MÜSNED-İ HANBEL

BAYRAMLAR

 

DEVAM: 2- Kadınların Bayram Namazına Katılması

 

3. Ümmü Atiyye el-Ensariyye

 

7781 (1) İsmail b. Abdirrahman b. Atiyye, ninesi Ümmü Atiyye'den bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Medine'ye geldiği zaman Ensar'ın kadınlarını bir evde topladı ve Ömer b. el-Hattab'ı yanlarına gönderdi. Ömer kapıda durup selam verdi. Kadınlar selamına karşılık verdiler. Ömer: "Ben, Resulullah'ın size göndermiş olduğu elçiyim" deyince, biz: "Allah Resulü'ne ve onun da elçisine merhaba!" diyerek karşıladık. Ömer: "Allah'a hiçbir şeyi ortak koşmamak, hırsızlık yapmamak, zina etmemek, çocuklarınızı öldürmemek, elleriniz ve ayaklarınız arasında bir iftira uydurup getirmemek, hiçbir iyi işte karşı gelmemek üzere biat eder misiniz?" diye sorunca: "Evet, ederiz" dedik. Bunun üzerine Ömer evin dışından elini uzattı, biz de evin içinden elimizi uzatıp biat ettik. Biat sonrası Ömer: "Allahım! Şahit ol!" dedi. Yine bayram namazlarına henüz buluğa ermemiş genç kızlarımız ile hayızlı kızlarımızı götürmemizi emretti. Cenazelerin peşinden çıkmamızı yasaklarken, cuma namazının üzerimize farz olmadığını söyledi. Ona sözkonusu iftirayı ve: "Hiçbir iyi işte sana karşı gelmemek"[Mumtehine 12] buyruğunu açıklamasını sorduğumda: "Ölü arkasından ağıt yakmaktır" dedi.

 

[-Sahihtir-]

 

25140 (1)'de tekrar edecektir.

 

 

 

7782 (2)- Hafsa binti Sirin der ki: Henüz buluğa ermemiş genç kızlarımızın bayram namazlarına çıkmasına izin vermezdik. Ancak bir kadın gelip Halef oğullarının evinde misafir oldu. Bu kadının anlattığına göre kızkardeşi ashabdan, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile on iki savaşa katılmış bir adamla evliydi. Kadın, kızkardeşinden naklen şöyle dedi: "Kocamla altı savaşa katıldım. Savaşta yaralıları tedavi ediyor ve hastaların bakımını yapıyorduk. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e: "Dış çarşafı olmayan kadının bayram namazlarına çıkmasında bir sakınca var mı?" diye sorduğumda, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

''Başka bir kadından giyecek edinsinIer, hayırda ve müminlerin dualarında onlar da hazır bulunsunIar'' dedi."

 

Hafsa der ki: Ümmü Atiyye, Medine'ye geldiğinde ona: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in şöyle şöyle buyurduğunu işittin mi?" diye sordum veya birileri sordu. Ümmü Atiyye: "Babam ona feda olsun! Evet, işittim" dedi. Ümmü Atiyye de ne zaman Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'i ansa hep "Babam ona feda olsun" derdi. Sonra şöyle devam etti: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Henüz buluğa ermemiş genç kızlar ile eve kapanmış kadınlar da bayram namazına çıksınları hayırda ve müminlerin dualarında onlar da hazır bulunsunlar. Namazgdhta da hayızlı olanlar diğerlerinden ayrılsınlar'' buyurdu. Ümmü Atiyye'ye: "Hayızlı kadınlar da mı?" diye sorduğumda: "Niye (olmasın) hayızlı kadınlar Arafat'ta, şurada, şurada bulunmuyorlar mı?" dedi.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Buhari, hayd 1/423 (324), Müs!im, ideyn 2/540 (606), Ebu Davud, salat 1/295 (1136), Nesai, salat (3/180), Tirmizi, salat 2/419 (539, "hasen -sahih") ve İbn Mace, salat 1/415 (1308) rivayet ettiler.

 

 

 

7783 (3)- Ümmü Atiyye der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) -anam babam ona feda olsun- Ramazan ile Kurban bayramları namazlarına henüz buluğa ermemiş genç kızları, eve kapanmış kızları ve hayızlı kadınları da götürmemizi emrederdi. Hayızlı kadınların namazgahta diğerlerinden ayrılmasını, ama hayırda ve müslümanların dualarında hazır bulunmalarını isterdi. Ona: "Kadının giyecek çarşafı yoksa?" diye sorulunca, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kardeşi ona bir çarşaf versin'' buyurdu.

 

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

7784 (4)- Ümmü Atiyye el-Ensariyye der ki: "Resulullah {Sallallahu aleyhi ve Sellem) bayram namazlarına henüz buluğa ermemiş genç kızları, hayızlı kadınları ve eve kapanmış kızları götürmemizi emrederdi. Hayızlı kadınların namazgahta diğerlerinden ayrılmasını, ama hayırda ve müslümanların dualarında hazır bulunmalarını isterdi."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

7785 (5)- İsmail b. Abdirrahman b. Atiyye, ninesi Ümmü Atiyye'den bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Medine'ye geldiği zaman Ensar'ın kadınlarını bir evde topladı ve Ömer b. el-Hattab'ı yanlarına gönderdi. Ömer kapıda durup selam verdi. Kadınlar selamına karşılık verdiler. Ömer: "Ben, Resulullah'ın size göndermiş olduğu elçiyim" deyince, ona: "Allah Resulü'ne ve onun da elçisine merhaba!" diyerek karşıladık. Ömer: "Allah'a hiçbir şeyi ortak koşmamak, hırsızlık yapmamak, zina etmemek, çocuklarınızı öldürmemek, elleriniz ve ayaklarınız arasında bir iftira uydurup getirmemek, hiçbir iyi işte karşı gelmemek üzere biat eder misiniz?" diye sorunca: "Evet, ederiz" dedik. Bunun üzerine biz evin içinden elimizi uzatırken, Ömer evin dışından elini uzatıp biat ettik. Biat sonrası Ömer: "Allahım! Şahit ol!" dedi. Yine bayram namazlarına henüz buluğa ermemiş genç kızlarımız ile hayızlı kızlarımızı götürmemizi emretti. Cenazelerin peşinden çıkmamızı yasaklarken, cuma namazının üzerimize farz olmadığını söyledi." İsmail der ki: Nineme: "Hiçbir iyi işte sana karşı gelmemek"[Mumtehine 12] buyruğunu sorduğumda: "Ölü arkasından ağıt yakmamız yasaklandı" dedi.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Beyhaki, cumu'a (3/184) rivayet etti.

 

 

SONRAKİ