MÜSNED-İ HANBEL

KÜSUF

 

DEVAM: 1- Güneş Tutulması Namazının Meşruiyeti, Kıraati, Rekat Sayısı ve Hutbesi ile ilgili Hususlar

 

Esma binti Ebi Bekr

 

7984 (8) Esma binti Ebi Bekr anlatıyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) zamanında Güneş tutulunca insanların korku içinde: "Bu (kıyamete dair) bir işarettir!" demeye başladılar ki hepimiz bir endişe içindeydik. (Kocam) Zübeyr'e ait bir hırkayı üzerime alarak Aişe (r.anha)'nin yanına gittim. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) müslümanlarla birlikte namaza durmuştu. Aişe (r.anha)'ye: "İnsanlar neden namaz kı lıyorlar?" diye sorduğumda eliyle gökyüzüne işaret etti. Bunun üzerine ben de onlarla birlikte namaza durdum. Ben namaza durduğumda Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ilk rekatı kıldırmıştı. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kıyamda O kadar uzun durdu ki namaza duran bazılarının üzerlerine su serptiklerini gördüm. Kıyamdan sonra rükuya gitti. Rükuda da uzunca kaldıktan sonra başını kaldırdı. Başını kaldırdıktan sonra secdeye gitmeden bir öncekinden kısa, ama yine uzunca bir kıyam yaptı. Sonra bir daha rükuya gitti. Rükuda bir öncekinden kısa, ama yine uzunca durduktan sonra kalkıp secdeye gitti. Selam verip namazı bitirdiğinde Güneş de açılmıştı.

 

Namazdan sonra minbere çıktı ve şöyle buyurdu: ''Ey insanlar! Güneş ve Ay Allah'ın ayetlerindendir. Hiç kimsenin ne ölümüne, ne de doğumuna tutulmazlar. Onların tutulduklarını gördüğünüz zaman namaza sığınını sadaka verin ve Allah'ı zikredin. Ey insanlar! Namaza durmuşken daha önce görmediğim ne kadar şey varsa hepsini gördüm. Ka birlerin izde sorguya çekildiğinizi gördüm. Kabrinde olan kişiye: ''Hayattayken neler diyordun? Kime kulluk ediyordun?'' diye soruluyordu. Kişi: ''Bilmiyorum! İnsanların bir şeyler dediğini işittimı ben de aynısını dedim. Bir şeyler yaptıklarını gördümı ben de aynısını yaptım'' dediği zaman ona: ''Öyle! Şüpheli bir iman üzere bir hayat yaşadın ve bu şekilde de öldün. İşte şurası da cehennemdeki yerindin) deniliyordu. Kişi: ''Allah'tan başka ilah olmadığına, Muhammed'in O'nun Resulü olduğuna şehadet ediyordum'' dediği zaman da ona: ''Yakini bir iman üzere yaşadın ve o şekilde de öldün. İşte şurası da cennetteki yerindir,) deniliyordu. Elli veya yetmiş bin kişinin de dolunayı andıran yüzlerle cennete girdiklerini gördüm. ''

Adamın biri kalkıp: "Benim de onlardan biri olmam için dua et!" deyince, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allahım! Bunu da onlardan biri kıl'' diye dua etti. Sonra: ''Ey insanlar! Bugün bana neyi sorarsanız size cevabını vereceğim'' buyurdu. Adamın biri kalkıp: "Babam kim?" diye sorunca, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kendisine nispet edilen babasını kastederek: ''Baban filan kişidir'' cevabını verdi.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: İbn Huzeyme (1399) ve Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de (24/240) rivayet ettiler.

 

 

 

7985 (9)- Esma der ki: "Güneş tutulmalarında namaz sonrası verilen hutbede köle azat etmemiz söylenirdi."

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Buhari, küsuf 2/543 (1054), Ebu Davud, istiska 1/310 (1192), Darimi 1/432 (1532) ve İbn Huzeyme 2/329 (1401) rivayet ettiler. Hakim (1/331) sahih olduğunu söylemiş, Zehebi bu hükmünde onu onaylamıştır.

 

 

 

7986 (10)- Esma der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) güneş tutulmasında namaz sonrası verdiği hutbede köle azat etmemizi söyledi."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

7987 (11)- Esma anlatıyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) zamanında Güneş tutulması oldu. Aişe (r.anha)'nin yanına gelip: "İnsanlar neden namaz kılıyor?" diye sorduğumda başıyla gökyüzüne işaret etti. "Bu (kıyamete dair) bir işaret midir?" diye sorduğumda: "Evet" şeklinde işaret etti. Bunun üzerine ben de namaza durdum. Ancak Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kıyamı o kadar çok uzun tuttu ki kendimden geçecek gibi oldum. Bunun üzerİne yanımdaki kırbadan su alıp başıma dökmeye başladım. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namazı bitirince Güneş de açılmıştı.

Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namaz sonrası hutbe verdi. Önce Allah'a hamdu sena etti, sonra şöyle buyurdu: ''Esas konuya gelince; bu güne kadar görmediğim ne varsa namazdayken hepsi bana gösterildi. Hatta cennet ile cehennemi de gördüm. Bana vahyedilene göre yakında kabirlerinizde fitneye'' veya: ''Mesih Deccalin fitnesi gibi bir fitneye maruz kalacaksınız.'' -Ravi der ki: Esma hangisini söyledi bilmiyorum-Sizden birine benim hakkımda:

"Bu adam hakkında ne biliyorsunuz?'' diye sorulacak. Mümin kişi: "Bu, Allah'ın elçisi Muhammed'dir. Apaçık deliller ve hidayetle bize geldi. Biz de davetine icabet edip ona uydub der ve bunu üç defa tekrar eder. Bunun üzerine kendisine: "Ona iman ettiğini biliyorduk. Salih biri olarak yerinde uyu'' denilir. Münafık veya şüphede olan kişi ise: "Kim olduğunu bilmiyorum. İnsanların onun hakkında bir şeyler dediklerini duydumı ben de onlar gibi söyledim'' karşılığını verir. ''

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Buhari, vudu 1/288 (184), Müslim, küsuf 2/924 (905), Malik 1/188 (4) ve Beyhaki (3/338) rivayet ettiler.

 

 

 

17. Abdullah b. Mes'ud (r.a.)

 

7988- Ebu Şurayh el-Huzai anlatıyor: Osman b. Affan zamanında Medine'de Güneş tutulması oldu. O sırada Abdullah b. Mes'ud da Medine'deydi. Osman çıkıp iki rekatlık küsuf namazını her bir rekatı iki rüku ve iki secdeyle kıldırdı. Namaz sonrası Osman evine gitti. Abdullah b. Mes'ud, Hz. Aişe (r.anha)'nin odasının yanında oturunca biz de yanında oturduk. Abdullah şöyle dedi: "Güneş ve Ay tutulmalarında Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namaz kılmamızı söylerdi. Bundan dolayı Güneş veya Ay'ın tutulduğunu gördüğünüz zaman namaza sığının. Şayet korktuğunuz o şey (kıyamet) başınıza gelirse buna gaflet içindeyken maruz kalmamış olursunuz. Şayet o şey başınıza gelmez se hayırlı bir iş yapmış, sevap kazanmış olursunuz."

 

[-Sahihtir-]

 

Heysemi, Mecmau'z-Zevaid'de (2/206, 207) zikretmiş ve şöyle demiştir: "Hadisi Ahmed, Ebu Ya'la, Taberani ve Bezzar rivayet ettiler. Ravileri güvenilirdir."

 

 

SONRAKİ