MÜSNED-İ HANBEL

BAYRAMLAR

 

DEVAM: 4- Bayram Namazıyla ilgili Hususlar; Bayramda Sadaka Verilmesinin Emredilmesi

 

2. İbn Abbas (r.a.)

 

7811 (1) İbn Abbas bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bayram namazını ezansız ve kametsiz olanak kıldırdı."

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (1147) ve İbn Mace (1274) rivayet ettiler.

 

 

 

7812 (2)- Abdurrahman b. Abis der ki: İbn Abbas'a: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile bayram namazı kıldın mı?" diye sorduğumda şu karşılığı verdi: "Evet, kıldım. Ama yakını olmasaydım yaşımın küçüklüğünden dolayı kılamazdım. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bayram namazına çıkıp Kesir b. es-Salt'ın evinin orada iki rekat kıldırdı. Namaz sonrası da hutbe verdi." İbn Abbas bunları anlatırken bayram namazı için ezanı veya kameti zikretmedi.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Buhari (975, 977, 5249, 7325), Ebu Davud (1146) ve Nesai (3/192) rivayet ettiler.

 

 

 

7813 (3)- İbn Abbas der ki: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Ramazan bayramı namazını müslümanlara iki rekat olarak ezansız ve kametsiz bir şekilde kıldırdı. Namaz sonrası da bir hutbe verdi. Hutbeden sonra Bilal'ın elinden tutarak kadınların bulunduğu tarafa gitti ve onlara da bir konuşma yaptı. Yanlarından ayrıldıktan sonra Bilal'e kadınların yanına gidip sadaka vermelerini söylemesini istedi."

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Ebu Ya'la (2572) ve Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de (11357) rivayet ettiler.

 

 

 

7814 (4)- İbn Abbas der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in, Ebu Bekr'in, Ömer'in ve Osman'ın arkasında bayram namazı kıldım. Hepsi de bayram namazını ezansız ve kametsiz olarak hutbeden önce kıldırdılar."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

7815 (5)- İbn Abbas der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bayram namazını kıldırdıktan sonra hutbeyi verdi. Ebu Bekr de bayram namazını kıldırdıktan sonra hutbeyi verdi. Ömer de bayram namazını kıldırdıktan sonra hutbeyi verdi. Osman da bayram namazını kıldırdıktan sonra hutbeyi verdi. Hepsi de bu namazı ezansız ve kametsiz olarak kıldırdılar."

 

[-Sahihtir-]

 

7847 (9)' da tekrar edecektir.

 

 

 

7816 (6)- İbn Abbas der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bayram namazını kıldırdıktan sonra hutbeyi verdi. Ebu Bekr, Ömer ve Osman da aynı şekilde namazı kıldırdıktan sonra hutbeyi verdiler. Hepsi de bu namazı ezansız ve kametsiz olarak kıldırdılar."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

7817 (7)- İbn Abbas der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Ramazan bayramı namazını müslümanlara iki rekat olarak ezansız ve kametsiz bir şekilde kıldırdı. Namaz sonrası da bir hutbe verdi. Hutbeden sonra Bilal'ın elinden tutarak kadınların bulunduğu tarafa gitti ve onlara da bir konuşma yaptı. Yanlarından ayrıldıktan sonra Bilal'e kadınların yanına gidip sadaka vermelerini söylemesini istedi."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

7818 (8)- İbn Abbas der ki: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in, Ebu Bekr'in ve Ömer'in arkasında bayram namazı kıldım. Hepsi de bayram namazını ezansız ve kametsiz olarak hutbeden önce kıldırdılar."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

7819 (9)- Abdurrahman b. Abis bildiriyor: İbn Abbas'ın şöyle dediğini işittim: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir bayram günü namaza çıktı. Yakını olmasaydım yaşımın küçüklüğünden dolayı onunla bu namazı kılamazdım. Kesir b. es-Salt'ın evinin orada iki rekat kıldırdı. Namaz sonrası da hutbe verip sadaka verilmesini istedi." İbn Abbas bunları anlatırken bayram namazı için ezanı veya kameti zikretmedi.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

7820 (10)- İbn Abbas der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bayram namazını kıldırdıktan sonra hutbeyi verdi. Ebu Bekr, Ömer ve Osman da aynı şekilde namazı kıldırdıktan sonra hutbeyi verdiler. Hepsi de bu namazı ezansız ve kametsiz olarak kıldırdılar."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

7821 (11)- Amr b. Şuayb, babasından, dedesinden bildiriyor: "Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bayram namazını on iki tekbirle kıldırdı. Bu tekbirlerden yedisini ilk rekatta, beşini de ikinci rekatta getirdi. Bayram namazının ne öncesi ne de sonrasında nafile namaz kılmadı."

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Ebu Davud 1/446 (1151), İbn Mace (1/200), Beyhaki (3/285, 286), İbnu'l-carud, e/Münteka'da (137, 138), Darakutni (181) ve Tahavi, Şerh Meani'l-Asar'da (2/398) rivayet ettiler.

7866 (l)'de tekrar edecektir.

 

 

 

7822 (12)- İbn Abbas bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in bayramda namazı hutbeden önce kıldığına, hutbeyi namazdan sonra verdiğine şehadet ederim. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hutbeyi kadınlara duyuramadığını farkedince yanlarına gidip nasihat ve öğütlerde bulundu, sadaka vermelerini söyledi. Bunun üzerine kadınlar küpe, yüzük ve benzeri şeyler vermeye başladılar."

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Şafii (1/155), Müslim (884), İbn Mace (1273), Ebu Davud (1144) ve Nesai (3/184) rivayet ettiler.

