MÜSNED-İ HANBEL

İSTİSKA

 

DEVAM: 3- Cuma Namazı Hutbesinde Yağmur Duası Etmek; Namaz Kılmadan Yağmur Duası Yapmak

 

3. Ka'b b. Murre

 

8026 (1) Şurahbil b. es-Samt bildiriyor: "Ey Ka'b b. Murre! Bize Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den bir hadis anlat" dediğimde, Ka'b şu karşılığı verdi: Bir adam Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gelip: "Mudar kabilesi için yağmur duası et" dedi. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Mudar için mi? Sen gerçekten cesur birisin'' buyurunca: "Ey Allah'ın Resulü! Sen Allah'tan yardım diledin ve Allah sana yardım etti. Sen dua ettin ve Allah duanı kabul buyurdu" dedi. Bunun üzerine Resulullah (sallallahu aleyhi vasallam): ''Allahım! Bizi yavaşça değil, acil olarak doyurucu, bolca, kolayca hazmedilenı fayda sağlayan ve zarar vermeyen bir yağmur ile sula'' diye dua etti ve onlara yağmur yağdırıldı. Henüz kısa bir zaman geçmişti ki yağmurun çokluğundan dolayı kendisine şikayette bulunarak: "Evler yıkıldı" dediler. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ellerini kaldırdı ve: ''Allahım! Üstümüze değil etrafımıza (yağmur yağsınY diye dua etti. Bunun üzerine bulutlar sağa ve sola dağılmaya başladı.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: İbn Ebi Şeybe (5/310) ve İbn Hibban, Mevarid 396 (1644) rivayet ettiler.

 

 

 

8027 (2)- Şurahbil b. es-Sımt der ki: Adamın biri Ka'b b. Murre'ye veya Murre b. Ka'b'a: "Bize Resulullah (s.a.v.)'den işitmiş olduğun bir hadisi anlat" dediğinde, Ka'b şu karşılığı verdi: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in şöyle buyurduğunu işittim: ''Her kim bir Müslümanı azad ederse Bu, onun için Cehennemden kurtuluş olur. Bu kimsenin her bir kemiğine karşı azad eden kimsenin bir kemiği cehennemden kurtulur. Herhangi bir Müslümanı iki Müslüman kadını azad ederse, bunlar da onun için Cehennemden kurtuluş olurlar. Kadınların her iki kemiğine karşı azad eden kimsenin bir kemiği Cehennemden kurtulur. Herhangi Müslüman bir kadın'ı Müslüman bir kadın azad ederse, bu onun için Cehennemden kurtuluş olur. Bu kimsenin her bir kemiğine karşı azad eden kimsenin bir kemiği Cehennemden kurtulur. '' Nebi (sallallahu al8yhi V8S8118m) Mudar kabilesi için beddua etti. Bunun üzerine Resulullah (s.a.v.)'e gidip: "Ey Allah'ın Resulü! Allah sana yardım etti, sana istediğini verdi ve duanı kabul buyurdu. Kavmin helak olmaktadır. Onlar için Allah'a dua et" dedim. Resulullah (s.a.v.) benden yüz çevirdi. Bir daha: "Ey Allah'ın Resulül Allah sana yardım etti, sana istediğini verdi ve duanı kabul buyurdu. Kavmin helak olmaktadır. Onlar için Allah'a dua et" dedim. Bunun üzerine Nebi (s.a.v.): ''Allahım! Bizi doyurucu, bolca, kolayca hazmedilenı fayda sağlayan ve zarar vermeyen bir yağmur ile sula'' diye dua etti. Henüz bir Cuma (hafta) veya buna yakın bir zaman geçmemişti ki yağmur yağdı.

Şu'be der ki: Habib b. Ebi Sabit kanalıyla Salim'den işittiğim yağmur duasından bazı sözler vardı. Habib veya Amr kanalıyla Salim'den rivayet edilen hadiste: "Sana, develeri kuyruğunu bile sallayamayan ve çobanları ise azık bile kaldıramayan bir kavmin yanından gelmekteyim" ibaresi geçmiştir.

 

[-Sahihtir-]

 

 

SONRAKİ