MÜSNED-İ HANBEL

CENAİZ

 

DEVAM: 12- Ölünün Üzerini Örtmek ve Onu Öpmenin Ruhsatı

 

2. Hz. Aişe (r.anha)

 

8278 (1) Hz. Aişe bildiriyor: Ebu Bekr es-Sıddik yanına girdi. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hibere (denilen Yemen) örtüsü ile örtülmüştü. Ebu Bekr, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanına varıp yüzünü açtı. Sonra üzerine kapanarak onu öptü ve ağladı. Sonra da: "Annem babam sana feda olsun. ValIahi Allah senin üzerinde iki ölümü birleştirmeyecektir. Ancak sen bir kere ölmüş ve mukadder olan ölüm geçidini geçmiş bulunmaktasın" dedi. 

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Buhari, Pethu'l-bari 3/113 (1241), Nesai, cenaiz 4/11 (183) rivayet ettiler.

 

 

 

8279 (2)- Hz. Aişe bildiriyor: Hz. Ebu Bekr, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in vefatından sonra yanına girdi ve ağzını iki gözü arasına, ellerini de başının iki tarafına koyup: "Vah benim peygamberim! Vah benim önderim! Vah benim dostum!" dedi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, cenaiz 3/113 (1241), Nesai, cenaiz 4/11 (1841), İbn Mace, cenaiz 1/468 (1457) ve Tirmizi, Şemail 305 (374) rivayet ettiler.

 

 

 

8280 (3)- Hz. Aişe ve İbn Abbas'ın bildirdiğine göre Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) vefat etmiş iken Ebu Bekr onu öpmüştür.

 

[Sahih]

 

 

 

8281 (4)- Ebu Seleme b. Abdirrahman der ki: İbn Abbas şöyle anlatırdı: Hz. Ömer, Mescid'de insanlara bir şeyler anlatırken Ebu Bekr es-Sıddik içeri girdi ve Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in vefat etmiş olduğu odaya geldi. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Aişe'nin odasındaydı. Allah Resulü (s.a.v.) hibere (denilen Yemen) örtüsü ile örtülmüştü. Ebu Bekr örtüyü açıp yüzüne baktı ve eğilip onu öptü. Sonra da: "Vallahi Allah onun üzerinde iki ölümü birleştirmeyecektir. Ancak sen kendisinden sonra bir daha ölmeyeceğin ölüm geçidini geçmiş bulunmaktasın" dedi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (8/111) rivayet etti.

 

 

 

8282 (5)- Ebu Seleme b. Abdirrahman bildiriyor: Ebu Hureyre: "Hz. Ömer, Mescid'de insanlara bir şeyler anlatırken Ebu Bekr es-Sıddik içeri girdi ... " dedi ve bir önceki hadisin aynısını aktardı.

 

[-Sahih-]

 

 

 

8283 (6)- Ebu Seleme b. Abdirrahman der ki: İbn Abbas şöyle anlatırdı: "Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) vefat etmiş ve hibere (denilen Yemen) örtüsü ile örtülmüşken, Ebu Bekr örtüyü açıp yüzüne baktı ve üzerine kapanıp onu öptü."

 

[-Sahih-]

 

25626 (1)' de tekrar edecektir.

 

 

SONRAKİ