MÜSNED-İ HANBEL

CENAİZ

 

DEVAM: 6- Ölmek Üzere Olan Kişi, Ona Kelime-i Tevhidi Telkin Etme, Salih Kişilerin Yanında Bulunması ve Ölecek Kişinin Alnının Teri Hakkında

 

6. Enes b. Malik

 

8202 (1) Enes bildiriyor: Yahudi bir çocuk Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in abdest suyunu hazırlar ve nalınlarını verirdi. Bir gün bu çocuk hastalanınca Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ziyaretine gitti ve yanına girdi. Babası başı ucunda oturmaktaydı. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ey Filan! ''La ilahe illallah'' de'' buyurunca, çocuk babasına baktı ve babası sustu. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sözünü tekrarlayınca çocuk bir daha babasına baktı. Bunun üzerine babası: "Ebu'l-Kasım'ın söylediğini yap" dedi. Bunun üzerine çocuk: "Allah'tan başka ilah olmadığına ve senin Allah'ın Resulü olduğuna şehadet ederim" deyince, Nebi {Sallallahu aleyhi ve Sellem}: ''Benimle (benim sayemde) onu cehennemden çıkaran Allah'a hamd olsun'' diyerek çıkıp gitti.

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Buhari, cenaiz (2/118) ve Ebu Davud, cenaiz 3/185 (3095) rivayet ettiler.

 

 

 

8203 (2)- Başka bir kanalla yukarıdaki hadisin aynısı nakledilmiştir.

 

[-Sahih-]

 

 

 

8204 (3)- Enes bildiriyor: Yahudilerden bir çocuk Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e hizmet ederdi. Çocuk hastalanıp ölme durumuna gelince Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onu ziyaret ederek İslam'a davet etti. Çocuk başı ucunda duran babasına bakmaya başladı. Babası: "Ebu'l-Kasım'ın dediğini yap" deyince, çocuk Müslüman oldu ve öldü. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Benimle (benim sayemde) onu cehennemden kurtaran Ailah'a hamd olsun'' diyerek yanından çıkıp gitti.

 

[-Sahih-]

 

 

 

8205 (4)- Enes der ki: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kendisine hizmet eden hasta bir çocuğu ziyarete gitti ve ona: ''La ilahe illallah de'' buyurdu. Çocuk babasına bakmaya başladı. Babası: "Sana söylediği şeyi yap" deyince, çocuk (La ilahe illallah) dedi (ve öldü). Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ashabına: ''Kardeşinizin namazını kılın'' buyurdu.

Ravi der ki: Bu hadis Esved'den başka birinin rivayetinde: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) çocuğa: ''Allah'tan başka ilah olmadığına ve senin Allah'ın Resulü olduğuna şahadet ederim, de'' buyurdu. Bunun üzerine babası çocuğa: ''Muhammed'in sana dediğini yap'' dedi" şeklindedir.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Nesai 7/7 (3776) ve Hakim (1/363) rivayet ettiler.

 

 

 

8206 (5)- Enes b. Malik bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e hizmet eden Yahudi bir çocuk vardı. Bu çocuk hastalanınca Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ziyaretine gitti ve başı ucunda oturup ona: ''Müslüman ol'' buyurdu. Çocuk başı ucunda bulunan babasına baktı. Babası: "Ebu'l-Kasım'ın dediğini yap" deyince de Müslüman oldu. Bunun üzerine Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Benimle (benim sayemde) onu cehennemden kurtaran Allah'a hamd olsun'' diyerek yanından çıkıp gitti.

 

[-Sahih-]

 

 

 

8207 (6)- Enes bildiriyor: Yahudilerden bir çocuk Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e hizmet ederdi. Çocuk hastalanıp ölme durumuna gelince Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onu ziyaret ederek İslam'a davet etti. Çocuk başı ucunda duran babasına bakmaya başladı. Babası: "Ebu'l-Kasım'ın dediğini yap" deyince, çocuk Müslüman oldu ve ruhunu teslim etti. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Benimle (benim sayemde) onu cehennemden kurtaran Allah'a hamd olsun '' diyerek yanından çıkıp gitti.

 

[-Sahih-]

 

 

SONRAKİ