MÜSNED-İ HANBEL

CUMA GÜNÜ VE NAMAZI

 

DEVAM: 12- Cuma'nın iki Hutbesi ile ilgili Hususlar

 

7. Cabir b. Semure (r.a.)

 

7690 (1) Cabir b. Semure der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ayakta hutbeyi verir, iki hutbe arasında oturur, ayetler okuyup cemaate hatırlatmalarda bulunur / nasihatler ederdi."

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Ebu Davud 11286 (1094), İbn Hibban (2803), İbn Huzeyme (1447) ve Nesai (3/109) rivayet ettiler.

 

 

 

7691 (2)- Simak b. Harb der ki: Cabir b. Semure'ye: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) nasıl hutbe verirdi?" diye sorduğumda: "Hutbeyi ayakta verirdi. Birinci hutbeden sonra oturur, sonra diğer hutbeye kalkardı" dedi.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

7692 (3)- Simak, Cabir b. Semure'den bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in ayakta hutbe verdiğini gördüm. Onun devamlı olarak minberde ayakta durduğunu söyleyenler yalan söylüyorlardır. Zira bazen Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) minbere çıkar, ancak cemaatin az olduğunu görünce oturup insanların toplanmasını beklerdi. Daha sonra kalkıp hutbesini verirdi."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

7693 (4)- Simak b. Harb, Cabir b. Semure'den bildiriyor: "Resulullah {Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in ayakta hutbe verdiğini gördüm. ilk hutbeyi verdikten sonra oturup konuşmazdı. Sonra kalkıp ikinci hutbesini verirdi. O'nun oturarak hutbe verdiğini gördüğünü söyleyene de inanma."

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (1095) ve Nesai (3/191) rivayet ettiler.

 

 

 

7694 (5)- Simak b. Harb der ki: Cabir b. Semure'nin bana bildirdiğine göre Resulullah'ı (Sallallahu aleyhi ve Sellem) minber üzerinde ayakta hutbe verirken görmüştür. Söylediğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ilk hutbeyi verdikten sonra oturur, sonra kalkıp ikinci hutbesini verirdi. Cabir bana: "O'nun oturarak hutbe verdiğini söyleyen kişi yalan söylüyordur. ValIahi Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte ikibinden fazla namaz kılmışımdır" dedi.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric. Bu kanalla Müslim (862) ve Ebu Davud (1093) rivayet ettiler.

 

 

 

7695 (6)- Simak, Cabir b. Semure'den bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) cuma günü hutbeyi ayakta verirdi. Onun oturarak hutbe verdiğini söyleyen sana yalan söylüyor demektir. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) cumada iki hutbe verirdi. Birinci hutbeyi verdikten sonra oturur, sonra kalkıp ikinci hutbesini verirdi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in hutbeleri de uzun olmazdı.,,

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Müslim (866) rivayet etti.

 

 

 

7696 (7)- Simak b. Harb, Cabir b. Semure'den bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) cuma günü hutbeyi minberde ayakta verirdi. Birinci hutbeyi verdikten sonra oturur, sonra kalkıp ikinci hutbesini ayakta verirdi. O'nun oturarak hutbe verdiğini söyleyen kişi yalan söylüyordur. Vallahi Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte ikibinden fazla namaz kılmışımdır" dedi.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

7697 (8)- Simak, Cabir b. Semure'den bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in cuma hutbesini minberde ayakta verdiğini gördüm. O'nun oturarak hutbe verdiğini söyleyene inanma. Zira Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ayakta hutbe vermiş değildir. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) birinci hutbeyi verdikten sonra oturur, sonra kalkıp ikinci hutbeyi verirdi. Cuma günü iki hutbe verir, ikisi arasında otururdu."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

7698 (9)- Cabir b. Semure der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) (Cuma günü) hutbeyi ayakta verirdi."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

7699 (10)- Simak, Cabir b. Semure'den bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in cuma hutbelerini oturarak verdiğini asla görmüş değilim. Hutbelerini ayakta verirdi. O'nun oturarak hutbe verdiğini gördüğünü söyleyen yalan söylüyor demektir. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in namazları da hutbeleri de uzun değildi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) birinci hutbeyi verdikten sonra oturur, sonra ikinci hutbeye kalkardı."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

7700 (11)- Cabir b. Semure der ki: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Cuma günü iki hutbe arasında oturur, hutbeleri ayakta verirdi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in namazı da, hutbesi de uzun olmazdı. Minberde Kur'an'dan ayetler okurdu."

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Abdurrezzak (5226) rivayet etti.

