MÜSNED-İ HANBEL

BAYRAMLAR

 

1- Bayramların Meşruiyeti, Bayramlarda Yıkanma, Bayrama Gidiş-Gelişlerde Farklı Yolu Kullanma

 

1. Enes b. Malik (r.a.)

 

7770 (1) Enes der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Medine'ye hicret ettiğinde Medinelilerin oynayıp eğlendikleri Cahiliye'den kalma iki günleri vardı. Bu konuda Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allah onların yerine size daha hayırlı olan Kurban ve Fitr (Ramazan bayramı) günlerini verdi'' buyurdu.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Ebu Davud, salat 1/295 (1134), Nesai, salat 3/179 (1556) ve Beyhaki (3/277) rivayet ettiler.

 

 

 

7771 (2)- Enes b. Malik der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Medine'ye hicret ettiğinde Medinelilerin oynayıp eğlendikleri iki günleri vardı. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bu günler de ne oluyor?'' diye sorunca: "Cahiliye'deyken bu iki günde oynayıp eğlenirdik" dediler. Bunun üzerine Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allah onların yerine size daha hayırlı olan Fıtr (Ramazan bayramı) ve Kurban günlerini verdi'' buyurdu.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

7772 (3)- Enes der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Medine'ye hicret ettiğinde Medinelilerin oynayı p eğlendikleri iki günleri vardı. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Yanınıza geldiğimde oynayıp eğlendiğiniz iki gününüzün olduğunu gördüm. Ancak Allah onların yerine daha hayırlı olan Fıtr (Ramazan bayramı) ve Kurban günlerini verdrı buyurdu.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

7773 (4)- Enes b. Malik'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: IllVIedinelye hicret ettiğimde Medinelilerin oynayıp eğlendikleri iki günleri vardı. Bunun üzerine onlara: ''Yanınıza geldiğimde oynayıp eğlendiğiniz iki gününüzün olduğunu gördüm. Ancak Allah onların yerine daha hayırlı olan Fltr (Ramazan bayramı) ve Kurban günlerini verdi'' dedim. ''

 

[-Sahihtir-]

 

 

SONRAKİ