MÜSNED-İ HANBEL

CENAİZ

 

DEVAM: 13- Ölüye Caiz Olmayan Ağlama

 

7. Ümmü Seleme (r.anha)

 

8321 (1) Ümmü Seleme der ki: Ebu Seleme vefat ettiği zaman "Gurbet ellerde ölen bir gariptir" deyip ağlamaya başladım. O sırada, bir kadın da gelip ağlamada bana yardımcı olmak isteyince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Sen, Allah'ın şeytanı çıkarmış olduğu bir eve, onu tekrar sokmak mı istiyorsun?'' buyurdu. Bunun üzerine ben de ağlamaktan vazgeçtim.

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Müslim, cenaiz 2/631 (918) ve Humeydi 1/139 (291) rivayet ettiler.

 

 

 

9. Ümmü Seleme (r.anha)

 

8322 (1) Ümmü Seleme bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Uygun olanı İşlemekte sana karşı gelmemek şartıyla"[Mumtehine 12] buyruğunu açıklarken: ''Burada (ölü ardından) ağıt yakarak ağlamak kastedilmektedir'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Tirmizi 5/411 (3307, "hasen") ve İbn Mace 1/503 (1579) rivayet ettiler.

 

 

 

10. Muaviye b. Ebi Süfyan

 

8323 (1) Muaviye'nin azatlısı Ebu Hariz der ki: Muaviye, Humus'ta halka hutbe verdi ve hutbesinde şöyle dedi: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yedi şeyi yasakladı. Ben de bunları size bildirip yasaklıyorum. Bunlar ağıt yakarak ağlamak, şiir okumak, (canlı figürler) resim yapmak, kadının süslenip güzelliklerini yabancılara göstermesi, aslan postu edinmek, altın takınmak ve ipek giymektir."

 

 

SONRAKİ