MÜSNED-İ HANBEL

CENAİZ

 

DEVAM: 7- Ölecek Kişinin Yanında Yesin Suresi'nin Okunması; Ruhun Teslim Edilmesi; Ölünün Gözlerini Kapatmak ve Ona Dua Etmek

 

7. Şeddad b. Evs

 

8226 (1) Şeddad b. Evs der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Ölülerinizin yanında hazır bulunduğunuz zaman gözlerini kapatınız. Zira gözler ruhu takib eder. (O anda) hayırlı şeyler söyleyin, çünkü ölü ailesinin dediğine (melekler tarafından) ''Amin'' '' denilir.''

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: İbn Mace 1/467 (1455) rivayet etti.

 

 

 

8. Ümmü Seleme

 

8227 (1) Ümmü Seleme der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ölünün veya hasta kimsenin yanında bulunduğunuz zaman hayır söyleyin. Zira melekler söylediklerinize ''Amin'' der'' buyurdu.

 

Ebu Seleme vefat ettiği zaman Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gidip: "Ey Allah'ın Resulü! Ebu Seleme öldü" dedim. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allahım! Beni ve onu affet. Bana ondan daha hayırlısını ver'' de'' buyurdu. Ben de aynen öyle dua ettim. Bunun üzerine Allah, bana ölen kocamdan daha hayırlı olan Muhammed (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'i eş olarak ihsan etti.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim 2/631 (918), Ebu Davud 3/190 (3115), Tirmizi 3/298 (977, "hasen - sahih"), Nesai, 4/4 (1825), İbn Mace 1/464 (1447) ve Abd b. Humeyd (1537) rivayet ettiler.

 

 

 

8228 (2)- Ümmü Seleme der ki: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Hasta kimsenin veya ölünün yanında bulunduğunuz zaman hayır söyleyin. Zira melekler söylediklerinize ''Amin'' derler'' buyurdu. Ebu Seleme vefat ettiği zaman: "Ey Allah'ın Resulü! Ne diyeyim?" dedim. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allahım! Bizi ve onu affet. Bana ondan daha hayırlısını ver'' de'' buyurdu. Allah, bana ölen kocamdan daha hayırlı olan Muhammed (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'i eş olarak ihsan etti" dedi. İbn Numeyr rivayetinde: "Daha salih" lafzını kullanmıştır.

 

[Sahih]

 

 

 

8229 (3)- Ümmü Seleme der ki: Allah Resulü (s.a.v.): ''Ölünün veya hasta kimsenin yanında bulunduğunuz zaman hayır söyleyin. Zira melekler söylediklerinize ''Amin'' der'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

23235 (1)'de tekrar edecektir.

 

 

 

8230 (4)- Ümmü Seleme der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) vefat eden Ebu Seleme'nin yanına girdi. Ebu Seleme'nin gözleri açık kalmıştı. Allah Resulü (s.a.v.) gözlerini kapadı ve: ''Ruh kabzedildiği zaman gözler onu takib eder'' buyurdu. Ailesinden bazı kişiler feryad etmeye başlayınca: ''Kendinize hayırdan başka dua etmeyin. Çünkü melekler söylediklerinize ''Amin'' derler'' buyurdu. Sonra: ''Allahım! Ebu Selemelyi bağışla, derecesini hidayete erenlerin derecesine yükselt. Ondan geriye kalanlara da Sen halef ol. Bizi de onu da bağışla ey alemlerin Rabbi! Allahım! Onun kabrini genişlet ve nurlu kıl'' diye dua etti.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim, cenaiz 2/634 (920), Ebu Davud, cenaiz 3/190 (3118) ve İbn Mace, cenaiz 1/467 (1454) rivayet ettiler.

 

 

SONRAKİ