MÜSNED-İ HANBEL

CENAİZ

 

DEVAM: 16- Ağıt Yakmadan Ağlamanın Ruhsatı

 

4. Abdullah b. Ömer

 

8382 (1) Muhammed b. Amr b. Halhale bildiriyor: Muhammed b. Amr b. Ata b. Alkame, İbn Ömer ile birlikte çarşıda oturmaktaydı. Yanında Seleme b. el-Ezrak ta bulunmaktaydı. Yanlarından arkasından ağlanan bir cenaze geçince, Abdullah b. Ömer: "Eğer ölünün ailesi ağlamayı bıraksa ölü için daha hayırlı olurdu" dedi. Seleme b. el-Ezrak: "Ey Ebu Abdirraman! Böyle mi diyorsun?" diye sorunca: "Evet" dedi. Bunun üzerine Seleme b. el-Ezrak şöyle anlattı: Mervan'ın ailesinden biri ölmüştü. Bu kişinin ailesinden kadınlar toplanıp ağladığı zaman Mervan: "Ey Abdulmelik! Kalk ve bunları ağlamaktan menet" dedi. Bunun üzerine Ebu Hureyre şu karşılığı verdi: "Bırak ağlasınlar. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in ailesinden biri ölmüştü ki kadınlar toplanıp ona ağlamaya başlamıştı. Ömer b. el-Hattab onları bundan menedip oradan uzaklaştırmak isteyince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ey Hattabın oğlu! Göz yaş dökücüdür; cana musibet gelmiştir ve ölüm hddisesi henüz vaki olmuştur'' buyurdu." İbn Ömer: "Sen bunu Ebu Hureyre'den mi işittin?" dediğinde: "Evet ondan işittim" dedi. İbn Ömer:

 

"Ebu Hureyre bunu Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den mi nakletti?" dediğinde, yine: "Evet" dedi. Bunun üzerine İbn Ömer: "Allah ve Resulü daha iyi bilir" dedi.

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Nesai (1/263), Beyhaki (4/70), İbn Mace (1/247, 248) ve Hakim (1/381) rivayet ettiler.

 

 

 

8383 (2)- Muhammed b. Amr bildiriyor: Seleme b. el-Ezrak, Abdullah b. Ömer ile birlikte çarşıda oturmaktaydı. Yanlarından arkasından ağlanan bir cenaze geçirilince, Abdullah b. Ömer bunu ayıpladı ve onları azarladı. Bunun üzerine Seleme b. el-Ezrak şöyle dedi: "Öyle deme! Mervan'ın gelinlerinden biri ölmüştü ve Mervan cenazede hazır bulunmuştu. Mervan ağlayan kadınların oradan uzaklaştırılmasını isteyince, Ebu Hureyre şöyle dedi: ''Ey Ebu Abdulmelik! Bırak onları. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanından arkasından ağlanan bir cenaze geçirilirken Ömer b. el-Hattab ağlayan kadınları azarladı. Ben de Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanında idim. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Ey Hattabın oğlu! Bırak onları; cana musibet gelmiştir; göz yaş dökücüdür ve ölüm hddisesi henüz gerçekleşmiş bulunmaktadır" buyurdu.'' İbn Ömer: "Sen bunu Ebu Hureyre'den mi işittin?" dediğinde: "Evet ondan işittim" dedi. Bunun üzerine İbn Ömer: "Allah ve Resulü daha iyi bilir" dedi.

 

[Sahih]

 

 

 

8384 (3)- Seleme b. el-Ezrak der ki: Mervan'ın gelinlerinden biri ölmüştü. Cenazede birçok kişi ve Ebu Hureyre bulunmaktaydı. Mervan ağlayanların oradan uzaklaştınlmasını emredince, Ebu Hureyre: "Bırak onları. Zira Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) arkasından ağlanan bir cenaze ile karşılaşınca Ömer onları azarladı. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bırak onları, cana musibet gelmiştirı göz yaş dökücüdür ve ölüm hadisesi henüz vaki olmuştur'' buyurdu."

 

[Sahih]

 

 

 

8385 (4)- Muhammed b. Amr b. Ata bildiriyor: Seleme b. el-Ezrak bir gün Abdullah b. Ömer ile birlikte çarşıda oturmaktaydı. Yanlarından arkasından ağlanan bir cenaze geçirilince, Abdullah b. Ömer bunu ayıpladı ve onları azarladı. Bunun üzerine Seleme b. el-Ez rak şöyle dedi: "Öyle deme ey Ebu Abdirrahman! Mervan'ın gelinlerinden biri ölmüştü ve Mervan cenazede hazır bulunmuştu. Mervan'ın emri üzerine ağlayan kadınlara vurulunca, Ebu Hureyre'nin şöyle dediğine şahid oldum: "Bırak onları ey Ebu Abdilmelik! Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanından arkasından ağlanan bir cenaze geçirilirken Ömer b. el-Hattab cenaze ardından ağlayan kadınları azarladı. Ben de Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanında idim. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ey Hattab'ın oğlu! Bırak onları, cana musibet gelmiştir, göz yaş dökücüdür ve ölüm hadisesi henüz yeni olmuştur'' buyurdu." İbn Ömer: "Sen bunu Ebu Hureyre'den mi işittin?" dediğinde: "Evet ondan işittim" dedi. Bunun üzerine İbn Ömer: "Allah ve Resulü daha iyi bilir" dedi.

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Nesai, cenaiz 4/19 (1859), Abdurrezzak, cenaiz 3/553 (6674), İbn Ebi Şeybe, cenaiz (3/395) ve İbn Hibban, Mevarid 190 (747) rivayet ettiler.

 

 

 

8386 (5)- Ebu Hureyre der ki: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir cenazede iken Ömer bir kadını(n ağladığını) gördü ve ona bağırdı. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Ey Ömer! Bırak onu, göz yaş dökücüdür, cana musibet gelmiştir ve ölüm hadisesi yakında vaki olmuştur" buyurdu.

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: İbn Mace 1/506 (1587) ve İbn Ebi Şeybe (3/285) rivayet ettiler.

 

 

SONRAKİ