MÜSNED-İ HANBEL

CENAİZ

 

2- Allah'a Kavuşmayı Seven Kişiye Allah da Kavuşmayı Sever

 

1. Ebu Hureyre (r.a.)

 

8096 (1) Ebu Hureyre der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Kim Allah'a kavuşmayı severse, Allah da ona kavuşmayı sever. Kim de Allah'a kavuşmayı sevmezse, Allah da ona kavuşmayı sevmez'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (2/308) rivayet etti.

 

 

 

8097 (2)- Şureyh b. Hani der ki: Medine Mescid'inde iken Ebu Hureyre'nin şöyle dediğini işittim: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Kişi Allah'a kavuşmayı severse mutlaka Allah da ona kavuşmayı sever. Kişi Allah'a kavuşmayı sevmezse mutlaka Allah da ona kavuşmayı sevmez'' buyurduğunu işittim. Bunun üzerine Aişe'ye gidip: "Eğer Ebu Hureyre'nin dedikleri doğru ise helak olduk" dedim. Aişe: "Helak olan kişi Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in dediği şekilde helak olandır. (Ebu Hureyre) ne dedi ki?" karşılığını verdi. Ona, Ebu Hureyre'nin: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Kişi Allah'a kavuşmayı severse mutlaka Allah da ona kavuşmayı sever. Kişi Allah'a kavuşmayı sevmezse mutlaka Allah da ona kavuşmayı sevmez'' buyurduğunu işittim" dediğini söyledim. Bunun üzerine Aişe şöyle dedi: "Ben de Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in böyle dediğini işittim. Bunun niçin böyle olduğunu biliyor musun? Göğüs inip kalkmaya başladığında, göz, ölüm anında bir yere dikilip kaldığında ve o anın dehşetinden deriler ürperip diken diken olduğunda kim Allah'a kavuşmayı severse, Allah da ona kavuşmayı sever. Kim de Allah'a kavuşmayı sevmezse, Allah da ona kavuşmayı sevmez."

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Müslim (2685) ve Nesai (4/10) rivayet ettiler.

 

 

 

8098 (3)- Ebu Hureyre der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Yüce Allah: ''Kulum bana kavuşmayı severse ben de ona kavuşmayı severim. Ama bana kavuşmayı sevmezse ben de ona kavuşmayı sevmem'' buyurdu. ''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Nesai 4/10 (1835), Malik (240), Buhari (8/133), Müslim (14, 15) ve Tirmizi (1066) rivayet ettiler.

 

 

8099 (4)- Ebu Hureyre der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Allah: ''Kulum bana kavuşmayı severse ben de ona kavuşmayı severim. Ama bana kavuşmayı sevmezse ben de ona kavuşmayı sevmem'' buyurdu.''

 

[Hasen]

 

 

 

8100 (5)- Ebu Hureyre der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Yüce Allah: ''Kul bana kavuşmayı severse ben de ona kavuşmayı severim. Ama bana kavuşmayı sevmezse ben de ona kavuşmayı sevmem'' buyurdu.'' (Ebu Seleme) der ki: Ebu Hureyre'ye: "Bizden herkes mutlaka ölümden hoşlanmaz ve onu kötü görür" denildiğinde: "O zaman o kişiye (gideceği) yeri gösterilir ve böylece kendisine (Allah'a kavuşmak) sevdirilir" karşılığını verdi.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: İbn Abdilberr, Temhid'de (18/32) rivayet etti.

 

 

 

2. Ata b. es-Saib (r.a.)

 

8101 (1) Ata b. es-Saib anlatıyor: Saçı ve sakalı beyazlamış yaşlı birinin merkebe binmiş olarak bir cenaze arkasında gittiğini gördüm. Bu, Abdurrahman b. Ebi Leyla'yı tanıdığım ilk gündü. Onun şöyle dediğini işittim: "Filan oğlu filan bana dedi ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in şöyle buyurduğunu işittim: ''Kim Allah'a kavuşmayı severse, Allah da ona kavuşmayı sever. Kim de Allah'a kavuşmaktan hoşlanmazsa, Allah da ona kavuşmaktan hoşlanmaz. ''

 

Bunun üzerine oradakiler ağlamaya başladı. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Niçin ağlıyorsunuz?'' diye sorunca: "Biz ölümden hoşlanmıyoruz" dediler. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şu karşılığı verdi: ''Bu böyle bir şey değildir. Kişinin ölüm anı gelince ''Eğer ölen o kişi, gözdelerden ise, rahatlık, hoşluk ve Naim Cenneti onundur.''[Vakıa 88, 89] Kişi bununla müjdelenince Allah'a kavuşmayı sever. Allah da ona kavuşmayı sever. ''Ama haktan sapan yalancılardan ise, işte ona da kaynar su'dan bir ziyafet vardır.'' [Vakıa 92, 93] Kişi bununla müjdelenince Allah'a kavuşmaktan hoşlanmaz. Allah da ona kavuşmaktan hoşlanmaz. '' Ata der ki: .......ayeti, İbn Mes'ud'un kıraatında: ....... şeklindedir.

 

[Zayıf]

 

Heysemi (3900) der ki: "Ahmed'in rivayet ettiği bu hadisin senedindeki Ata b. es-Saib şaibeli bir ravidir."

