MÜSNED-İ HANBEL

BAYRAMLAR

 

DEVAM: 9- Bayram Günlerinde Mescidde Mızrak ile Oynama ve Böylesi Günlerle Mutlu Olma

 

2. Hz. Aişe (r.anha)

 

7883 (1) Hz. Aişe (r.anha) anlatıyor: Bir bayram gününde Ebu Bekr yanımıza girdi. O sırada iki cariye Buas günüyle ilgili şarkılar söylüyorlardı. Buas günü Evs ve Hazreclilerin savaştığı ve her iki tarafın da liderlerinin öldüğü bir gündü, Ebu Bekr cariyeleri bu şekilde görünce: "Ey Allah'ın kulları! Şeytan çalgısı mı! Ey Allah'ın kulları! Şeytan çalgısı mı! Ey Allah'ın kulları! Şeytan çalgısı mı!" dedi. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ey Ebu Bekr! Her topluluğun bir bayramı vardırı bugün de bizim bayramımızdır" buyurdu.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Buhari (952), Müslim (892), İbn Mace (1898) ve Taberani, e/-Mu'cemu'l-kebir'de (23/286) rivayet ettiler.

 

 

 

7884 (2)- Hz. Aişe (r.anha) bildiriyor: İki cariye yanımda def çalarken Ebu Bekr içeriye girdi ve onları azarladı. Ancak Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Onları rahat bırak! Her topluluğun bir bayramı vardır" buyurdu.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Urve'den Buhari, ideyn 2/440 (949), Müslim, ideyn 2/607 (1593), Nesai, ideyn 1/189 (1898) ve İbn Mace, nikah 1/612 (1898) rivayet ettiler.

 

 

 

7885 (3)- Hz. Aişe (r.anha) bildiriyor: Mina günlerinde (babam) Ebu Bekr yanıma girdiğinde iki cariye def çalıyordu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) de giysisiyle yüzünü kapatmıştı. Ebu Bekr cariyeleri bu yaptıklarından dolayı azarlayınca Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yüzünü açtı ve: ''Ey Eba Bekr! Onları rahat bırak! Bu günler bayram günleridir'' buyurdu. Yine bir defasında Habeşliler Mescid'de mızrak oyunları yaparken ben Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in ridasının arkasından onları izliyordum. Bu şekilde usanıp oturana kadar onları izledim. O zamanlar da oyuna düşkün küçük kız çocuğu kadar izlemeye dayanabiliyordum.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Tam metniyle İbn Hibban (5876); ayrıca Buhari (949-950, 2609-7) ve Müslim (892) rivayet ettiler.

 

 

 

7886 (4)- Hz. Aişe (r.anha) bildiriyor: Bir Kurban veya Ramazan bayramı gününde Ebu Bekr yanıma girdiğinde iki cariye def çalıyordu. Ebu Bekr onları azarlayınca Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ey Eba Bekr! Onları rahat bırak! Her topluluğun bir bayramı vardırı bugün de bizim bayramımızdır'' buyurdu.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

7887 (5)- Hz. Aişe (r.anha) bildiriyor: İki cariye yanımda def çalarken Ebu Bekr içeriye girdi ve onları azarladı. Ancak Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Onları rahat bırak! Her topluluğun bir bayramı vardır'' buyurdu.

 

[-Sahihtir-]

 

 

SONRAKİ