 

 

 

7701 (12)- Cabir b. Semure bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in cuma hutbelerini hep ayakta verdiğini gördüm. O'nun oturarak hutbe verdiğini söyleyenlere inanma. Zira Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) oturarak hutbe vermiş değildir. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) cumalarda ilk hutbeyi verdikten sonra oturur, sonra ikinci hutbeye kalkardı. Cumada iki hutbe verir, ikisi arasında da otururdu."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

7702 (13)-Z Cabir b. Semure der ki: "ResuluIlah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile yüzden fazla kez oturdum (cuma namazı kıldım). Hutbeleri devamlı olarak ayakta verirdi. ilk hutbeyi verdikten sona oturur, sonra kalkıp diğer hutbeyi verirdi."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

7703 (14)- Simak, Cabir b. Semure'den bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in cuma hutbelerini oturarak verdiğini asla görmüş değilim. Hutbelerini hep ayakta verirdi. O'nun oturarak hutbe verdiğini gördüğünü söyleyen sana yalan söylüyor demektir."

 

[Hasen]

 

 

 

7704 (15)- Cabir b. Semure der ki: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) cuma günü iki hutbe arasında oturur, hutbeleri ayakta verirdi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in namazı da, hutbesi de uzun olmazdı. Minberde Kur'an'dan ayetler okurdu."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

7705 (16)- Simak b. Harb der ki: Cabir b. Semure'nin bana bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'i minber üzerinde ayakta hutbe verirken görmüştür. Söylediğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), ilk hutbeyi verdikten sonra oturur, sonra kalkıp ikinci hutbesini verirdi. Cabir bana: "O'nun oturarak hutbe verdiğini söyleyen kişi yalan söylüyordur. ValIahi Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte ikibinden fazla namaz kılmışımdır" dedi.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

7706 (17)- Cabir b. Semure der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) cuma günleri hutbeyi ayakta verir, oturduktan sonra ikinci hutbeye kalkardı."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

7707 (18)- Cabir b. Semure bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hutbelerini ayakta verir, iki hutbe arasında otururdu. (İkinci) hutbede Kur'an'dan ayetler okurdu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in hutbesi de, namazı da uzun değildi."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

7708 (19)- Cabir b. Semure der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in namazı da, hutbesi de uzun değildi."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

7709 (20)- Cabir b. Semure der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in namazı da, hutbesi de uzun değildi."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

7710 (21)- Cabir b. Semure bildiriyor: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) iki hutbe arasında otururdu ve (ikinci) hutbede Kur'an'dan ayetler okurdu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in namazı da, hutbesi de uzun değildi."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

7711 (22)- Cabir b. Semure bildiriyor: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hutbelerini ayakta verir, ilk hutbeden sonra otururdu. Sonra kalkıp Kur'an'dan ayetler okur ve Allah'ı zikrederdi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in hutbesi de, namazı da uzun değildi."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

7712 (23)- Cabir b. Semure der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in hutbeleri hep ayakta verdiğini gördüm."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

7713 (24)-Z Cabir b. Semure der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in oturarak hutbe verdiği görülmüş değildir, hutbelerini hep ayakta vermiştir."

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de (2042) rivayet etti.

 

 

 

7714 (25)-Z Simak b. Harb bildiriyor: Cabir b. Semure şöyle dedi: "Sana Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in oturarak hutbe verdiğini söyleyen kişiye asla inanma. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'i yüzden daha fazla hutbe verirken gördüm, hepsinde de hutbeleri ayakta verdi. Birinci hutbeden sonra oturur ve hiçbir şey konuşmazdı. Sonra kalkıp ikinci hutbesini verirdi." Ona: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in hutbeleri nasıldı?" diye sorduğumda, Cabir: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in hutbeleri uzun değildi. Sözleriyle cemaate nasihatlerde bulunur, Allah'ın Kitab'ından ayetler okurdu" dedi.

 

[Hasen]

 

 

 

7715 (26)-Z Simak, Cabir b. Semure'den bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in hutbeleri ayakta verdiğini gördüm. Birinci hutbeden sonra oturur, bir şey konuşmazdı. Sonra ayağa kalkıp ikinci hutbesini verirdi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in oturarak hutbe verdiğini sana söyleyen kişiye de inanma."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

7716 (27)-Z Cabir b. Semure der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) cuma günlerinde iki hutbe verir, iki hutbe arasmda otururdu. Hutbesinde Kur'an'dan ayetler okur cemaate nasihatler ederdi."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

7717 (28)-Z Cabir b. Semure der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte cuma ıumazı kıldım. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in namazı da, hutbesi de uzun değildi."

 

 

 

7718 (29)-Z Cabir b. Semure bildiriyor: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hutbesinde Kur'an'dan ayetler okur, insanlara nasihatlerde bulunurdu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in hutbesi de, namazı da uzun değildi."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

7719 (30)- Cabir b. Semure bildiriyor: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hutbesinde insanlara nasihatlerde bulunurdu."

 

[-Sahihtir-]

 

 

SONRAKİ