! Sanırım öldüğümün gecesi hanımlarından biriyle olursun" dedim. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Benim de başım ağırıyor. Bana babanı ve kardeşini çağır da, Ebu Bekr'e bir yazı yazacağım. Çünkü ben birinin hilafet konusunda görüş bildirmesi ve bir kimsenin temennide bulunup: ''Ben bu işe daha layığım'' demesinden korkarım. Halbuki Allah ve Mu'minler Ebu Bekr'den başkasını kabul etmez. ''

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Buhari, (5666), Müslim, fadlu's-sahabe 4/1857 (2387) ve Tirmizi, menakib 5/614 (3673, "hasen garib") rivayet ettiler.

 

 

 

8419 (2) Hz. Aişe der ki: Bir gün Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Baki'den bir cenazeden yanıma dönınüştü. Ben de başımda bir ağrı hissediyor ve: "Ah başım" diyordum. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Benim de başım ağırıyor. Benden önce ölsen sana bir zararı olmaz. Ben seni yıkar, kefenler sonra namazını kılıp defnederdim'' buyurunca: "Sanırım ki sen, vallahi öyle yapacak olsan kadınlarından birinin yanına döner ve onunla birlikte olurdun" dedim. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) tebessüm etti. Sonra da ölümüne sebep olan hastalığa yakalandı.

 

[-Sahih-]

 

 

SONRAKİ