MÜSNED-İ HANBEL

CENAİZ

 

DEVAM: 14- Ağıt Yakan ve Onu Dinleyen Hakkında

 

2. Ebu Hureyre (r.a.)

 

8325 (1) Ebu Hureyre der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İki şey vardır ki bunlar küfürdür. Ağıt yakarak ağlamak ve insanların neseplerine dil uzatmaktır'' buyurdu.

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Müslim, iman 1/82 (67), Tirmizi 3/316 (1001, "hasen") ve İbn Ebi Şeybe, cenaiz (3/390) rivayet ettiler.

 

 

 

8326 (2)- Ebu Hureyre der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İnsanlar içinde iki şey vardır ki bunlar küfürdür. Ölü ardından ağıt yakarak ağlamak ve insanların neseplerine dil uzatmaktır.'' buyurdu.

 

[-Sahih-]

 

 

 

8327 (3)- Ebu Hureyre der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''İnsanlar içinde iki şey vardır ki bunlar küfürdür. İnsanların neseplerine dil uzatmak ve ölü ardından ağıt yakarak ağlamaktır. ''

 

[-Sahih-]

 

 

 

3. Ebu Said el-Hudri (r.a.)

 

8328 (1) Ebu Said der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), ağıt yakanı ve onu dinleyeni lanetlemiştir."

 

[Zayıf]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (3128) rivayet etti.

 

 

 

4. Ebu Hureyre (r.a.)

 

8329 (1) Said (el-Makburi), hem doğrudan Ebu Hureyre'den, hem de babası kanalıyla Ebu Hureyre'den naklediyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Cahiliye amelinden olan iki şey vardır ki insanlar bunları asla bırakmazlar. Bunlar (ölü ardından) ağıt yakarak ağlamak ve insanların neseplerine dil uzatmaktır'' buyurmuştur. Abdullah der ki: Babam: "Yahya'ya: "İkisini de mi Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den rivayet etmiştir?" dediğimde, Yahya: "Evet" cevabını verdi" dedi.

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: İbn Mace, cenaiz 1/504 (1581) ve Ebu Avane 1/26 (58) rivayet ettiler.

 

 

SONRAKİ