MÜSNED-İ HANBEL

İSTİSKA

 

5- Yağmuru Allah'ın Yağdırdığına inanmak ve "Filan Yıldız Sayesinde Yağmur Yağdı" Diyen Kişinin Kafir Olması

 

1. Ebu Hureyre (r.a.)

 

8049 (1) Ebu Hureyre (r.a.)'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Yüce Allah gökyüzünden bir bereket indirdiği zaman mutlaka insanlardan çok kişi kafir olurlar. Çünkü onlar, Allah yağmur yağdırdığı zaman: ''Falanca yıldız sayesinde yağmur yağdırıldı'' derler.''

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Müslim, iman 1/84 (72) rivayet etti.

 

 

 

8050 (2)- Ebu Hureyre (r.a.) der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in şöyle buyurduğunu işittim: ıTü ce Allah bir kavmi nimet ile geceletir ve çoğu kafir olarak sabahlar. Çünkü onlar: ''Falanca yıldız sayesinde yağmur yağdırıldı'' derler. '' Ravi der ki: Bu hadisi Said b. el-Müseyyeb'e zikrettiğimde: "Biz de bunu Ebu Hureyre (r.a.)'den işittik" dedi.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Beyhaki (3/359) rivayet etti.

19744 (1)'de tekrar edecektir.

 

 

 

2. Muaviye el-Leysi

 

8051 (1) Muaviye el-Leysi der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İnsanlar kuraklık yaşarken Allah onlara rızkından indirir ve (buna rağmen) onlar müşrik olarak sabahlar'' buyurdu. Kendisine: "Ey Allah'ın Resulü! Bu nasılolur?" diye sorulunca: '' ''Bize falanca yıldız sayesinde yağmur yağdırıldı'' demelerinden dolayı olur'' dedi.

 

[Hasen]

 

Heysemi (3280) der ki: "Hadisi Ahmed b. Hanbel, Bezzar ve e/-Mu'cemu'l-kebir ve el-Mu'cemu'l-evsat'ta Taberani rivayet etmiş olup ravileri güvenilir olarak değerlendirilmişlerdir.

 

 

SONRAKİ