 

 

 

7823 (13)- İbn Abbas bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in bayramda namazı hutbeden önce kıldığına, hutbeyi namazdan sonra verdiğine şahitlik ederim. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hutbeyi kadınlara duyuramadığını farkedince Bilal ile birlikte yanlarına gidip onlara nasihatlerde bulundu, sadaka vermelerini söyledi. Bunun üzerine kadınlar sadakalarını Bilal'ın açtığı eteğe atmaya başladılar." Eyyub bunu rivayet ederken kulaklarına işaret ederek kadınların sadaka olarak küp e ve gerdanlık gibi şeyleri verdiklerini ifade etti.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

7824 (14)- İbn Abbas bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in bayramda namazı hutbeden önce kıldığına, hutbeyi de namazdan sonra verdiğine şahitlik ederim. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hutbe sonrası kadınların bulunduğu tarafa gidip sadaka vermelerini söyledi. Onlar da sadakalarını (Bilal'in açtığı eteğe) atmaya başladılar."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

7825 (15)- İbn Abbas anlatıyor: Ramazan bayramı namazını Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in, Ebu Bekr'in, Ömer'in ve Osman'ın arkasında kıldım. Hepsi de namazı hutbeden önce kılamr, sonra hutbeyi verirlerdi. Bir defasında Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bayram hutbesinden indi. Ayağa kalkan adamları eliyle oturmaya çalışmasını şu an hala görür gibiyim. Sonra aralarından geçip kadınların bulunduğu yere kadar vardı. Yanında Bilal de vardı. Kadınların yanına vardığında: "Ey Nebi! Mü'min kadınlar, Allah'a hiçbir şeyi ortak koşmamak, hırsızlık yapmamak, zina etmemek, çocuklarını öldürmemek, elleriyle ayakları arasında bir iftira uydurup getirmemek, hiçbir iyi işte sana karşı gelmemek konusunda sana biat etmek üzere geldikleri zaman, biatlarını kabul et ve onlar için Allah'tan bağışlama dile. Şüphesiz Allah, çok bağışlayandır, çok merhamet edendir"[Mumtehine 12] ayetini sonuna kadar okudu ve: liBunu kabul ediyor musunuz?'' diye sordu. Kadınlar içinden sadece bir tanesi: "Evet, ey Allah'ın Resulü!" cevabını verdi. -Ravi Hasan bu kadının kim olduğunu bilmemektedir.- Sonra: ''Sadaka verin'' buyurunca Bilal bir giysiyi açtı ve: "Haydi! Anam babam size feda olsun!" dedi. Bunun üzerine kadınlar Bilal'ın açtığı giysinin içine bilezik ve yüzük atmaya başladılar.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric:  Abdurrezzak (5632), Buhari (979) ve Müslim (884) rivayet ettiler.

 

 

 

7826 (16)- İbn Abbas der ki: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile bayram namazına şahit oldum. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) önce namazı kıldırdı, sonra da hutbeyi verdi. Hutbeyi kadınlara duyuramadığını düşününce yanlarına kadar gitti ve nasihatlerde bulundu. Sonra: ''Sadaka verin''I buyurdu. Bunun üzerine kadınlar yüzüklerini ve küpelerini atmaya başladılar. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in emriyle Bilal dolaşıp bunları bir giysi içinde topladı.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

7827 (17)- İbn Abbas der ki: "Bir Ramazan veya Kurban bayramında Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte namaza çıktım. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) önce namazı kıldırdı, sonra hutbe verdi. Sonra kadınların bulunduğu tarafa gelip onlara nasihatlerde bulundu ve sadaka vermelerini söyledi."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

7828 (18)- Abdurrahman b. Abis der ki: İbn Abbas'a: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile bayram namazı kıldın mı?" diye sorduğumda şöyle dedi: "Evet, kıldım. Ama yakını olmasaydım yaşımın küçüklüğünden dolayı kılamazdım. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bayram namazını iki rekat olarak kıldırdı. Namazdan sonra da hutbe verdi. Daha sonra Kesir b. es-Salt'ın evinin yanında bulunan sancağın yanına geldi ve orada bulunan kadınlara nasihatlerde ve hatırlatmalarda bulundu.

 

Sadaka da vermelerini söyleyince kadınlar hemen ellerini kulaklarına götürüp küpelerini çıkardılar ve sadaka olarak Bilal' a teslim ettiler."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

7829 (19)- İbn Abbas der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bayram namazlarına ailesiyle birlikte çıkmayı severdi. Namaza çıktığımızda ezansız ve kametsiz bir şekilde namazı kıldırdı. Namaz sonrası hutbe verdi. Hutbeden sonra da kadınların bulunduğu tarafa gelip onlara bir konuşma yaptı. Konuşma sonrası sadaka vermelerini söyledi. Kadınların küpe ve yüzüklerini sadakaları toplayan Bilal'a doğru attıklarına şahit oldum."

 

[-Sahihtir-]

 

7780 (2)' de tekrar edecektir.

 

 

 

7830 (20)- İbn Abbas bildiriyor: Bir defasında Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Kurban veya Ramazan bayramı namazına çıktı. -Said der ki: "Büyük ihtimal İbn Abbas bunun Ramazan bayramı olduğunu söyledi.- Namazı iki rekat olarak kıldırdı. Öncesi ve sonrasında nafile namaz kılmadı. (Hutbeyi de verdikten) sonra Bilal ile birlikte kadınların bulunduğu tarafa geldi ve sadaka vermelerini söyledi. Bunun üzerine kadınlardan kimisi sadaka olarak küpelerini, kimisi de gerdanlığını atmaya başladı." Behz rivayet ederken tereddütsüz bir şekilde Ramazan bayramı olduğunu söyler.

 

[-Sahihtir-]

 

 

SONRAKİ