 

 

 

3. Enes b. Malik

 

8102 (1) Enes der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Kim Allah'a kavuşmayı severse, Allah da ona kavuşmayı sever. Kim de Allah'a kavuşmaktan hoşlanmazsa, Allah da ona kavuşmaktan hoşlanmaz'' buyurunca, biz: "Ey Allah'ın Resulü! Hepimiz de ölümden hoşlanmayız" dedik. Bunun üzerine Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şu karşılığı verdi: ''Bu böyle bir şey değildir. Mü'min kişinin ölüm anı gelince Allah tarafından müjdeleyicisi gelir ve kendisini gideceği yer ile müjdeler. İşte o zaman hiçbir şey kendisi için Allah'a kavuşmaktan daha. sevimli olmaz. Allah da ona kavuşmayı sever. Ancak günahkar veya kafir kişinin ölüm anı geldiği zaman kendisine gideceği kötü yer veya karşılaşacağı kötülükler gösterilir. İşte o zaman da Allah'a kavuşmayı sevmez. Allah da ona kavuşmayı sevmez.''

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Buhari, rikak (8/132), Müslim, zikr 4/2066 (2685), Tirmizi, cenaiz 2/403 (2756), Nesai, cenaiz 4/9 (1834) ve İbn Mace 2/1425 (4264) rivayet ettiler.

 

 

 

4. Ubade b. es-Samit

 

8103 (1) Ubade b. es-Simit'in bildirdiğine göre Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Kim Allah'a kavuşmayı severse, Allah da ona kavuşmayı sever. Kim de Allah'a kavuşmaktan hoşlanmazsa, Allah da ona kavuşmaktan hoşlanmaz'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric. Müslim (2683), Tirmizi (2309) ve Nesai (4/10) rivayet ettiler.

 

 

 

8104 (2)- Ubade b. es-Simit'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Kim Allah'a kavuşmayı severse, Allah da ona kavuşmayı sever. Kim de Allah'a kavuşmaktan hoşlanmazsa, Allah da ona kavuşmaktan hoşlanmaz'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

 

5. Muaz b. Cebel

 

8105 (1) Muaz b. Cebel der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Dilerseniz kıyamet günü Allah'ın Mu'minlere ilk söyleyeceği söz ile Mu'minlerin Allah'a ilk söyleyecekleri sözü size haber vereyim'' buyurdu. Biz de: "Olur, ey Allah'ın Resulü!" deyince, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Allah, Mu'minlere: ''Bana kavuşmayı arzu eder miydiniz?'' diye sorunca Mu'minler: ''Evet, ey Rabbimiz'' derler. Allah: ''Niçin?'' diye sorunca, Mu'minler: ''Affını ve bağışlamanı umardık'' derler. Bunun üzerine Allah da: ''Öyleyse size bağışlamamı vacip kıldım'' buyurur. ''

 

[Zayıf]

 

Diğer tahric: Taberani, M. el-Kebir ((10/358) rivayet etti. Heysemi (3903) der ki: "Taberani, el-Mu'cemu'l-Kebir'de ve Ahmed rivayet ettiler. Ravilerinden Ubeydullah b. Zahr zayıftır."

 

 

 

6. Hz. Aişe (r.anha)

 

8106 (1) Hz. Aişe'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Kim Allah'a kavuşmayı severse, Allah da ona kavuşmayı sever. Kim de Allah'a kavuşmayı sevmezse, Allah da ona kavuşmayı sevmez. Ölüm de Allah'a kavuşmadan öncedir'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim, zikr 4/2066 (2684), İbn Mace, zühd 2/1425 (4264) ve Darimi, rekaik 2/403 (2756) rivayet ettiler.

 

 

 

8107 (2)- Hz. Aişe'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Kim Yüce Allah'a kavuşmayı severse, Allah da ona kavuşmayı sever. Kim de Allah'a kavuşmayı sevmezse, Allah da ona kavuşmayı sevmez. Ölüm de Allah'a kavuşmadan öncedir'' buyurmuştur.

 

[-Sahih-]

 

 

 

8108 (3)- Hz. Aişe der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Kim Yüce Allah'a kavuşmayı severse, Yüce Allah da ona kavuşmayı sever. Kim de Allah'a kavuşmayı sevmezse, Allah da ona kavuşmayı sevmez. Ölüm de Allah'a kavuşmadan öncedir'' buyurdu.

 

[-Sahih-]

 

 

 

8109 (4)- Hz. Aişe der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kim Yüce Allah'a kavuşmayı severse, Allah da ona kavuşmayı sever. Kim de Yüce Allah'a kavuşmayı sevmezse, Allah da ona kavuşmayı sevmez'' buyurdu. Hasan der ki: Bunun üzerine Aişe: "Ey Allah'ın Resulü! Kişinin Allah'a kavuşmayı sevmemesı ölümü sevmeyişindendir. Vallahi ölümden (hepimiz) hoşlanmıyoruz" deyince, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu:

''Bul böyle bir şey değildir. Mu'min kulun ölüm anı gelince Allah ona kendisi için hazırladığı ikramı ve güzellikleri gösterir. Öleceği zaman da Allah'a kavuşmayı sever. Allah da ona kavuşmayı sever. Ancak kafir ve münafık öleceği zaman Allah ona kendisi için hazırladığı azabı gösterir. Öleceği zaman da Allah'a kavuşmayı sevmez. Allah da ona kavuşmayı sevmez. ''

 

[Sahih]

 

 

 

8110 (5)- Hz. Aişe'nin bildirdiğine göre Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

"Kim Allah'a kavuşmayı severse, Allah da ona kavuşmayı sever. Kim de Allah'a kavuşmayı sevmezse, Allah da ona kavuşmayı sevmez. Ölüm de Allah'a kavuşmadan öncedir'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

SONRAKİ