MÜSNED-İ HANBEL

CENAİZ

 

DEVAM: 13- Ölüye Caiz Olmayan Ağlama

 

2. İbn Ömer (r.a.)

 

8292 (1) İbn Ömer bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Uhud savaşından geri döndüğü zaman Ensar'ın kadınları, öldürülen kocaları için ağlamaya başladılar. Bunun üzerine Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Fakat Hamza'ya ağlayan yok" buyurdu. Sonra uyudu. Sonra da uyandığında kadınların ağladığını görüp: ''İşte bu gün Hamza için ağlıyorlar'' buyurdu.

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: İbn Mace (1/248), İbn Sa'd, Tabakat (3/1/10) ve Hakim, Müstedrek (1/381, 31197) rivayet ettiler.

 

 

 

8293 (2)- Abdullalı b. Ömer bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Uhud savaşından geri döndüğü zaman Ensar'ın kadınlarının öldürülen kocaları için ağladıklarını işitti. Bunun üzerine: "Fakat Hamza'ya ağlayan yoktur" buyurdu. Bu haber Ensar'ın kadınlarına ulaşınca Hamza için ağlamaya geldiler. Gece vakti baktığında kadınların halen ağladığını görünce: ''Vay hallerine! O geceden beri ağlamaktalar, Onlara geri dönmelerini ve bu günden sonra hiç kimse için ağlamamalarını söyleyin'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: İbn Mace (1561) ve Hakim (3/194-5) rivayet ettiler.

 

 

 

8294 (3)- İbn Ömer bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Uhud savaşından geri döndüğü zaman Abdü'l-Eşhel oğulları kadınlarının şehitlerine ağladıklarını işitti. "Fakat Hamza'ya ağlayan yok" buyurunca, Ensar'ın kadınları Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanında Hamza için ağlamaya geldiler. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) uyandığında kadınlar ağlıyordu. Bunun üzerine: ''Vay hallerine! Siz hala burada şimdiye kadar mı ağlıyorsunuz? Onlara geri dönmelerini ve bu günden sonra hiç kimse için ağlamamalarını söyleyin" buyurdu.

 

[Hasen]

 

 

SONRAKİ