MÜSNED-İ HANBEL

CENAİZ

 

19- Ölüyü Ona En Yakın Olan KimseninYıkaması, Ona Yumuşak Davranması, Edeb Yerlerini Örtmesi ve Bunların Sevabı

 

1. Hz. Aişe (r.anha)

 

8413 (1) Hz. Aişe der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Kim bir ölüyü yıkayıp o husustaki emaneti yerine getirir ve onu yıkarken (vücudunda) gördüğü (hoş olmayan) şeyleri ifşa etmezse, anasından doğduğu gündeki gibi günahlarından arınmış olur. Eğer biliyorsa ölüyü ona en yakın olanı yıkasın. Eğer bilmiyorsa, artık siz kimin günahlardan sakındığını ve emanete riayet ettiğini görüyorsanız o yıkasın.''

 

[Zayıf]

 

Diğer tahric: Taberani, M. el-Kebir 8/337 (8078) ve Ebu Nuaym, Hilye (6/192) rivayet ettiler.

Heysemi O der ki: "Hadisi, İmam Ahmed rivayet etmiştir. Ayrıca Taberani el-Mu'cemu'l-Evsat'ta rivayet etmiştir. İsnadında yer alan Cabir el-Cu'fl hakkında şaibeler vardır."

 

 

 

8414 (2) Hz. Aişe der ki: Kim bir ölüyü yıkayıp o husustaki emaneti yerine getirir ve onu yıkarken (vücudunda) gördüğü (hoş olmayan) şeyleri ifşa etmezse, anasından doğduğu gündeki gibi günahlarından arınmış olur. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Eğer biliyorsa ölüyü ona en yakın olanı yıkasın. Eğer bilmiyorsa, artık siz kimin günahlardan sakındığını ve emanete riayet ettiğini görüyorsanız o yıkasın'' buyurdu.

 

[Zayıf]

 

 

SONRAKİ