MÜSNED-İ HANBEL

KÜSUF

 

DEVAM: 1- Güneş Tutulması Namazının Meşruiyeti, Kıraati, Rekat Sayısı ve Hutbesi ile ilgili Hususlar

 

16. Esma binti Ebi Bekr

 

7977- Esma binti Ebi Bekr anlatıyor: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Güneş tutulduğu zaman o kadar korktu ki ridasını (cüssebini) alacağı yerde eşlerinden birinin gömleğini aldı. Daha sonra kendisine ridası getirildi. İnsanlara namazı kıldırırken kıyamları çok uzun tutuyor, rükuya gidip kalkıyordu. Benden daha yaşlı olan kadınların, benden daha sağlıklı olmayan kadınların namazda durduklarını gördüğümde kendi kendime: ''Namaza sabretmek, bunlardan çok bana düşer'' demeye başladım."

 

İbn Cüreyc başka bir kanalla Esma binti Ebi Bekr'den: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) güneş tutulduğu zaman çok korktu ... " diyerek bir öncekinin aynısını aktarır.

 

[Zayıf]

 

 

 

7978 (2)- Esma binti Ebi Bekr anlatıyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bizlere küsü[ (güneş tutulması) namazı kıldırdı. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) uzunca bir kıyam yaptıktan sonra rükuya gitti. Uzunca bir rüku yaptıktan sonra başını kaldırdı. Yine uzunca bir kıyam yaptıktan sonra bir daha rükuya gitti. Uzunca bir rüku yaptıktan sonra başını kaldırdı, ardından secdeye gitti. Uzunca bir secde yaptıktan sonra başını kaldırdı ve bir daha secdeye gitti. Uzunca bir secde yaptıktan sonra ikinci rekata kalktı. Uzunca bir kıyam yaptıktan sonra rükuya gitti. Uzunca bir rüku yaptıktan sonra başını kaldırdı. Yine uzunca bir kıyam yaptıktan sonra bir daha rükuya gitti. Uzunca bir rüku yaptıktan sonra başını kaldırdı, ardından secdeye gitti. Uzunca bir secde yaptıktan sonra başını kaldırdı ve bir daha secdeye gitti. Uzunca bir secde yaptıktan sonra başını kaldırıp namazı bitirdi. Namazdan sonra da şöyle buyurdu: ''Namazdayken cennet bana o kadar yaklaştırıldı ki cesaret edip elimi uzatsaydım meyvelerinden toplayabilirdim. Cehennem de bana o kadar yaklaştmldı ki: ''Rabbim! Ben henüz içlerindeyken mı cezalandıracaksın?'' demeye başladım. Cehennemde bir kedi tarafından tırmalanan bir kadın gördüm. ''Bu kadın ne yapmış?'' diye sorduğumda: ''Kedisini hapsetmişı ne yiyecek, ne de içecek vermişti. Yerdeki böcekleri bile yemesine izin vermemişti'' denildi. ''

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Buhari, ezan 2/231 (745), İbn Mace 1/402 (1265) ve Nesai 3/151 (1498) rivayet ettiler.

 

 

 

7979 (3)- Esma anlatıyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) zamanında Güneş tutulması olunca Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namaz kıldırdı. Uzunca bir kıyam yaptıktan sonra rükuya gitti. Uzunca bir rüku yaptıktan sonra başını kaldırdı. Yine uzunca bir kıyam yaptıktan sonra bir daha rükuya gitti. Uzunca bir rüku yaptıktan sonra başını kaldırdı. Kalktıktan sonra da uzunca durduktan sonra secdeye gitti. İki secde yapıp ikinci rekata kalktı. İkinci rekatta da birincisinde yaptığının aynısını uyguladı. Namazı bitirdikten sonra da şöyle buyurdu:

''Namazdayken cennet bana o kadar yaklaştırıldı ki cesaret edip elimi uzatsaydım meyvelerinden size toplayabilirdim. Cehennem de bana o kadar yaklaştmldı ki: ''Rabbim! Ben henüz içlerindeyken mi cezalandıracaksin?'' demeye başladım. Cehennemde bir kedi tarafından tırmalanan bir kadın gördüm. Bu kadın kedisini ölene kadar hapsetmiş ne yiyecek, ne de içecek vermişti. Yerdeki böcekleri bile yemesine Musaade etmemişti.''

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Buhari (1/89,3/147), Nesai (3/151) ve İbn Mace (1265) rivayet ettiler.

 

 

 

7980 (4)- Esma binti Ebi Bekr anlatıyor: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Güneş tutulduğu zaman o kadar korktu ki ridasını (cübbesini) alacağı yerde eşlerinden birinin gömleğini aldı. Daha sonra kendisine ridası getirildi. İnsanlara namazı kıldırırken kıyamları çok uzun tutuyor, rükuya gidip kalkıyordu. Kıyamlarda o kadar uzun duruyordu ki rükudan kalktıktan sonra biri namaza gelecek olsa Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in rüku ettiğini anlayamazdı. Benden daha yaşlı olan kadınların, benden daha sağlıklı olmayan kadınların namazda (uzun süre) durduklarını gördüğümde kendi kendime: ''Namaza sabretmek bunlardan çok bana düşer'' demeye başladım."

 

[-Sahihtir-]

 

 

SONRAKİ