MÜSNED-İ HANBEL

CENAİZ

 

DEVAM: 6- Ölmek Üzere Olan Kişi, Ona Kelime-i Tevhidi Telkin Etme, Salih Kişilerin Yanında Bulunması ve Ölecek Kişinin Alnının Teri Hakkında

 

2. Ebu Bekr

 

8192 (1) Muhammed b. Cubeyr b. Mut'im bildiriyor: Hz. Osman: "Bizi şeytanın içimize bıraktığı vesveseden kurtaracak şeyi Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e sormuş olmayı isterdim" dedi. Bunun üzerine Ebu Bekr: "Ben bunu Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e sordum. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Sizi ondan kurtaracak şey amcama söyletmek istediğim ancak amcamın söylemediği sözü söylemenizdir'' buyurdu.

 

[Zayıf]

 

Heysemi (80) der ki: "Hadisi Ahmed b. Hanbel rivayet etmiş olup senedinde yer alan Ebu'l-Huveyris Abdurrahman b. Muaviye'yi İbn Hibban es-Sikat'ta zikretmiş olmasına rağmen ekseriyet onun zayıf olduğu görüşündedir."

 

 

 

3. Ömer, Osman ve Talha

 

8193 (1) Cabir b. Abdillah der ki: Ömer b. el-Hattab'ın, Talha b. Ubeydillah'a: "Ne oluyor ki Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) vefat ettiği zamandan beri seni saçın başın karışık toz içinde görmekteyim. Sanırım amcan oğlunun (Ebu Bekr'in) halife oluşu seni üzdü" dediğini işittim. Bunun üzerine Talha şu karşılığı verdi: "Allah korusun. Ben bunu en son yapacak kişinizim. Zira Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Öyle bir söz biliyorum ki her kim ölümü anında onu söylerse, o söz sebebiyle mutlaka onun ruhu ve cesedi ölüm anında rahatlık bulur ve kıyamet gününde kendisi için bir nur olur'' buyurduğunu işittim. Ben bu kelimenin ne olduğunu Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e sormadım. O da bana söylemedi. İşte bunun için üzgünüm." Ömer: "Ben o sözü biliyorum" deyince, Talha: "Allah'a hamd olsun. Bu söz nedir?" diye sordu. Ömer: "O, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in amcasına (vefatı anında) söylediği ''La ilahe illallah'' sözüdür" deyince de. Talha: "Doğru söyledin" karşılığını verdi.

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Nesai, Amelu yevm ve'l-Ieyle'de (1098) rivayet etti.

 

 

 

8194 (2)- İsmail b. Ebi Halid bir adamdan bildiriyor: Şa'bi: "Ömer, Talha'ya uğradı..." dedi ve mana olarak bir önceki rivayetin aynısını aktarıp şöyle devam etti: Hz. Ömer, Talha'ya uğradı ve onun üzgün olduğunu görünce: "Sanırım amcan oğlunun (Ebu Bekr'in) halife oluşu seni üzdü" dedi. Talha: "Hayır, lakin Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Öyle bir kelime biliyorum ki her kim ölümü anında onu söylerse; mutlaka amel defteri için bir nur olur veya o kelime sebebiyle ölüm anında rahatlık bulur'' buyurduğunu işittim" karşılığını verdi. Ömer: "Ben sana bu kelimeyi söyleyeyim. Bu kelime amcasının söylemesini istediği kelimedir. O da Allah'tan başka ilah olmadığına şehadet etmektir (hşhedu en la ilahe illallah)" deyince, Talha: "Sanki üzerimden bir ağırlık kaldırıldı" dedi. Bunun üzerine Ömer: "Doğru söyledin. Eğer bundan daha hayırlı bir kelime bilseydi onu söylemesini emrederdi" dedi.

 

[Zayıf]

 

 

 

8195 (3)- Yahya b. Talha, babasından bildiriyor: Hz, Ömer, Talha b. Ubeydillah'ı ağırlaşmış (hasta) görünce: "Neyin var ey filanın babası! Sanırım amcan oğlunun halife oluşu seni üzdü" dedi, Talha: "Hayır, lakin Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den bir hadis işitmiştim. İstediğim zaman sorabilirim diye düşündüğüm için de soramadan Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) vefat etti. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Ben öyle bir söz biliyorum ki, bir kul onu ölürken söylerse, ondan dolayı rengi parlar ve Allah onun sıkıntısını giderir.'' buyurduğunu işittim" karşılığını verdi, Ömer: "Ben o sözün ne olduğunu biliyorum" deyince, Talha: "O söz nedir?" diye sordu. Ömer: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in amcasının ölüm anında kendisine söyletmek istediği ''La ilahe illallah'' kelimesinden daha üstün bir kelime biliyor musun?" deyince, Talha: "Doğru söyledin, budur Vallahi budur" karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Mace (3796), Nesai, Amelu yevm vel-Ieyle'de (1099-1101) ve İbn Hibban (205) rivayet ettiler.

 

 

 

8196 (4)- Yahya b. Talha b. Ubeydillah, babasından bildiriyor: Hz. Ömer, kendisini (Talha'yı) üzüntülü görünce: "Neyin var böyle üzüntülüsün ey Ebu Muhammed! Sanırım amcan oğlunun (Ebu Bekr'in) halife oluşu seni üzdü" dedi. Bunun üzerine: "Hayır" dedi ve Ebu Bekr'i övüp şöyle devam etti: "Lakin Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Öyle bir kelime var ki, bir kul onu ölürken söylerse, Allah onun sıkıntısını giderir ve ondan dolayı rengi parlar.'' buyurduğunu işittim. Bu kelimenin ne olduğunu istediğim zaman sorabilirim diye düşündüğüm için de soramadan Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) vefat etti" dedi. Ömer: "Ben o kelimenin ne olduğunu biliyorum" deyince, Talha: "O kelime nedir?" diye sordu. Ömer: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in amcasının ölümü anında kendisine söyletmek istediği ''La ilahe illallah'' sözünden daha büyük bir söz biliyor musun?" deyince, Talha: "Budur vallahi budur" karşılığını verdi.

 

[-Sahih-]

 

 

 

8197 (5)- Osman b. Affan der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Öyle bir söz biliyorum ki kalbinden gelerek samimi bir şekilde bu sözü diyen her kula cehennem haram edilir '' buyurduğunu işittim. Ömer b. el-Hattab bunu duyunca dedi ki: "Ben sana bu sözün ne olduğunu söyleyeyim. Bu söz Allah'ın Muhammed (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile ashabını kendisiyle aziz kıldığı ihlas sözüdür. Yine bu söz Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in amcası Ebu Talib'e ölüm anında söyletmek istediği takva sözüdür. O da, Allah'tan başka ilah olmadığına şehadet etmektir."

 

107 (l)'de tekrar etmiştir.

 

 

SONRAKİ