MÜSNED-İ HANBEL

KÜSUF

 

DEVAM: 1- Güneş Tutulması Namazının Meşruiyeti, Kıraati, Rekat Sayısı ve Hutbesi ile ilgili Hususlar

 

8. Abdurrahman b. Semure

 

7957- Abdurrahman b. Semure der ki: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) zamanında oklarımla ok atışı yaparken güneş tutuldu. Hemen oklarımı attım ve Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in güneş tutulmasında ne yapacağını görmek için yanına gittim. Yanına vardığımda ellerini kaldırmış Allah'ı tesbih ediyor, O'na hamdediyor, tehlil ediyor, tekbir getirip dua ediyordu. Güneş açılana kadar bunlara devam etti. Güneş açıldıktan sonra da iki rekat namaz kıldırdı. Namazda iki sure okudu."

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Müslim 1/629 (913) rivayet etti.

 

 

 

9. Ebu Bekre

 

7958 (1) Ebu Bekre der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) zamanında Güneş tutulması oldu. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) giysisini sürüyerek aceleyle Mescid'e geldi. Toplanan insanlarla birlikte iki rekat namaz kıldı. Güneş açılınca bize doğru döndü ve: ''Güneş ve Ay, AlIah'ın ayetlerinden iki ayettir. Onlarla kullarını korkutur. Hiç kimsenin ölümü üzerine tutulmazlar'' buyurdu ki o günü oğlu İbrahim vefat etmişti. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle devam etti: ''Onların tutulduğunu gördüğünüz zaman eski hallerine dönene kadar namaz kılıp dua edin. ''

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Buhari (1040,5785), Nesai (3/124) ve Beyhaki (3/331-2) rivayet ettiler.

 

 

 

7959 (2)- Ebu Bekre der ki: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) zamanında Güneş tutulması oldu. Biz de Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanındaydık. Güneşin bu halini görünce korku içinde giysisini sürüyerek (Mescid'e) geldi..." Sonrasında ravi bir öncekinin aynısını zikreder.

 

[-Sahihtir-]

 

 

SONRAKİ