MÜSNED-İ HANBEL

CUMA GÜNÜ VE NAMAZI

 

DEVAM: 10- Cuma Günü Hutbeden Önce Nafile Namaz Kılmak

 

2. Cabir b. Abdillah (r.a.)

 

7644 (1) Cabir b. Abdillah bildiriyor: ResuluIlah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) cuma hutbesini verirken Süleyk gelip oturdu. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kalkıp iki rekat kılmasını söyledi. Daha sonra Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) cemaate doğru döndü ve: ''Biriniz imam hutbe verirken geldiği zaman kısa olacak şekilde iki rekat namaz kılsın'' buyurdu.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Ebu Davud 1/667 (111 7) ve Darimi 1/438 (1553) rivayet ettiler.

 

 

 

7645 (2)- Cabir bildiriyor: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) cuma hutbesini verirken adamın biri geldi. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ona: "Namaz kıldın mı?'' diye sorunca, adam: "Hayır!" dedi. Bunun üzerine Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "İki rekat namaz kıl'' buyurdu.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Buhari (931), Müslim (875), İbn Mace (1112), Tirmizi (510), Ebu Davud (1115) ve Nesai (3/107) rivayet ettiler.

 

 

 

7646 (3)- Cabir der ki: Cuma günü Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hutbe verirken Süleyk el-Gatafilni gelip oturdu. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Namaz kıldın mı?'' diye sorunca, Süleyk: "Hayır" dedi. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Biriniz cuma günü imam hutbedeyken geldiği zaman iki rekat namaz kılsını ondan sonra otursun '' buyurdu.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Müslim (875), Ebu Davud (1116), İbn Mace (1114) ve İbn Huzeyme (1875) rivayet ettiler.

 

 

 

7647 (4)- Cabir anlatıyor: Cuma günü Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hutbe verirken adamın biri gelip oturdu. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İki rekat namazı kıldın mı?'' diye sorunca, adam: "Hayır" dedi. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''O zaman kıl'' buyurdu. Ebu'z-Zübeyr der ki: Cabir de "Kişi evinde namaz kılmış olsa dahi mescide geldiğinde iki rekat kılmasını severim" derdi.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Müslim (875) rivayet etti.

 

 

 

7648 (5)- Cabir bildiriyor: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hutbedeyken: ''Biriniz cuma günü imam hutbedeyken geldiği zaman (oturmadan) iki rekat namaz kılsın'' buyurdu.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

7649 (6)- Cabir b. Abdillah der ki: Adamın biri cuma günü Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) minberde hutbe verirken geldi. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İki rekat namazı kıldın mı?'' diye sorunca, adam: "Hayır" dedi. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''0 zaman kıl'' buyurdu.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

 

7650 (7)- Cabir b. AbdiIlah der ki: Adamın biri cuma günü Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) minberde hutbe verirken geldi. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İki rekt'lt namazı kıldın mı?'' diye sorunca, adam: "Hayır" dedi. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''O zaman kıl'' buyurdu.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

7651 (8)- Cabir'in Süleyk'ten bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Biriniz cuma günü imam hutbedeyken geldiği zaman (oturmadan) kısa olacak şekilde iki rekt'lt namaz kılsın'' buyurmuştur.

 

[-Sahihtir-]

 

 

SONRAKİ