MÜSNED-İ HANBEL

CENAİZ

 

7- Ölecek Kişinin Yanında Yesin Suresi'nin Okunması; Ruhun Teslim Edilmesi; Ölünün Gözlerini Kapatmak ve Ona Dua Etmek

 

1. Ma'kil b. Yesar (r.a.)

 

8213 (1) Ma'kil b. Yesar bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Bakara Suresi, Kur'anın doruğu ve zirvesidir. Onun her ayetiyle birlikte seksen melek indi. Ayetü'l-Kürsı de Arş'ın altından çıkarıldı. Sonra Bakara Suresi ona eklendi veya Bakara Suresi'ne eklendi. Yasin Suresi ise Kur'an'ın kalbidir. Allah rızasını gözeterek ve ahiret gününü ümid ederek onu okuyan kişinin günahları mutlaka bağışlanır. Bunu ölülerinize de okuyun.''

 

[Hasen]

 

Heysemi (10816) der ki: "Hadisi Ahmed b. Hanbel rivayet etmiş olup ravilerinden birinin ismi zikredilmemiştir. Diqer ravileri ise Sahih'in ravileridir. Aynı hadisi Taberani de ismi müphem bırakılan raviyi zikretmeksizin nakletmiştir."

21779 (1)'de tekrar edecektir.

 

 

 

8214 (2)- Ma'kil b. Yesar der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bunu, yani Yasin Suresini ölülerinize de okuyun '' buyurdu.

 

[Hasen]

 

21779 (1)' de tekrar edecektir.

 

 

 

8215 (3)- Ma'kil b. Yesar der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bunu (Yasin Suresiini) ölülerinize de okuyun '' buyurdu.

 

[Hasen]

 

 

 

2. Yaşlılar

 

8216 (1) Safvan, yaşlılardan bildiriyor: Gudayf b. el-Haris'in hastalığı şiddetlenince yaşlılar yanındaydı. Bir kişi: "Aranızda Yasin Suresi'ni okuyabilecek kimse var mı?" deyince, Salih b. Şureyh es-Seküni okudu. Kırkıncı ayete geldiği zamanda Gudayf vefat etti. Yaşlılar: "Ölmek üzere olan bir kimsenin yanında Yasin Suresi okunursa azapları hafifler" dediler. Nitekim İsa b. el-Mu'temir, İbn Ma'bed'in ölüm anında yanında Yasin Suresi'ni okumuştur.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: İbn Sa'd (7/443) rivayet etti.

 

 

SONRAKİ